HomeEconomiaAmpliació · Les pluges de primavera retarden la inundació de camps d'arròs...

Ampliació · Les pluges de primavera retarden la inundació de camps d’arròs al delta de l’Ebre

Les pluges de primavera ha retardat dos setmanes l’obertura dels canals de reg al delta de l’Ebre per inundar els camps d’arròs. La humitat als camps dificulta els treballs previs com l’anivellació, llaurar, adobar. Tot i això, es preveu que si fa calor a l’estiu, la campanya s’accelerarà i se segarà a la tardor.

S’inundaran més de 22.000 hectàrees, pas previ a la sembra de l’arròs tot i que cada vegada s’estén més la pràctica de sembrar-lo amb els terrenys secs i inundar més tard. Es fa contra la plaga del caragol maçana i contra les males herbes. Les comunitats de regants també estan invertint per reduir la factura energètica, amb automatitzacions i instal·lacions de plaques solars a les bombes.

La Comunitat de Regants de la Dreta de l’Ebre va obrir la comporta del canal principal a Amposta divendres passat i la Comunitat de Regants de l’Esquerra ho farà este dimecres, amb l’obertura de les comportes a l’assut de Xerta i de Tivenys. Mentre que a l’hemidelta dret es programa la soltada d’aigua segons les necessitats de les deu zones de reg –i que s’allargarà encara fins dissabte-, a l’esquerra, enguany, també pel retard en què arriba la soltada, es farà a tot l’hemidelta alhora. “Normalment, gairebé cada any, es fa en diferents parts i en dues tongades, perquè hi haja més disponibilitat d’aigua”, ha apuntat Meritxell Jardí, coordinadora del departament tècnic dels Regants de l’Esquerra.

S’inundaran més de deu mil hectàrees d’arrossars a l’esquerra i més de dotze mil a la dreta i, en poc menys d’una setmana, el Delta es transformarà en l’idíl·lic espill gegantí que semblen els camps inundats.

Sembla en sec i caragol maçana

Llavors, els camps del Delta estaran llestos per la sembra de l’arròs tot i que cada cop està “més instal·lada i més estesa” la sembra en sec: primer se sembra i quan els brots ja han sortit, s’inunda el camp. A l’hemidelta esquerre, este mètode evita que la plaga del caragol maçana es menge els brots –el caragol no surt fins que el camp s’inunda-.

L’hemidelta esquerre va ser el gran afectat per aquesta plaga. “Continuem treballant per erradicar-lo. Apareixen focus i lluitem com hem après els últims anys amb diverses pràctiques, com la sembra en sec, però sempre estem pendent que aparega amb més o menys incidència”, ha recordat Jardí.

A l’hemidelta dret l’afectació de la plaga és d’unes 200 hectàrees, que es netegen amb aigua salada a l’hivern, però la sembra en sec també està agafant embranzida perquè hi ha productes químics per al control de les males herbes que es permeten en sec però no en la sembra per inundació, a l’aigua. “Hi ha gent que s’hi ha passat perquè és una carrera de competència”, ha lamentat Ferré. Quan l’aigua arriba al final de la parcel·la, en el primer tram que s’ha inundat, l’herba ja germina. “L’herba té una setmana d’avantatge respecte de l’arròs i ho hem d’anar capejant com podem perquè les restriccions de fitosanitaris són cada vegada més”, ha remarcat el president dels Regants de la Dreta.

Inversions per estalviar en la despesa energètica

L’any passat, a l’hemidelta esquerre la solta de l’aigua de rec dels canals principals (66 quilòmetres) es va automatitzar amb el projecte de telecomandament del canal i de les estacions de bombament. “Ens ha permès estalviar aigua, repartir-la més equitativament i millorar la gestió”, ha subratllat Jardí. Ara segueix amb una segona fase per automatitzar la xarxa secundària (de més de 300 quilòmetres).

Estan molt satisfets, sobretot perquè ha suposat un estalvi d’electricitat del 25% i a les estacions de bombeig també s’ha apostat per canviar els motors (per facilitar les reparacions i que tinguen més eficiència energètica) i s’hi instal·len plaques solars. La inversió en l’automatització, els canvis de motors i les plaques fotovoltaiques és d’uns 400.000 euros. “No hem pogut fer millor aposta i en millor moment”, ha remarcat la coordinadora tècnica dels Regants de l’Esquerra perquè s’ha pogut absorbir l’augment dels preus de la llum i fins i tot “reduir” la factura.

En canvi, a la Comunitat de la Dreta la darrera campanya la factura de la llum va passar de menys de 400.000 euros a prop de 600.000 euros –tot i reduir el consum un 10%. “Tot i això, ho hem d’assumir i hi estem obligats perquè es puguin posar en marxa les bombes”, ha recordat el president Manel Ferré.

A dos de les cinc estacions de bombament ja s’han instal·lat també panells solars –amb un estalvi estimat de la factura del 10%- i estan en tràmits per instal·lar-ne enguany a les altres tres. Cada instal·lació els costa 60.000 euros. Els Regants de la Dreta han demanat ajuts a l’administració que finança la meitat de la inversió.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

10 + = 20

Últimes notícies