HomeSocietatUnió de Pagesos exigeix al Govern solucions "urgents" a la crisi dels...

Unió de Pagesos exigeix al Govern solucions “urgents” a la crisi dels sectors ramaders

CATALUNYA // Unió de Pagesos va lamentar divendres la “inacció” del Govern davant el “col·lapse” en què es troben els sectors ramaders a Catalunya i ha advertit del “risc” que moltes explotacions hagin de plegar per manca de viabilitat, amb “el conseqüent despoblament a les zones rurals“. Els responsables dels sectors ramaders del sindicat han denunciat “una gran falta d’inversió i un grau molt alt d’incompliment d’actuacions pendents des de fa mesos de l’Administració catalana”. Des d’Unió de Pagesos han assenyalat que estan a l’espera d’un gran nombre d’actuacions i normatives i ho atribueixen “a un Govern aturat, en part a causa del clima preelectoral que viu el país, i també per les circumstàncies derivades de la pandèmia“. 

Un dels problemes per als quals Unió de Pagesos reclama una solució és la modificació del Decret d’ordenació de les explotacions ramaderes, amb mancances i contradiccions. Des del sindicat assenyalen que, tot i que Agricultura ha estat d’acord amb algunes de les seves demandes, “la ineficàcia d’aquesta normativa no permet desencallar qüestions com ara la limitació de les explotacions lleteres a 300 vaques en producció -per aconseguir un model d’explotació familiar i sostenible-, la definició de noves distàncies entre granges d’aviram i porcí i la protecció de granges de mares per assegurar una producció porcina sostenible“, entre altres.
 
L’organització agrària remarca que els sectors ramaders “s’han adaptat i s’han esforçat” per complir el nou decret de fertilització del sòl i de les dejeccions ramaderes, però “Agricultura no està facilitant les eines ni la informació necessàries per poder-ho dur a terme correctament“, lamenta. En aquest sentit, Unió de Pagesos recorda que el retard en la notificació de dades impedeix presentar els plans de gestió de les dejeccions. Així mateix, també critica el retard en la creació de l’Observatori Agroalimentari de Preus per a alguns sectors, com ara el cunícola. Pel que fa a la Llei de la cadena agroalimentària, UP denuncia que tampoc s’ha posat en marxa el foment per fer complir la normativa i evitar fraus en escorxadors.
 
Un altre problema que afecta de manera important la ramaderia són els danys de la fauna salvatge i cinegètica, que, a més d’atacar els animals, “són focus de malalties infecciones“, entre les quals la Pesta Porcina Africana a través dels senglars. En aquest sentit, el sindicat ha tornat a reclamar al Govern actuacions de control i contingència de la fauna salvatge i agilitat en les compensacions per danys.
 
D’altra banda, Unió de Pagesos també exigeix solucions per a qüestions com són l’obligació dels ramaders de dur a terme les gestions de manera telemàtica, tenint en compte que “a moltes zones del territori la connectivitat és molt deficient“. Mentre no es resolguin aquests problemes, el sindicat considera “imprescindible” que Agricultura ofereixi un servei presencial a les oficines comarcals. També reclama al Departament que autoritzi l’ús del protocol dissenyat fa anys pel qual els ramaders poden informar dels animals morts en llocs d’accés difícil, així com l’aprovació d’un règim sancionador per protegir els ramaders i el bestiar en les entrades il·legals a les granges que s’han dut a terme els últims anys.
 
Segons Unió de Pagesos, altres problemes pendents de resolució per al sector són la compensació “justa” en l’aplicació de l’Assegurança per Pèrdua de Pastures, ja que “a la gestió realitzada el 2019 es van detectar molts errors“; l’actualització del model de contracte d’integració; la represa del Grup de treball de conills; un pla d’actuació per modernitzar les granges, i el desbloqueig per a la creació de l’Institut de la Llet. 

Pel que fa a l’oví i cabrum, el sindicat reclama, entre altres qüestions, el compromís del Pla de recuperació i el control en la traçabilitat als escorxadors, amb sistemes tecnològics no manipulables. En el cas del boví de carn, defensa que cal millorar la qualitat dels cròtals “perquè siguin més resistents” i una “millora substancial” de l’assegurança per tuberculosi.
 

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 52 = 57

Últimes notícies