El Col·lectiu de Cuina La Ràpita – Delta de l’Ebre torna a posar en valor el producte més emblemàtic del municipi amb una nova edició de les Jornades Gastronòmiques del Llagostí, que se celebren des de l’1 i de novembre i s’estendran fins al 30 del mateix mes. Durant tot el mes, vuit restaurants del col·lectiu oferiran menús especials dedicats al llagostí de la Ràpita, un producte de gran valor gastronòmic i símbol de la identitat marinera del territori.
Els restaurants participants en aquesta edició són Restaurant Miami Mar, Restaurant Albert Guzmán, Freddy Caliu Familiar, Casa Ramón Marines, Maria Espai Gastronòmic, Bon Marisc, Llansola 1921 i Salitre, que han dissenyat menús especials amb el llagostí com a protagonista. Tots els menús es poden consultar i descarregar al web www.cuinalarapita.com, on també hi ha tota la informació sobre les jornades i els establiments adherits.
La regidora de Turisme de l’Ajuntament de la Ràpita, Helena Queral, ha destacat que “des del consistori estem encantats de col·laborar, com cada any, en l’organització d’aquestes Jornades i de la Diada del Llagostí, amb el Col·lectiu de Cuina que fan de principals ambaixadors de la nostra gastronomia local, i que fan valdre un producte tan identitari i de quilòmetre zero com és el llagostí, un producte molt nostre“.
Dins el marc de les jornades, el dissabte 22 de novembre tindrà lloc la Diada del Llagostí, una cita oberta a tothom que es farà de 10.30 h a 13.30 h a la plaça 1 d’Octubre, i que enguany arriba amb novetats, activitats i convidats especials. Xose Ferreres, membre del Col·lectiu de Cuina La Ràpita – Delta de l’Ebre, ha explicat que “la Diada és sempre el punt àlgid d’aquestes jornades, i enguany incorporem novetats com el concurs de tapes de l’Escola d’Hoteleria i el concurs de pelar llagostins. Serà una festa per disfrutar i compartir el que millor ens representa: la gastronomia i el producte del mar“.
Emmarcada dins de Catalunya Regió Mundial de la Gastronomia 2025 i amb la col·laboració de la OPP67 Pesca Ràpita, la jornada començarà amb un tour guiat per la llotja a càrrec de la Confraria de Pescadors Verge del Carme, que explicarà la història i la importància del llagostí de la Ràpita. A les 11.30 h es farà la inauguració oficial, seguida d’un showcooking gastronòmic (12.00 h) i del concurs de pelar llagostins (13.00 h). La Diada acabarà amb el lliurament dels premis del concurs “La Tapa de Llagostí”, elaborada pels alumnes de l’Escola d’Hoteleria Institut Dertosa, que per primer cop hi participen amb l’objectiu de posar en valor el talent jove i la formació en gastronomia del territori.
Durant tot el matí, els visitants podran degustar tapes exclusives elaborades pels restaurants participants, amb propostes com la “Gilda” de llagostí de Maria Espai Gastronòmic o, el burguer de llagostí i tonyina amb ketchup de mar d’Albert Guzmán. També hi participaran els productors convidats Umami i Som Natros, així com l’empresa ambaixadora convidada Vermouth Rapitenc. A més, tan les Jornades com la Diada compten amb el suport dels productors socis del Col·lectiu de Cuina La Ràpita com són el Celler Cooperatiu de Gandesa, Cambra Arrossera del Montsià, Grusco, Confraria de Pescadors Verge del Carme, Oli d’Oliva La Mundana, Bodegas y Destilerías Lehmann, Musclarium, L’Avi Agustí, Celler Piñol, Nomen Foods i OPP La Ràpita.
Més informació de les jornades gastronòmiques i de la diada en aquest enllaç: https://cuinalarapita.com/wp-content/uploads/2025/10/001186_.pdf



