HomeCulturaAMPLIACIÓ · La gestió de l'ansietat centra la primera edició del festival...

AMPLIACIÓ · La gestió de l’ansietat centra la primera edició del festival P˜ART a Tortosa a través de tallers i actuacions

Una quinzena d’artistes participen aquest dissabte en la primera edició del festival P˜ART, un certamen que mescla la salut mental i l’art. El programa es completa amb cinc tallers i diverses actuacions al parc Teodor González de Tortosa que aposten per la normalització d’aquest àmbit. L’objectiu, segons els impulsors, és trencar estigmes i aportar eines per gestionar l’ansietat. El festival és la carta de presentació del projecte P˜ART, el treball de final de grau dels integradors socials Violeta Lleixà i Josep Lanau. La iniciativa, que estarà desenvolupada per complet l’any vinent, es basa en tallers presencials i una aplicació mòbil per gestionar les emocions. Per fer-ho realitat, s’ha engegat una campanya de micromecenatge.

La primera edició del festival P≈ART, el certamen per a l’autogestió de l’ansietat, s’ha complementat amb un programa en què s’han combinat diferents disciplines artístiques. La dansa, el teatre o la música han estat presents en les actuacions que s’han fet al parc Teodor González de Tortosa i que s’allargaran durant tota la jornada de dissabte. Entre altres propostes, els assistents han pogut gaudir d’una intervenció conjunta entre el coreògraf Roberto Olivan i l’il·lustrador Hernán En H, que han encetat la programació del certamen. Al parc també s’han instal·lat diversos estands de negocis de proximitat.

Més enllà de les actuacions, el festival P≈ART s’ha basat en cinc tallers dirigits a majors de setze anys per treballar les emocions a través de la música, l’escriptura o el dibuix. Segons la psicòloga Mònica Fatsini, es tracta d’un “petit tast” per als participants que vulguin aprendre a identificar i gestionar les emocions en el seu dia a dia. A través de dinàmiques de curta durada, els assistents reben una breu pinzellada sobre què fer a l’hora de canalitzar sentiments.

Hi ha moltíssimes evidències científiques i socials que l’expressió artística proporcionen benestar en les persones. Entenem que hi ha un model dual de la salut mental, que pot haver-hi malestar o patologia, però també ha d’existir benestar en les persones. El que pretenem amb aquest projecte és promoure com gestionar i transitar pel malestar, però també el benestar de les persones“, ha remarcat Fatsini.

Un projecte pendent de créixer

El projecte P≈ART va néixer de la mà de dos estudiants d’integració social, la Violeta Lleixà i en Josep Lanau, que van unir-se per fer el treball de final de grau. Tots dos tenen una estreta vinculació amb l’art; mentre que Lleixà pinta, Lanau opta per la música. “És la nostra manera de trobar aquesta pau en nosaltres mateixos i va ser una idea que vam tenir per expandir-ho al món“, ha assenyalat la jove. La iniciativa també lluita per normalitzar el tractament de la salut mental i trencar amb estigmes.

El festival, que comparteix el nom de P≈ART, serveix com una carta de presentació per donar a conèixer la iniciativa, que esperen tenir en marxa l’any vinent per complet. La proposta es dividirà en dues vessants; la virtual i la presencial. D’una banda, es posarà en marxa una aplicació mòbil que acompanyarà l’usuari amb eines i suport per part d’un equip interdisciplinari per aprendre a gestionar moments d’ansietat, mentre que de l’altra, s’impartiran tallers presencials a les Terres de l’Ebre que serviran per treballar aquest mateix objectiu. Per aconseguir-ho, els impulsors han engegat una campanya de micromecenatge per recaptar 2.500 euros i que s’allargarà fins dissabte vinent.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 48 = 52

Últimes notícies