Unió de Pagesos demana a l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI) que elabori i publiqui un estudi dels costos de producció de raïm a les zones compreses dins de la Denominació d’Origen Terra Alta. El sindicat destaca, a més a més, que aquest estudi hauria de tenir especialment en compte el cost de l’aigua per a l’obtenció d’aquest producte, així com l’amortització al llarg del temps de les instal·lacions de rec a les finques.
El sindicat ha formulat aquesta petició en vista a la publicació, ben aviat, dels estudis dels costos de producció de raïm de vi base cava. Un estudi que, en base a la Llei de la Cadena Alimentària, Unió de Pagesos destaca que hauria de servir com a punt de referència per establir el preu de cost del quilo de raïm, sense tenir en compte el marge de benefici necessari per garantir la supervivència de les explotacions. Preu base al que, segons les demandes del sindicat, cal sumar-hi els sobrecostos derivats d’adversitats climàtiques com ara la sequera d’enguany, que ha obligat a reforçar el sistema de rec.
Unió de Pagesos alerta de la necessitat de publicar aquest estudi de costos davant la previsió que en les properes setmanes, abans de l’inici de la verema, les empreses vitivinícoles intentin fixar contractes plurianuals amb uns preus molt per sota de les necessitats del sector i posant en risc la viabilitat de futur de la pagesia, així com amenaçant el relleu generacional d’algunes explotacions.