Les Jornades de les Lletres Ebrenques, celebrades a mitjans d’octubre, van tenir enguany un caràcter especial. I és que, després d’organitzar-se a l’espai provisional de la Biblioteca a l’Oficina de Turisme, van tornar a l’edifici del Molí de Cercós, amb una inauguració que va servir també per inaugurar les obres de restauració. Es posava així punt i final a dos anys de la reforma integral de l’edifici i es recuperava, a partir de dilluns 11 de novembre, l’activitat a la Biblioteca, amb la seua obertura al públic.
Les obres, que van començar fa dos anys i han suposat una inversió d’1,3 milions d’euros, han servit per a millorar el sistema tèrmic, eliminar les barreres arquitectòniques i reorganitzar els espais per adaptar-los als usos actuals de la Biblioteca tot aprofitant també l’espai lliure que es va quedar a la planta baixa després que l’àrea de Polítiques Actives d’Ocupació es traslladés al Sindicat. A més, també s’ha renovat bona part del mobiliari urbà.
La sala d’actes, a la planta baixa
Un dels canvis més destacats de les obres és l’aprofitament de la planta baixa com a espai de la Biblioteca. En accedir a l’edifici ja hi ha un mostrador de préstec i diferents prestatgeries amb una selecció de la col·lecció jove a més de taules d’estudi i espais de lectura. “Aquest espai està pensant perquè els joves puguin quedar a fer els seus treballs”, explica la regidora de Cultura, Inés Martí. A més, a la planta baixa també hi ha una sala d’estudi i una sala d’actes equipada per fer presentacions de llibres i xerrades, un fet que remarca la directora de la Biblioteca, Joana Serret.
La primera planta continua sent la planta de la col·lecció infantil, però ara pensada perquè els més menuts puguin gaudir dels llibres i de totes les activitats que s’hi realitzen. A més de l’ampliació de l’espai, també s’ha instal·lat una grada per a quan es fan tallers i conta contes.
Finalment, a la segona planta, la d’adults, s’han deixat taules de treball i les prestatgeries amb llibres de préstec. “Encara s’han d’instal·lar més prestatgeries amb tota la col·lecció”, reconeix l’alcalde, “perquè acabi de tenir tot el fons disponible, però durant el 2025 ho acabarem de regularitzar”. A la segona planta també hi ha la sala de recerca local que du el nom de “Sala Ferran Bel Querol”, en memòria del docent i investigador que va dedicar part de la seva tasca professional a lar recerca sobre la història de la ciutat. Els seus fills i vídua van ser els encarregats de destapar la placa amb el nom el divendres 18 d’octubre dins l’acte d’inauguració de la Biblioteca.
Més d’un milió d’euros en obres
Les obres de rehabilitació integral de la Biblioteca han suposat una inversió al voltant
d’1,3 milions d’euros, finançades en part amb una subvenció de prop de 400.000 euros del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, així com amb 600.000 euros dels Fons Next Generation per dur a terme les millores en sostenibilitat energètica, aïllament climàtic i supressió de barreres arquitectòniques.