HomeAgriculturaAgricultura du a terme actuacions de prevenció d'incendis a la zona de...

Agricultura du a terme actuacions de prevenció d’incendis a la zona de Tivissa, castigada històricament pel foc

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, ha iniciat una sèrie de treballs per incrementar les mesures de prevenció d’incendis de les muntanyes de Tivissa, una zona històricament castigada pels focs per l’abandonament de la gestió forestal.

Les obres més destacades són l’obertura de nous vials realitzant un total de 7,19 km d’obertura de camí forestal i es milloraran diversos trams del camí del barranc de Picamoixons, Llosanques i Valliplana. La finalitat perseguida és donar accés en cas d’incendi forestal als medis terrestres d’extinció a tota la zona nord de l’Espai d’Interès Natural del Tossal de Montagut.

Els treballs estan consensuats amb diferents unitats operatives i tècniques dels Bombers de la Generalitat i contribuiran a protegir l’alt valor natural de la zona. Com s’ha recomanat en els tràmits d’avaluació ambiental pel Servei de Biodiversitat de Territori i Sostenibilitat, es tancaran 3 dels accessos que tindrà el nou vial per limitar el pas i no afectar l’època de nidificació de l’àliga cuabarrada. El tancament farà que no hi haja molta afluència pels camins i per tant no es veja afectada la parella d’àligues que viu a la zona.

Agricultura destina 73.031 € a l’execució d’aquests treballs es van iniciar el passat dia 2 de febrer. Forestal Catalana S.A. s’encarrega de la licitació i contractació de les obres que es preveu que tinguen una durada de dos mesos.

Terres de l’Ebre és una de les zones de Catalunya amb un perill d’incendi més elevat i ho és especialment en aquesta part meridional del terme municipal de Tivissa, on s’han produït històricament grans incendis amb condicions meteorològiques de subsidència i amb grans zones amb continuïtat de combustible per l’abandonament de la gestió forestal, les pastures i els conreus.

El Perelló, l’Ametlla de Mar i Tivissa, són municipis d’alt risc d’incendi forestal amb importants vents de nord i el vent nord-oest. Les zones d’actuació estan incloses dins el Perímetre de Protecció Prioritària (PPP) Muntanyes de Tivissa-Vandellòs-Pradell i representa 56.286 hectàrees.
Amb l’incendi de 1967 es van abandonar la majoria de conreus i masos que hi havia a la zona i van proliferar els matollars. La manca d’aprofitament agrícola, zones urbanes o interès forestal per la qual cosa és molt escassa la xarxa viària apta per a camions d’extinció.

L’any 2014 hi va haver un foc de 900 hectàrees originat per un llamp a la zona nord d’on s’està duent a terme l’actuació. Va estar actiu diversos dies i l’escassa xarxa viaria va ser un limitant a l’extinció ràpida i segura. El 10 de juny de 2019 a la zona sud de l’actuació es va produir un foc de 230 hectàrees causat per la crema de restes d’esporga. La disposició d’accessos ràpids a la zona l’any 2019, i el fet d’haver efectuat treballs silvícoles previs en zones estratègiques va limitar l’obertura del flac esquerre i l’afectació real va ser molt inferior a la potencial.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

22 + = 23

Últimes notícies