HomeEducacióVÍDEO · Simó diu que sense "un finançament singular" el Govern no...

VÍDEO · Simó diu que sense “un finançament singular” el Govern no pot abordar el pla de xoc contra la calor a les escoles

La consellera d’Educació, Anna Simó, ha defensat que els equipaments educatius de Catalunya necessiten un pla de xoc per adaptar-los al canvi climàtic i millorar el “confort tèrmic” d’alumnes i professors, i que per afrontar-lo calen “centenars de milions d’euros” que el Govern només pot disposar amb “el sistema de finançament singular” que s’ha reclamat a l’Estat. El Departament ha fet actuacions per millorar les estructures i els sistemes de climatització de 12 centres de les Terres de l’Ebre. La inversió ha sigut de 3,8 MEUR. Simó ha visitat l’Institut Sòl de Riu d’Alcanar (Montsià) on s’ha reparat la coberta i s’instal·laran plaques solars. La consellera també ha apuntat que 15 centres ebrencs rebran 144 ventiladors de peu.

La consellera Anna Simó ha apuntat que els equipaments educatius van ser els “únics equipaments públics” que es van construir pensant que “no estarien oberts” en els mesos de més calor, fins i tot s’ubicaven per rebre com més llum, millor. Amb el canvi climàtic, els episodis de calor es donen molts més mesos i són molt més intensos. El Departament ha hagut d’actuar ja en molts centres per millorar les estructures i condicions dels equipaments i millorar “el confort tèrmic” dels alumnes i professors.

Un dels centres on s’han fet reparacions a la coberta per millorar la climatització és l’Institut Sòl de Riu d’Alcanar, un dels equipaments ebrencs que Simó ha visitat aquest dijous. A l’institut s’han invertit 287.000 euros, provinents dels fons europeus REACT, però també s’han invertit recursos propis del Departament per substituir calderes, fusteries, cobertes i lluminàries en onze centres més de les Terres de l’Ebre. Set de les dotze actuacions estan acabades.

Aquests treballs s’eleven a 3,53 milions d’euros d’inversió, i cal sumar-hi els més de 350.000 euros destinats a instal·lar sistemes de climatització a vuit centres escolars ebrencs. Simó també ha apuntat que 15 escoles i instituts de les Terres de l’Ebre han demanat els ventiladors de peu que reparteix el Departament i se’n distribuiran 144. Educació es regeix per criteris tècnics per repartir-los i es prioritzen els centres segons la titularitat, la vulnerabilitat de l’alumnat, l’orientació i distribució de les aules i l’any de construcció. Els últims cursos s’han repartit 372 ventiladors en 43 escoles i instituts.

POCAT activat

El Pla d’Organització de Centre per Altes Temperatures (POCAT) ja torna a estar activat per segon curs. Les comarques ebrenques han sigut les primeres a registrar temperatures que superen el llindar que preveu el pla per posar-lo en marxa (entre l’1 de maig i el 15 d’octubre). Amb pics de calor i amb el POCAT activat, els centres poden flexibilitzar les activitats i fer sortides a espais climatitzats o espais on refrescar-se, com un parc amb obra. “– El POCAT- és una solució intermèdia, temporal i de xoc“, ha dit Simó.

Falta de recursos

La consellera ha recordat que totes les actuacions fins ara s’han fet amb recursos que són “insuficients“, tot i l’increment del 30% del pressupost del Departament que s’ha fet en tres anys. “Per continuar fent aquestes millores” i desplegar el pla de xoc contra la calor a tots els centres educatius del país, la titular d’Educació ha reivindicat que cal “un sistema de finançament singular“.

Els centres educatius catalans “no estan preparats per al canvi climàtic” i Educació reconeix que té un parc d’equipaments “amb molta feina pendent de reforma i de manteniment” que no abasteix, “tot i recuperar els temps de desinversió“, ha dit Simó. “Sabem què és el que hem de fer, però el que ens falta és aconseguir recursos suficients per arribar ràpidament i bé a tot arreu“, ha afegit.

Resolució a l’Institut de l’Ebre

D’altra banda, Anna Simó s’ha compromès a resoldre “en les pròximes setmanes” la informació reservada sobre el cas de les presumptes pràctiques irregulars d’alumnes, denunciades a l’Institut de l’Ebre de Tortosa. La consellera ha defensat que el Departament d’Educació ha actuat “de manera ràpida i alhora amb prudència i garanties” en aquest cas. Simó ha assegurat que un cop es comuniqui la resolució a les parts afectades i la comunitat educativa del centre, s’explicarà públicament i “amb transparència“. “Necessitem un temps més, acotat, que no serà gaire llarg, per acabar tota aquesta informació reservada“, ha demanat.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

9 + 1 =

Últimes notícies