Víctimes i botxins

Aquest dimecres 17 agost al Casal Cultural de la Pobla de Massaluca, va tenir lloc la presentació del llibre “Víctimes i Botxins” darrera obra de l’historiador de Villalba dels Arcs, David Tormo. El cert és que he tingut la sort d’acompanyar-lo en la presentació d’aquesta obra de caràcter històric, conjuntament amb Toni Ferré, alcalde de la Pobla. Per cert, un dels alcaldes que viu amb més passió el seu càrrec i sempre té un racó en el seu temps per ensenyar o explicar alguna història local de la Batalla de l’Ebre.

També és veritat que la Pobla té uns dels llocs més interessants, més visuals i més desconeguts dels espais de la Batalla de l’Ebre, concretament, la Punta del Duch. Veritablement, hauria de ser uns dels llocs de visita obligatòria davant la panoràmica que es contempla: a sota pendent cap a baix el riu Ebre, el riu Matarranya i a l’altra banda del riu cara oest, el municipi de l’Aragó de Faió. Per cert, a la sortida de la Pobla anant cap a Faió encara es poden trobar alguns gravats sobre pedra que recorden l’arribada de les tropes rebels. Gravats com em contava Toni Ferré, varen ser fets per un picapedrer que arribà amb l’exèrcit rebel, deixant la seva empremta. Simplement, curiós d’anys d’humanitat i que poc hem canviat.

Tornant al llibre “Víctimes i Botxins” narra la història convulsa dels anys trenta del segle passat a Vilalba dels Arcs. L’autor, David Tormo, fa un exercici de recuperació i recerca de documentació de l’època per tal de narrar el que va passar durant aquella maleïda dècada a aquell poble de la Terra Alta. Tanmateix, llegint des de la distància t’adones que els fets que van passar a Vilalba, també varen passar a altres pobles de la comarca i de Catalunya. En poques paraules, no va ser un fet puntual sinó ben bé general.

“Víctimes i Botxins” és un llibre de Memòria Històrica perquè recupera fets que estaven oblidats en el bagul de la memòria col·lectiva de Vilalba, que l’autor el transforma en història real i documentada. Però també és un llibre pedagògic, per analitzar tranquil·lament i fredament aquells fets, aquelles batalles, aquella guerra i la posterior repressió. Un llibre per aprendre dels errors i mai més aquells fets tornin a passar. Un llibre per tancar cicatrius històriques i millorar la convivència entre les persones i veïns.

Per acabar, cal dir que el llibre “Víctimes i Botxins” el podeu trobar al Centre d’Interpretació cent quinze dies de Corbera, formant part de la seva llibreria, formant part també d’aquells llibres imprescindibles per entendre millor el que va passar a les nostres comarques ebrenques durant la batalla més cruenta i sanguinària de la Guerra Civil.

Batiste Forcadell
Batiste Forcadell
Llicenciat en economia per la UNED
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

4 + 5 =

Últimes notícies