HomeSocietatUnió de Pagesos denuncia que el preu de la principal varietat de...

Unió de Pagesos denuncia que el preu de la principal varietat de taronja cau a la meitat respecte a l’any passat

Unió de Pagesos denuncia els “baixos” preus de la navel, la principal varietat de taronja. Segons el sindicat, l’any passat el preu mitjà en origen que rebien els productors de cítrics de les Terres de l’Ebre es xifrava en 0,23 euros el quilo, mentre que actualment s’ha arribat a pagar fins a 0,12 euros el quilo. Això representa un 47% menys respecte a l’any anterior. Segons dades del Ministeri d’Agricultura, el preu mitjà d’aquesta varietat és ara de 0,15 euros el quilo arreu de l’Estat Espanyol. Els agricultors demanen al Ministeri que gestioni mesures de prevenció de crisis establertes a l’Organització Comuna dels Mercats Agraris (OCM) per tal d’evitar que l’excés d’oferta en el mercat faci baixar encara més els preus.

En un comunicat, Unió de Pagesos explica que la baixada dels preus es deu al retard en la comercialització i, sobretot, per la competència que els generen els productes procedents de Sud-àfrica. De fet, el sindicat recorda que les empreses importadores no van comprar taronja espanyola fins que se’ls va esgotar la importada dels països de l’hemisferi sud. A més, també indiquen que les taronges catalanes i espanyoles competeixen amb les d’Egipte i Turquia.

Segons dades del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, enguany es preveu una collita de 41.565 tones, una xifra similar a la campanya de l’any passat, la qual va tenir més demanda davant la major incidència de la pandèmia. A Catalunya la taronja representa una tercera part de la producció de cítrics, i les altres dues terceres parts corresponen bàsicament a la mandarina tipus clementina. D’aquestes, es preveu una collita d’unes 88.500 tones en la pròxima campanya, segons la conselleria. Aquestes xifres suposen una davallada molt important, ja que l’any passat se’n van produir 130.000 tones.

Els pagesos indiquen que el sector disposa de dos mesos per treure els volums de navel del camp, i que és molt probable que aquests problemes s’estenguin a altres varietats de taronja. Per tot plegat, el sindicat estudia demanar al Ministeri d’Agricultura que gestioni mesures de prevenció de crisis establertes a l’Organització Comuna dels Mercats Agraris (OCM) per tal d’evitar un excés d’oferta en el mercat que faci baixar més els preus i perquè es compensi els citricultors per les pèrdues d’aquests dos últims mesos i les possibles pèrdues que s’ocasionin en la resta de varietats.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 52 = 57

Últimes notícies