HomeCulturaAmposta incorpora el primer cicle de bioconstrucció de Catalunya a l’Escola d’Art

Amposta incorpora el primer cicle de bioconstrucció de Catalunya a l’Escola d’Art

Des de fa anys que se li dona cada vegada més importància a l’ecologisme i això també es manifesta a la construcció. Amb esta premissa, l’Escola d’Art i Disseny d’Amposta, Esardi, aprofita una adaptació a la nova Llei d’educació per a crear una especialització en la bioconstrucció, “una especialització també produïda per les necessitats del mercat i l’entorn que ens envolta”, explica el professor de l’escola, Jordi Martínez.

I és que al cicle superior Projectes i Direcció d’Obres de Decoració és el primer i de moment, únic a tot Catalunya amb estes característiques. En això, Martínez afirma que creu que els han escollit pel territori, que “té unes característiques especials, som reserva de la biosfera i entenem que hem de ser pioners en la conservació i el manteniment de tot este entorn i este paisatge”.

El cicle formatiu fa dos anys que s’està gestant, precisament perquè és un projecte únic a Catalunya. “Hauria sigut més fàcil agafar una especialització que ja existix, que ja se’n fan, però vam decidir arriscar i buscar una cosa nova i interessant que fos positiva per al territori i que pugue atraure gent de fora” exposa Martínez. Marian Marín, també professora d’interiorisme, afegix que l’alumnat d’interiorisme ha sofert una davallada a tot Catalunya: “Havíem de renovar-nos o morir, és molt important que se sàpiga que a Esardi som pioners en això i esperem que de tot Catalunya hi estiguen interessats” reclama Marín.

El professorat assegura que hi ha moltes empreses d’interiorisme, arquitectura i aparelladors al territori, a més de fàbriques de mobles a la Sénia, Tortosa i la Franja. “Els nostres cicles formatius de disseny estan molt lligats al món laboral, si no hi hagués sortida laboral, no existirien els cicles”, per això, l’actualització en el sector de la bioconstrucció permetrà l’alumnat treballar amb la normativa actual. “La sostenibilitat ja no és un caprici, és una obligació i està regulada per llei. Que els nostres alumnes surten formats amb este plus de coneixements els dota d’avantatge respecte a d’altres candidats en una oferta de faena”, diu Martínez.

Fins ara, les mateixes empreses podien formar l’alumnat en pràctiques o treballadors en matèria de bioconstrucció, o s’havien de formar per iniciativa pròpia. Ara ja no serà necessari. “És un cicle finalista, o siga que després ja es pot anar a treballar directament. És veritat que estos oficis necessiten formació contínua, però esta formació ja és adequada per a treballar” afegix Marín. A més, amb el canvi augmenten les hores de pràctiques a empreses, que passen de 60 a gairebé 300, cosa que permet a l’alumnat estar més en contacte amb el món laboral.

El cicle donarà competències professionals, amb execució de projectes d’obres de decoració en interiorisme sostenible i bioconstrucció i selecció de materials sostenibles i tècniques que minimitzen l’impacte ambiental, a més d’incorporar la informació que oferix l’entorn natural i artístic.

Al juliol comença la matriculació per a iniciar el curs al setembre. Per a accedir al cicle hi ha diverses vies, directament des de batxillerat o, si no, a través d’unes proves d’accés.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 42 = 52

Últimes notícies