HomeAgriculturaEl Departament d'Agricultura contribueix a reduir els excedents de vi negre per...

El Departament d’Agricultura contribueix a reduir els excedents de vi negre per equilibrar el mercat

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació ha resolt la convocatòria d’1,5 milions d’euros d’ajuts destinats a la destil·lació de crisi de vi, amb l’objectiu de reduir els excedents de vi i contribuir a l’equilibri del mercat vitivinícola català. Aquesta és una mesura excepcional d’ajuda al sector vitivinícola que es fa servir quan hi ha un excés de vi al mercat i els preus han caigut massa, cosa que posa en risc la viabilitat econòmica dels productors.

La verema de 2025 ha estat especialment abundant, fet que ha generat un increment dels estocs i ha fet necessari adoptar mesures per equilibrar el mercat.

L’objectiu principal d’aquests ajuts, que beneficiaran 12 cellers, és reduir l’excés d’oferta de vi i estabilitzar els preus, la qual cosa permetrà evitar l’enfonsament dels preus tant del vi com del raïm i alleugerir la situació dels cellers que acumulen estocs que no poden comercialitzar. Aquesta injecció econòmica contribueix a fer que el sector pugui mantenir l’activitat econòmica fins que el mercat es recuperi.

Enguany, els ajuts s’adrecen principalment a la DO Terra Alta i a la DO Catalunya per a vi negre, ja que és en aquestes denominacions d’origen on s’ha detectat una necessitat de destil·lació més gran a causa de l’acumulació d’estoc.

53,20 € per hectolitre i producte només per a usos industrials

Els ajuts estan destinats a empreses destil·ladores de productes vitivinícoles amb instal·lacions a Catalunya que transformin vi en alcohol de les denominacions d’origen Catalunya i Terra Alta, amb un grau alcohòlic mínim d’un 11% en volum.

La quantia de l’ajut s’ha fixat en 53,20 euros per hectolitre de vi destil·lat, i el total d’import convocat és d’1.500.000 euros. El vi destil·lat s’ha de destinar exclusivament a usos industrials o energètics, incloent-hi la fabricació de desinfectants o productes farmacèutics, a fi de garantir que no hi hagi distorsions en el mercat de consum.

El context de mercat internacional, afectat, entre altres factors, per mesures comercials com els aranzels imposats pels Estats Units a productes vitivinícoles europeus, ha reduït la competitivitat i ha dificultat l’accés d’una part de la producció catalana a aquest mercat estratègic.

Amb aquesta convocatòria, el Govern dóna suport al sector vitivinícola català davant de les dificultats derivades de la conjuntura econòmica i de la caiguda del consum, i així referma el seu compromís amb la viabilitat econòmica i la resiliència del teixit agroalimentari.

Aquesta línia d’ajuts, autoritzada per la Comissió Europea mitjançant la Decisió de 20 d’octubre de 2025, s’emmarca dins el Reglament (UE) 1308/2013 del Parlament Europeu i del Consell, pel qual es crea l’organització comuna de mercats dels productes agraris, que en l’article 216 preveu la possibilitat de pagaments nacionals per a la destil·lació de vi en cas de crisi.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

Últimes notícies