HomeOpinióFirmes setmanarilebre.catA Tortosa #SortimMésForts

A Tortosa #SortimMésForts

L’actual crisi del Coronavirus és una triple crisi, no hi ha dubte de què es tracta d’una greu crisi sanitària, però que també ha donat lloc a una greu crisi econòmica i social.

I no ho diuen els indicadors macroeconòmica, les dades que podem rebre dels estaments o les anàlisis tècniques que ens pugui avançar els economistes i experts, ho diu la dura realitat de moltes famílies i llars de Tortosa. Són moltes les famílies, negocis, treballadores i treballadors que han vist canviar radicalment les seves vides a causa d’aquesta triple crisi.

D’una banda les que han perdut algun familiar o amic pel virus, o les que han patit la malaltia, des d’aquí el nostre més sentit escalf i suport. D’altra banda aquells que s’han vist afectats per un ERTO o que directament han perdut la feina o han hagut de tancar el seu negoci i, per tant, han vist com els seus ingressos s’han vist reduïts o simplement han desaparegut.

Famílies que, d’un dia per a l’altre, no han pogut donar menjar als seus fills ni atendre als seus. O aquella gent gran que s’ha trobat tota sola a casa, sense veure als seus familiars, sense poder compartir una abraçada amb els seus fills i néts, i intentant passar aquesta crisi en soledat amb temor i incertesa.

El govern municipal de Tortosa, des del primer dia de confinament, que entenem que ha estat la millor i única mesura que s’havia de prendre per combatre la pandèmia del COVID19 a nivell mundial, hem estat conscients de la greu situació que se’ns plantejava i vàrem emprendre les mesures necessàries perquè cap tortosí o tortosina es puguin quedar pel camí.
I en aquest sentit, vull donar les gràcies als treballadors i treballadores de l’Ajuntament de Tortosa per la feina fet i perquè des del primer moment s’ha posat al servei de la ciutadania per resoldre, dia a dia i amb diligència, totes les situacions personals ocasionades per la crisi.

Tanmateix vull agrair als professionals del món de la sanitat, de la Clínica Terres de l’Ebre, l’Hospital de la Santa Creu de Jesús i l’Hospital Verge de la Cinta, a les farmàcies, als treballadors dels supermercats i la resta de serveis essencials oberts des del primer dia, a les forces i cossos de seguretat i a tota aquella gent de Tortosa que ha estat al peu del canó ajudant als més necessitats en aquesta crisi, perquè sense ells no ens haguéssim sortit.

Per sortir de la crisi, des del govern hem pres mesures en tots els àmbits: el sanitari, l’econòmic i el social per tal de minimitzar tos i cadascun dels efectes que la pandèmia ha ocasionat sobre la nostra economia local i sobre les persones i col·lectius més vulnerables de la nostra societat, molts dels quals iniciaven ara una recuperació a la darrera crisi econòmica que ens ha colpit des de fa més de 10 anys.

Tota la sèrie de mesures que hem endegat des del govern municipal es recullen en el Pla de Reactivació Econòmica i Social “REACTIVEM TORTOSA” que recull totes aquelles accions dutes a terme des del primer dia de la crisi, així com aquelles que s’emprendran des del govern municipal a curt i mitjà termini al llarg de les diverses fases del desconfinament i, sobretot, amb posterioritat a aquest.
Es tracta de fins a 175 accions i mesures que s’han elaborat, consensuat i treballat des del primer moment amb els agents socials i econòmics de la ciutat reunits a la Taula Econòmica Covid-19; atenent igualment als diversos sectors i col·lectius socials, esportius, culturals i de participació ciutadana de Tortosa i compartint el treball amb les diverses forces polítiques de l’Ajuntament de Tortosa.

REACTIVEM TORTOSA és un pla que configura una potent i dinàmica eina de treball que incorpora, sense cap mena de dubte, totes aquelles mesures que siguin justes i necessàries per a afrontar la situació post Covid-19 a Tortosa, l’estimació econòmica del qual està al voltant dels 3,3 milions d’Euros.

Els objectius del pla es divideixen en dos grans eixos: un social i assistencial, per garantir les necessitats i els serveis bàsics al conjunt de la ciutadania i atendre els escenaris complexos sorgits arran de la irrupció del Covid-19; i un eix en l’àmbit de l’activitat econòmica per preservar la continuïtat de l’activitat de les empreses i comerços i conservar i impulsar la creació de llocs de treball i garantir els drets socials de treballadors i treballadores.

A banda d’aquests dos grans eixos les mesures recullen accions en els àmbits de l’urbanisme, l’habitatge, la cultura, l’ensenyament, el turisme, l’esport, la sostenibilitat, la salut i el benestar de les persones i la seva seguretat, perquè el que està clar és que aquesta pandèmia ens ha demostrat que ens ha afectat en tots els àmbits de la nostra vida i que ens ha ensenyat que ara cal anar cap a nous models de ciutat i de vida que ens permetin afrontar futures situacions tant o més complexes que el coronavirus.
I per dissenyar aquest nou futur de Tortosa cal tenir clar quin model de ciutat volem. Per projectar la Tortosa del futur cal un projecte clar i transformador, un projecte que defineixi un model de ciutat de progrés que es basi en cinc eixos fonamentals: la Tortosa per treballar, la Tortosa per avançar, la Tortosa per viure, la Tortosa per gaudir i la Tortosa pels seus pobles, La crisi del Covid-19 ens ha donat una diagnosi i ens ha fet obrir els ulls i veure una ciutat afectada per molts problemes, però al mateix temps ens ha fet veure les oportunitats que tenim per sortir-ne i per millorar i ens ha fet replantejar aquest nou model de ciutat futura que volem i pel que ja estem treballant des del govern municipal.

Però no podem afrontar tots aquests nous reptes tots sols, necessitem el suport i l’ajut de les administracions supramunicipals: cal que el govern d’Espanya faci les modificacions necessàries per tal que els ens locals puguem aplicar el superàvit pressupostari per aquestes noves mesures. Al mateix temps cal que el govern de la Generalitat reformi la Llei de bases de règim local i la Llei d’hisendes locals per recuperar el principi d’autonomia local i que destini a les administracions locals recursos addicionals provinents del Fons de Cooperació Local i flexibilitat en els criteris de despesa.

Mesures de progrés tan encertades com l’Ingrés Mínim Vital que divendres passat, gran dia per a la democràcia, va aprovar el govern espanyol, i que de ben segur servirà per ajudar i molt a les famílies en greu situació de pobresa. Aquest és el camí que cal seguir i pel que hem d’apostar.

Un camí que comença per aquest Pla de Reactivació Econòmica i Social, que inclou aquestes 175 mesures econòmiques, socials i per al benestar de les persones que permetran: la Reactivació de l’Economia; la Reactivació de les Polítiques Socials, Assistencials i de Salut; la Reactivació el Comerç; la Reactivació del Turisme; i la Reactivació de la Cultura; la Reactivació del Benestar de les Persones a través de l’Educació i els Serveis; la Reactivació de l’Esport i la Reactivació de l’Administració, focalitzant la nostra acció política, a través d’aquests vuit àmbits en les persones de Tortosa i en les seves necessitats. Podeu consultar el pla sencer a www2.tortosa.cat/public_files/headlines/f2a9fd9527.pdf

Un pla que requereix la suma i els esforços de totes i tots. Tenim un gran repte al davant i la sortida d’aquesta crisi l’hem de trobar i entendre com una oportunitat en què no sobra ningú i en la que hem de sumar tots i totes: joves, grans, treballadors, emprenedors, comerciants, aturats, nouvinguts, estudiants, entitats, associacions, etc. En definitiva amb el conjunt de tortosins i tortosines. Ningú ha de quedar exclòs i tots i totes han de tenir el seu encaix, la seva oportunitat i la certesa de saber que tenen un govern municipal que està al seu costat, deixant-se la pell per ells.

El PSC som un partit honest i responsable, som el partit de la mà estesa, del diàleg i del consens i així ho hem demostrat al llarg de la nostra trajectòria, tant si estem al govern com a l’oposició. Així, al Consell Comarcal del Baix Ebre, hem demostrat el nostre compromís i la nostra responsabilitat, donant suport incondicional a les mesures proposades i allargant la mà al seu govern per treballar conjuntament per sortir de la crisi com més aviat millor i amb les millors condicions possibles.

Des del govern de Tortosa ho estem demostrant. Les regidores Dolors Bel i Estefania Valdés i jo mateix, Enric Roig, estem treballant i actuant amb diligència i responsabilitat i amb la implicació que hem demostrat per fer front a la crisi i per establir les mesures per sortir. Des d’aquí ens oferim els tres per atendre-us en qualsevol dubte o consulta que pugueu tindre.
Tenim el convenciment, la capacitat de treball i gestió des de la responsabilitat, tenim una visió clara de futur de la nostra ciutat i la il·lusió de treballar per Tortosa i pels seus habitants en un projecte compartit amb totes i tots sense deixar a ningú pel camí. Perquè no volem que ningú camini tot sòl i és del tot just i necessari acompanyar als nostres conciutadans des del primer moment en aquest camí cap a la sortida d’aquesta crisi de la qual a Tortosa #SortimMésForts.

Enric Roig Montagut
Enric Roig Montagut
arquitecte, vicepresident de Joventuts Musicals de Tortosa
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 28 = 35

Últimes notícies