HomeOpinióFirmes setmanarilebre.catLa cuina marinera rapitenca

La cuina marinera rapitenca

Vivim en una terra privilegiada, no tan sols per la nostra ubicació geogràfica, sinó per les diverses cultures que, durant segles, han forjat la nostra història. De la diversitat de pobles que ens han visitat, la cuina rapitenca ha rebut de cada un d’ells la peculiar herència que la fan incitant i única.

Les terres baixes de l’Ebre varen ocupar un lloc preferent durant la dominació àrab. No és estrany, doncs, que de la immensa cultura que ens varen llegar, fou la gastronòmica el més apetitós i seductor valor. Les cultures posteriors que es varen inserir en els Alfacs, varen contribuir, cada una d’elles a enriquir l’univers culinari rapitenc. L’extraordinari paisatge que envolta la nostra ciutat seria incomplet si oblidéssim la matèria primera de les nostres aigües: el peix. Tot un món atraient i captivador fan presa del turista que visita la Ràpita quan s’enfronta a la nostra cuina.

Les mil maneres de condimentar els productes de la mar constitueixen el més preuat dels valors culinaris d’un turisme àvid de fruïció i festes. Quan la massificació turística ha fet que moltes zones queden despersonalitzades en el seu paisatge i en la cuina, visitar la Ràpita constitueix un delit i una evasió insòlita: tota la cuina mediterrània rapitenca i dins d’ella, la seva reconeguda paella marinera, que atrau a viatgers de tota Catalunya, l’arròs seixat, el suquet de peix, la cassola de marisc, la graellada de peix, els llagostins al rom…, tots aquests plats constitueixen una mostra de l’exquisit repertori culinari rapitenc. La cuina de la nostra ciutat és típicament mediterrània. Els seus ingredients essencials són els productes dels Alfacs.

Una cuina amb personalitat pròpia, sense cap maquillatge artificial que l’alteri, amb un toc
d’innovació.

L’Ebre és un riu civilitzat, a mesura que s’apropa a la mar va perdent la seva garra i empenta amb què ja ha travessat el nord peninsular. Quan entra al Delta ho fa de forma majestuosa, en silenci, com volent passar desapercebut, fins a abocar a la mar, generós, milers de matèries orgàniques que alimentaran i enriquiran els Alfacs. Possiblement és aquesta la raó que el peix i, sobretot, el llagostí, estigui considerat com un dels millors de la Mediterrània. Com a complement, hotels, restaurants i pensions rapitenques, tots amb un excel·lent i impecable servei, atesos per un personal altament professionalitzat, amb l’esforç que guanyen la confiança del turista, fan de la Ràpita el lloc ideal per a unes exigents vacances.

Eduardo Sanchez
Eduardo Sanchez
cronista cultural
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

Últimes notícies