HomeJustíciaAmpliació · Paco Gas absolt del delicte de desobediència a l'autoritat l'1-O

Ampliació · Paco Gas absolt del delicte de desobediència a l’autoritat l’1-O

La magistrada del jutjat penal número 2 de Tortosa ha absolt l’alcalde de Roquetes, Paco Gas, del delicte de desobediència a l’autoritat per l’1 d’octubre. La jutge ha declarat la nul·litat de la meitat de les proves aportades per Fiscalia perquè es van presentar fora del termini de la instrucció, i absol el batlle perquè no considera acreditat que se li notifiqués personalment la resolució del Tribunal Constitucional (TC), que dictava aturar o impedir el referèndum, a través de la delegació del govern espanyol a Catalunya. La Fiscalia havia presentat com a prova imatges de vídeo de l’1-O extretes de les xarxes socials i el testimoni de quatre agents de la Guàrdia Civil i dos Mossos d’Esquadra.

En la sentència, a la qual hi ha tingut accés l’ACN, la jutge del penal de Tortosa no veu acreditat que l’alcalde de Roquetes, Paco Gas, rebés la notificació de la delegació del govern espanyol a Catalunya sobre la suspensió imposada pel TC i els conseqüents “deures” que s’imposava als alcaldes “d’impedir i paralitzar” la celebració del referèndum de l’1-O. Tampoc considera provat que el batlle participés en l’obertura del pavelló o el Casal de la Ravaleta, de titularitat municipal, on es van situar les urnes, ni que facilités el material necessari.

La jutge considera provat que Paco Gas estava entre les persones que estaven l’exterior dels locals i que es va identificar com l’alcalde de Roquetes quan va aparèixer la Guàrdia Civil, i que va usar un megàfon per a explicar com es podria votar, però no que “podent-ho fer, es negués a desallotjar el local, tancar-lo i recollir el material de votació”. 

Com va sol·licitar la defensa de Gas, la jutge ha donat per nul·les totes les proves que la Fiscalia va aportar després del 7 d’octubre del 2018, termini marcat per la instrucció, que havia començat el 21 de novembre del 2017 sense comunicar-ho a les parts. La magistrada descarta una sentència condemnatòria perquè les proves practicades i valorades “no destrueixen” la presumpció d’innocència del batlle.

No veu acreditat que se li notifiques personalment la resolució judicial contra l’1-O perquè es van enviar al correu electrònic d’alcaldia i amb una carta certificada que es va recollir al consistori. La jutge assenyala que si hagués tingut en compte les proves invalidades per estar fora de termini, tampoc s’hauria pogut acreditar este fet.

La sentència descarta que la presència de l’alcalde de Roquetes, Paco Gas, als exteriors del pavelló on es votava l’1-O, supose “una activa participació en l’organització i celebració del referèndum” i es basa en l’atestat dels Mossos d’Esquadra que assenyala que el local no es va tancar per la presència d’un gran nombre de persones, algunes “vulnerables“, i la “negativa reiterada i manifesta” de desallotjar el centre.

La sentència no es ferma i es pot recórrer els pròxims deu dies a l’Audiència Provincial de Tarragona.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

39 + = 44

Últimes notícies