HomeAgriculturaAgricultura destina 5,7 M d'€ al sector vitivinícola per a fer front...

Agricultura destina 5,7 M d’€ al sector vitivinícola per a fer front a la crisi de la COVID19

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) de la Generalitat de Catalunya ha rebut un total de 660 sol.licuts per a acollir-se als diferents ajuts extraordinaris al sector vitivinícola per a fer front a la crisi causada per la pandèmia de la Covid-19 per a la campanya 2019-2020. Aquestes sol.licituds, rebudes per a les tres línies d’ajudes convocades, corresponen a la destil.lació de crisi i l’emgatzematge privat de prop d’1 milió d’hectolitres de vi i a la collita en verd de 2.227 hectàrees, que equivalien a un import de 12,6 M d’€.

Aquests ajuts formen part de les Mesures Extraordinàries acordades pel Consell de Ministres per al conjunt del sector vitivinícola espanyol amb finançament de la UE. I finalment, atès el gran nombre de sol.licituds presentades en el conjunt de l’Estat, les quals superaven àmpliament els fons assignats a aquests ajuts, s’ha hagut d’aplicar coeficients reductors per a ajustar-les a aquests fons.

Així, el DARP ja ha publicat a l’e-tauler les resolucions de les diferents línies d’ajuts extraordinaris al sector vitivinícola per a fer front a la crisi causada per la COVID19. Les sol·licituds corresponen a la destil·lació de crisi i l’emmagatzematge privat de prop de mig milió d’hectolitres i a la collita en verd de 959 hectàrees, que en conjunt equivalen a un import de 5,7 M d’€.

Així, per als ajuts als cellers per a la destil·lació de crisi del vi s’ha aplicat un coeficient del 51,56 % en el cas dels vins amb Denominació d’Origen Protegida (DOP), i un 68,53 % per a la resta de vins, per la qual cosa –segons fixa la resolució del ministeri- els límits en el cas de Catalunya. La destil·lació d’excedents de vi permet destinar l’alcohol obtingut a fins industrials, inclosa la fabricació de desinfectants, i productes farmacèutics i energètics.

Pel que fa l’ajut per a l’emmagatzematge privat, s’ha aprovat 58 sol·licituds per a, un cop aplicat el coeficient del 44,31 % estipulat pel Fons Espanyol de Garantia Agrària (FEGA). Val a dir que el 88% del vi emmagatzemat correspon a la DO Cava.

L’emmagatzematge privat voluntari està destinat al vi emmagatzemat amb DOP a doll, tant en dipòsit com en ampolla en el cas dels escumosos.

Finalment, quant als ajuts als viticultors per a la verema en verd de raïm, s’ha aprovat 593 sol·licituds de les quals, un cop seleccionada el 43,00 % de la superfície, que és el coeficient comunicat pel FEGA.

La verema en verd compensa els viticultors que s’hi acullin el fet d’eliminar raïm d’algunes parcel·les quan encara és verd per a reduir l’excés de producció.

Des del DARP, es considera del tot insuficients aquests ajuts atès el percentatge de sol·licituds aprovades, i així s’ha fet saber reiteradament al Ministeri d’Agricultura, al mateix temps que s’ha demanat que s’hi destini més recursos econòmics. El Departament també vol fer palès el seu desacord -com ja ha fet al Ministeri- amb la priorització de les diferents línies preestablerta, ja què s’ha desatès els criteris demanats a Catalunya.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

78 + = 87

Últimes notícies