HomeCulturaAmposta torna a la vida vestigis del passat amb la recuperació del...

Amposta torna a la vida vestigis del passat amb la recuperació del patrimoni

A tocar del riu i a una caminada de la serra del Montsià, Amposta està ubicada a un punt estratègic que, al llarg de la història, moltes comunitats han sabut valorar. Des dels ilercavons a l’era industrial moderna o la Guerra Civil, són moltes les cicatrius que resten camuflades entre parcs i edificis, per això fa uns anys que l’Ajuntament d’Amposta té com a finalitat tornar estos espais a la vida -i a la memòria de la ciutadania- per a reivindicar-ne el valor històric i patrimonial. Amb el pla de recuperació d’espais de memòria històrica, en tres anys s’han començat a rehabilitar llocs com Lo Sindicat i l’antic col·legi de les Monges; la façana fluvial i la zona del Castell; els jaciments de l’Antic i la Carrova o, anunciat recentment, els nius de metralladores.

L’últim dels espais on s’ha començat a treballar és als nius de metralladores de la Guerra Civil. Situats a la part de darrere del cementiri, el consistori ha iniciat els tràmits per a declarar-los Bé Cultural d’Interès Local (BCIL), una catalogació amb la qual es protegiran de futures modificacions que puguen fer-los desaparèixer. Tot i ser construccions poc sòlides, “perduren com a elements de la memòria històrica de la Guerra Civil a Amposta i és per això que cal preservar-los”, explicava Inés Martí, regidora de Cultura i Memòria Històrica. Paral·lelament, se n’iniciarà la restauració, este estiu, a través dels camps de treball del COMEBRE i la fundació Josep Carol.

Gràcies a la recuperació d’estos espais patrimonials, durant les excavacions arqueològiques de la celòquia del Castell, dutes a terme l’any passat, van sortir a la llum diferents estructures medievals d’un alt valor històric. En concret, a la zona del tercer fossat, va aparèixer el tancament parcial del fossat al cantó del riu amb una estructura que dona continuïtat a la de l’arc gòtic. Durant les obres es van descobrir també les restes d’un arrencament d’un altre arc de les mateixes característiques; alliberant en tota la seua extensió l’espai corresponent a un potent fossat que arriba arran d’aigua i que es va plantejar si havia pogut servir d’embarcador del Castellà. Avui el projecte seguix endavant amb la reconstrucció de la desapareguda torre de la celòquia amb la finalitat de configurar un espai turístic i d’important valor patrimonial i històric.

D’altra banda, a principis del 2020 es van iniciar les excavacions al jaciment protohistòric L’Antic, ubicat a la zona de l’Oriola, on un equip d’arqueòlegs del Grup de Recerca Seminari de Protohistòria i Arqueologia (GRESEPIA) de la Universitat Rovira i Virgili (URV) van poder trobar un braçalet, un anell i una punta de fletxa de bronze, així com altres elements ceràmics i una moneda romana, que constataven que L’Antic va estar ocupat, com a mínim, entre els segles VII i II abans de la nostra era, entre el període preibèric fins a l’ocupació romana. La regidora Inés Martí assenyalava que “les excavacions de l’Antic corresponen a un contracte de tres anys entre el consistori i la URV, en el qual es preveu fer dos excavacions anuals, una a principis d’any i l’altra a l’estiu”, una acció que es va haver de cancel·lar enguany per la pandèmia, però que esperen poder reprendre a l’estiu. En la mateixa línia, al jaciment de la Carrova, excavat per primer cop l’any 2000, se seguix treballant tant en tasques de neteja com per a realçar l’existència de les restes de la vil·la romana.

La façana fluvial, les Monges i Lo Sindicat

Tres projectes de molt de pes a la capital del Montsià han estat la rehabilitació de la façana fluvial i la compra de l’antic edifici de les Monges i de Lo Sindicat. La primera acció consistia en la neteja de la vegetació, la conservació dels béns patrimonials i la il·luminació ornamental de la façana fluvial. L’actuació, però, va agradar tant a les ampostines i ampostins que a finals del 2018 van decidir, a través dels Pressupostos Participatius, seguir amb la recuperació des del pont cap a la descàrrega del Canal. “La façana fluvial està encara en fase de reconstrucció de la celòquia i s’estan fent excavacions a una casa privada perquè es va trobar un tros de muralla”, explicava la regidora.

Quant a l’antic col·legi de les Monges, inaugurat el 1925 i utilitzat com a escola fins al 2000, es va declarar BCIL fa quatre anys, “amb la idea que, si algú el comprava, no es pogués enderrocar l’edifici pel seu valor arquitectònic”, reblava Martí. A finals del 2018, però, l’Ajuntament va comprar-lo a la Sareb per 470.000 euros, amb la voluntat de recuperar l’edifici històric i ubicar-hi les dependències de l’Escola d’Art i Disseny d’Amposta (ESARDI). “Recentment hem presentat l’avantprojecte a l’ESARDI, però encara tardarem anys a poder rehabilitar-ho tot”, seguia Martí.

El que sí que està a punt i només falta condicionar-lo amb el mobiliari és Lo Sindicat, en el qual el consistori ha invertit més d’1 milió d’euros i que acollirà el FabLab Terres de l’Ebre i les àrees de Polítiques Actives d’Ocupació i Amposta Empresa. Ubicat a l’avinguda de la Ràpita, l’edifici guarda una història centenària: concebut com a seu del Sindicato Agrícola Católico el 1920, les seues dependències van servir com a cafè, sala de cinema i espai per a fer ball, així com a seu del Sindicat Agrícola, de la CNT, del Cinema Olímpia o de l’Inem.

De cara al futur, queden encara molts projectes en dansa per a ressuscitar la història de la ciutat. Resta pendent la restauració de la hipotètica cova i ruïnes de Santa Susanna, així com les restes arqueològiques situades al seu entorn. A més, de la mà amb les rutes de memòria que ja s’estan duent a terme, comença a sortir a la llum una iniciativa per a senyalitzar el patrimoni de la ciutat, des d’on a través d’uns panells ubicats a cada un dels espais, adaptats també per a les persones invidents, es podrà consultar la informació històrica i cultural a través d’un codi QR.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 31 = 34

Últimes notícies