El Ple de l’Ajuntament d’Amposta va aprovar per unanimitat el Pla director del verd urbà de la ciutat, una eina de “llarg recorregut” -en paraules de l’alcalde Adam Tomàs– que ha de permetre gestionar i executar amb coherència i sota uns criteris determinats de sostenibilitat qualsevol intervenció relacionada amb els elements i els espais verds d’Amposta. “Serà el primer cop que l’Ajuntament d’Amposta disposarà d’una eina de planificació de les zones verdes, com ja hem fet en pluvials o en espais culturals”, valora l’alcalde.
El document, abans de marcar les pautes d’accions futures, fa una diagnosi de la situació actual: 438.525 metres quadrats de superfície total d’espais verds, que equivalen a 19,7 metres quadrats d’espais verds per habitant, i 6.010 arbres de 79 espècies diferents o, el que és el mateix, un arbre per cada 3,6 habitants. Els 19,7 m2 d’espais verds situen Amposta per damunt de la mitjana recomanada per l’OMS i per l’Observatori de Sostenibilitat d’Espanya, però els 3,6 habitants per arbre estan per sota del que aconsella l’OMS mateix (3). Així, la regidora d’Acció Climàtica i Medi Rural, Núria Marco, va enfocar durant el ple tant els punts forts com els que cal millorar, que també inclouen un augment del percentatge total d’espai verd (11,6 %) a la ciutat o una aposta pel prat o altres entapissants en detriment d’una gespa “sobreusada”, que actualment ocupa el 17,8 % dels espais verds.
Quant a les espècies, el Pla director del verd urbà destaca que la morera (14,93 % de les espècies) i el plàtan (9,85 %) són les més freqüents, seguides per la troana (9,03 %), i que les cinc espècies d’arbrat viari majoritàries d’Amposta equivalen al 47 % del total d’espècies. “Ara, amb les futures planificacions, hem de fomentar l’ús d’espècies menys presents a la ciutat per tal d’afavorir una millor biodiversitat”, va assenyalar Marco.
L’oposició va votar a favor, tot i dixar anar missatges de desconfiança. “El Pla és bonic, però és un pla. Si no l’apliques, no servix de res. El contracte de jardineria amb Urbaser era un Ferrari, i la jardineria fa plorar”, va dixar anar el portaveu de Som Amposta, German Ciscar. Per la seua banda, l’exalcalde i portaveu de Junts, Manel Ferré, també va reclamar que el Pla es duga a la pràctica i, concretament, que s’elimine la vegetació espontània de voreres, vorades, escocells i parterres, perquè dona una imatge de “dixadesa”. Marco li va respondre que una cosa és l’herba dels escocells, més permissible, i una altra, la de les voreres.
Mocions dels grups
El ple també va debatre quatre mocions. Se van aprovar per unanimitat la de Junts per Amposta per a rebutjar l’acord amb Mercosur, així com la de Som Amposta per a la creació d’un cementeri per a mascotes i la d’ERC contra el nou atermenament del domini públic marítim terrestre al Delta. Es va rebutjar la de Junts per a la creació d’una oficina de suport al comerç de la ciutat (Som a favor i Esquerra d’Amposta en contra).
Fins a 44 queixes ateses per la defensora de la ciutadania
La defensora de la ciutadania, Amadea Ferreres, va donar compte al plenari de la seua memòria d’activitat de l’any passat. Tal com va explicar Ferreres, el 2024 va atendre fins a 44 queixes, una xifra inferior a les registrades anys anteriors. El document inclou un resum de cadascuna de les queixes que va gestionar la defensora durant l’any passat amb les actuacions realitzades per la seua part i la situació de la queixa en tancar l’any. D’estes 44 queixes, fins a 35 s’han solucionat, mentre que la resta encara estan pendents de resolució. Les queixes van des de problemes de convivència i veïnatge, altres vinculades a les empreses de serveis com electricitat, aigua o gas; altres sobre atenció sanitària i altres vinculades als serveis de l’Ajuntament. Ferreres ocupa el càrrec des del novembre del 2017. Tots els grups municipals van coincidir a posar en valor la tasca de la defensora en la resolució de conflictes.