HomeSocietatAigües de Tortosa idea i implanta un sistema tecnològic per detectar la...

Aigües de Tortosa idea i implanta un sistema tecnològic per detectar la presència de coronavirus a les aigües residuals

Una xarxa de punts de captació d’aigües residuals, situats a diferents llocs de Tortosa, permetrà detectar de manera precoç la presència de casos de coronavirus al municipi. Aigües de Tortosa ha començat a implantar aquest sistema pioner, dissenyat i construït pels tècnics de l’empresa, en fins a tretze nexes representatius de les clavegueres de la ciutat. D’aquesta manera es podran tindre controlats tots els barris i pobles de Tortosa, i acotar encara més la recerca al sector en cas que es produïsca algun positiu en les anàlisis. En aquest cas, les dades es comunicarien al departament de Salut i a Salut Pública, amb vista a definir les mesures de control pertinents.

El sistema consisteix en una bomba que recull, dos vegades per setmana, mostres de l’aigua residual de Tortosa a diversos intervals durant un període de 12 hores. “Si només prenem una mostra en una hora concreta, només obtenim la foto d’aquell moment, però pot ser que les persones que puguen tindre coronavirus no facen ús del lavabo en aquell instant. Recollint les mostres al llarg d’un interval més llarg podem tindre una visió més completa i precisa“, ha detallat el cap de servei d’Aigües de Tortosa, Manel Rillo.

Les mostres obtingudes són analitzades al laboratori i permeten conèixer la presència de coronavirus en menys de 24 hores. “El fet que algunes persones no presenten símptomes d’haver-se contagiat, a més del fet que una persona pot estar contagiada dies abans de començar a mostrar símptomes de la malaltia, poden fer que alguns casos positius en persones no es detecten o que es faça al cap d’uns dies. Però mentrestant tenen capacitat per contagiar altres persones“, ha explicat l’alcaldessa, Meritxell Roigé. No obstant això, les traces de coronavirus són presents a l’orina i les femtes des dels primers moments del contagi, i aquest sistema permet avaluar la presència de la càrrega viral a través d’aquests residus.

A diferència d’altres ciutats de l’Estat on ja s’ha començat a implantar la detecció de coronavirus a través de les aigües residuals, en el cas de Tortosa el sistema permet conèixer la situació a la totalitat del municipi. A més, s’han instal·lat punts de recollida de mostres específiques al voltant dels centres hospitalaris (hospital de la Santa Creu, Clínica Terres de l’Ebre i hospital Verge de la Cinta) i de les residències d’ancians.

Després que haja sigut dissenyat pels tècnics d’Aigües de Tortosa, aquest sistema també s’ha començat a instal·lar a ciutats com Sant Cugat del Vallès, València, Sevilla, Gandia o Sagunt.

L’alcaldessa, Meritxell Roigé, ha aprofitat la presentació d’aquesta innovació tecnològica per refermar la crida a la responsabilitat a la ciutadania davant els nous casos positius que es van detectant: “no hem d’abaixar la guàrdia. El virus segueix present i cal que tothom continue prenent precaucions. Cal recordar que des d’avui és obligatori l’ús de la mascareta en tot moment als espais públics, però això ha d’anar combinat amb seguir mantenint les distàncies de seguretat i incrementar la desinfecció i rentat de mans“, ha subratllat.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

70 + = 77

Últimes notícies