HomeCulturaAmpliació · El festival Front projectarà films i documentals de conflicte i...

Ampliació · El festival Front projectarà films i documentals de conflicte i pau als espais de la Batalla de l’Ebre

Els últims dos caps de setmana de maig se celebrarà a les Terres de l’Ebre el festival Front, la mostra internacional de cinema de conflicte i pau. El festival es reprèn amb força després de tres anys aturat, amb una segona edició en què es projectaran els films en quatre indrets de la Batalla de l’Ebre. La mostra promou la reflexió i el debat sobre la història bèl·lica present, passada i d’altres indrets del món. S’hi veuran pel·lícules i documentals sobre la Guerra Civil i la segona República espanyola, les brigades internacionals, l’exili o el conflicte a Síria. El programa inclou activitats paral·leles, com concerts, rutes, teatre i tastos de vi aprofitant el relat de la memòria històrica que treballen molts cellers de la Terra Alta.

Els vestigis de la Batalla de l’Ebre, de la qual es compliran 83 anys al juliol, van més enllà del patrimoni i els espais històrics que encara mostren la cruesa del conflicte a les Terres de l’Ebre. La seva empremta és, sobretot i encara, emocional. “És un tema candent. El territori va viure un dels episodis més crus de la Guerra Civil i és encara un tema viu, es respira en l’ambient, en les famílies”, ha apuntat el codirector de FRONT Oriol Gracià. “No sé si respon a una necessitat vital de redescobrir en el passat de moltes famílies o de resoldre problemes que encara no han estat solucionats, però ens agrada debatre sobre la memòria històrica i creiem que és necessari, més en el context polític actual i més en un territori tan tocat pel conflicte com les Terres de l’Ebre”, ha afegit.

La primera edició de FRONT, per qüestions pressupostàries, es va programar el 2018 a Roquetes, Tarragona i Valls, però en aquesta segona edició “el projecte recupera l’esperit inicial” de projectar els films i documentals en espais de la Batalla de l’Ebre. Els passis es faran a Corbera d’Ebre, Gandesa, Flix i Campredó. D’aquesta manera el festival mostra “la globalitat” de la Batalla, des del seu punt d’inici al Baix Ebre, l’epicentre que va ser la Terra Alta i el lloc on el govern de la República la va perdre, a la Ribera d’Ebre. “Va afectar a tot el territori. La mostra ens ensenya el patiment que va afectar a totes les nostres comarques”, ha subratllat la directora del COMEBE (Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l’Ebre).

La inauguració es farà el 22 de maig a l’Església del Poble Vell de Corbera d’Ebre. S’hi projectarà ‘Josep’, un film d’animació del dibuixant de còmic francès Aurel. La pel·lícula retrata la figura de Josep Bartolí, dibuixant republicà exiliat, confinat en un dels camps de concentració francesos. L’obra compta amb la banda sonora de Sílvia Pérez Cruz i la veu de l’actor Sergi López i acumula nombrosos premis internacionals. A l’acte inaugural hi participarà Isona Passola, directora de l’Acadèmia de Cinema Català, i el nebot del protagonista del film, Jordi Bartolí.

Aquesta primera sessió acabarà amb un tast de vins. “Potser hi ha gent que arriba a la mostra perquè li agrada el cinema, la història i en concret la de la Guerra Civil, però hem volgut involucrar al sector del vi de la comarca perquè hi ha cellers que ja treballen el relat de la memòria històrica d’una manera preciosa. Volem realçar un actiu de la Terra Alta i les Terres de l’Ebre i reforçar aquest relat que la gent del vi també aprofita per explicar el vi, el paisatge i qui som”, ha destacat Gracià.

FRONT seguirà a Flix el 22 de maig. Al matí, al cinema municipal, es farà un passi de curtmetratges amb obres sobre la memòria històrica que ha participat en els festivals VOC d’Òmnium Cultural i el FIC-CAT de Roda de Berà. Durant la tarda, l’escenari del festival seran els exteriors del Castell, punt estratègic al final de la Batalla de l’Ebre, on s’homenatjarà a Francesc Betriu. D’ell es projectaran ‘L’últim aviador’ i ‘La Plaça del Diamant’. En la primera Vicente Montejano explica la seva experiència en un gulag rus després del final de la Guerra Civil espanyola. És l’últim supervivent d’un grup de dotze pilots republicans que es van veure sorpresos per la fi del conflicte mentre feien un curs d’aviació de guerra a l’antiga URSS. La segona és l’adaptació de l’obra de Mercè Rodoreda, que descriu el rerefons de l’arribada de la República i de la Guerra Civil.

El següent cap de setmana, del 27 al 29 de maig, es projectarà ‘El Periple, la vella llum d’Europa’ de l’ebrenc Mario Pons, i a Campredó ‘Cantares de una revolución’ de Ramón Lluís Bande. En aquesta sessió Miquel Martí, programador de festivals i crític de cinema, conversarà sobre el cinema de memòria, hi haurà un tast de vins amb memòria i l’obra de teatre ‘Passat/Present’, de Maria Moral, un monòleg en sobre la repressió patida per les dones republicanes.

El festival FRONT acabarà al celler Herència Altés, de Gandesa, als peus del Coll del Moro, punt de comandament del dictador Francisco Franco durant la Batalla de l’Ebre. S’hi projectarà ‘Ophir’, dels francesos Alexandre Berman i Olivier Pollet, que explica “la vertiginosa història” de la revolució indígena que va conduir al naixement de la nació més jove del món: Bougainville a Papua Nova Guinea. En el context internacional també es podrà veure ‘Com si agaféssim una cobra’, d’Hala Alabdalla. Quan s’han complert deu anys de les Primaveres Àrabs, la pel·lícula segueix l’experiència de diversos caricaturistes egipcis i sirians.

La progrmació de FRONT proposa dialogar entre conflictes del passat i del present, pròxims i llunyans. “El cinema ha de servir per debatre, analitzar, emmirallar-nos i comparar-nos en altres conflictes”, ha apuntat Oriol Gracià. “La Diputació de Tarragona aposta per fomentar la cultura, el coneixement de la memòria històrica que cal preservar i donar a conèixer a les futures generacions”, ha afegit Meritxell Roigé, vicepresidenta segona de la Diputació de Tarragona i alcaldessa de Tortosa. “Intentem i ens esforcem per implicar-nos en incitatives culturals que demostren que un espai històric no només és un patrimoni, un lloc de record, sinó que és un espai obert per acollir iniciatives de qualitat que permeten reflexionar des d’espais del passat, del nostre present i sobretot del nostre futur. FRONT reuneix totes aquestes condicions”, ha apuntat també Ferré.

Les entrades i abonaments es poden adquirir a la web del festival. Els preus de les entrades individuals oscil·len entre els 4 i els 6 euros. També s’ofereix un abonament complet de 30 euros o un per cada cap de setmana.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

2 + 7 =

Últimes notícies