HomeSense categoriaAmposta apuja l’IBI, regula l’impost d’escombraries i crea una taxa de manteniment...

Amposta apuja l’IBI, regula l’impost d’escombraries i crea una taxa de manteniment del cementeri

EDICIÓ PAPER // El ple del mes d’octubre a l’Ajuntament d’Amposta, celebrat telemàticament el passat dilluns, va aprovar les ordenances fiscals del 2021, que en termes generals preveuen una reestructuració fiscal amb un increment de 0,05 punts del tipus impositiu de l’IBI, l’actualització de la taxa d’escombraries, i la creació de la taxa de manteniment del cementeri o l’increment de la taxa de concessió dels nínxols. El punt de l’orde del dia, però, no va estar lliure de debat, ja que tots els partits de l’oposició el van votar en contra.

L’alcalde d’Amposta, Adam Tomàs, defensava la necessitat d’esta modificació tot recordant que “en els últims cinc anys hi ha hagut una baixada important d’impostos i taxes com el de l’IBI, la via pública o la plusvàlua, entre d’altres”, fet que, segons el batlle, suposava que en els últims 5 anys l’Ajuntament d’Amposta deixés d’ingressar prop de 4,3 milions d’euros.

“En aquell moment vam poder fer esta baixada, però ara hem de ser conscients que cal fer esta reestructuració fiscal i solucionar mancances detectades en l’anàlisi de les ordenances”, reblava l’alcalde. “Per exemple, en la taxa d’escombraries, es va detectar que el Mercat Municipal i el mercat ambulant o algunes empreses no pagaven cap mena de taxa d’escombraries o d’altres que el cost de la gestió de residus per a l’Ajuntament suposa 15.000 euros de despesa i l’empresa, en canvi, només en pagava 1.000”, defensava Tomàs. “A més, Amposta tampoc paga taxa de manteniment de nínxols”, seguia l’alcalde, “i això és una anomalia que resoldrem amb la creació d’esta taxa amb l’objectiu de poder invertir estos diners la rehabilitació i ampliació del cementeri”.

L’increment del tipus impositiu que preveuen les noves ordenances fiscals, tot i que seguix per sota del que hi havia l’any 2015, és el següent: l’IBI urbà passa del 0,85 als 0,9 punts i l’IBI rústic del 0,7 als 0,8 punts. D’altra banda, la taxa d’escombraries s’ha regulat amb una tarifa bàsica de 100 euros, a banda de comptar ara amb coeficients correctors a les tarifes d’habitatge per a incrementar-les en funció del nombre de persones de la unitat familiar. Finament, quant a l’actualització de les taxes d’adquisició de les concessions a 50 anys del cementeri, el nínxol costarà entre 900 i 1.000 euros i el columbari 400 euros; i les quotes de manteniment es fixaran en 6 euros anuals, en el cas dels columbaris, 18 euros anuals per als nínxols i 54 per als panteons, tot plegat per a implementar el projecte de rehabilitació i ampliació del cementeri, que s’estima que tindrà un cost d’1,13 milions d’euros. 
 

Debat al ple i a les xarxes
La modificació, que va ser aprovada tot i els vots en contra de l’oposició, va causar un debat encès tant al plenari com a les xarxes socials. El regidor Manel Masià, de Junts per Amposta, exposava al ple que “és tan obvi que la gent ho està passant malament que se’m fa difícil imaginar quin és el paràmetre econòmic que diu que és el moment d’apujar els impostos”, a la qual cosa afegia una pregunta de la qual no esperava resposta: “Si és una reestructuració pensada, com ha dit, per què no la va fer en temps de bonança o s’espera per a fer-la quan l’economia puga tirar endavant?”. Entre els arguments i crítiques que Masià llançava davant la proposta de modificació de les ordenances fiscals, apuntava que “això es pot encarar de dues maneres: baixant la despesa d’allò que no aporta o apujant impostos, i la segona és la seua opció. I això ara no toca”.

Per la seua part, la regidora del PSC d’Amposta, Anna Tomàs, demanava que “es congelessen els impostos per a donar exemple als empresaris locals, refinançant els préstecs i congelant els preus, perquè l’IBI és una cosa que ens afecta a tots”. En la mateixa línia, Tomàs tampoc estava d’acord amb la taxa del cementeri: “El manteniment d’un espai públic creiem que l’ha de cobrir el consistori, igual que es fa amb el pavelló d’esports o la biblioteca”. A banda, la del PSC tampoc estava d’acord amb la modificació del preu de les concessions a 50 anys i, d’altra banda, amb la taxa de les escombraries aplicada segons els membres de cada unitat familiar. “Una família amb quatre membres passarà a pagar el 20% més, per això no podem fer altra cosa que votar-hi en contra. Però com que té majoria absoluta pot sentir les queixes de l’oposició, però no les escolta”, tancava Anna Tomàs. 

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 82 = 84

Últimes notícies