HomeSense categoriaApareix un mausoleu romà del segle IV, amb les restes de tres...

Apareix un mausoleu romà del segle IV, amb les restes de tres difunts, al Balneari del Porcar de Tortosa

Les obres de construcció de la futura Casa de les Tres Cultures al Balneari del Porcar ha deixat al descobert un altre bocí de la història de la Dertosa romana.

Les obres es van paralitzar fa mesos en localitzar un primer enterrament d’època romana amb les restes d’un difunt i en reprendre les obres s’hi ha localitzat un mausoleu amb dos tombes interiors i dos esquelets. El mausoleu és de planta rectangular està format per dos enterraments interiors i una tomba lateral secundària que va ser obrada posteriorment amb una coberta de doble vessant de teules i que estava perfectament segellada. En canvi les tombes interiors van ser espoliades i remenades antigament, per tant, no s’ha localitzat la coberta i les tombes estaven plenes d’estrat per la colmatació.

 

Una de les sorpreses que s’hi ha localitzat a l’interior de les tombes és una gerreta de ceràmica “com a aixovar funerari”, explica Damià Grinyó, l’arqueòleg responsable de l’excavació. “La gerreta forma part d’una tradició romana per purificar el cos, el netejaven amb un ungüent que hi havia a dins de la gerra que moltes vegades es deixava al costat del cos”. A dins de les tombes també s’ha trobat claus de bronze i de ferro i una petita moneda incrustada al morter dels murs del mausoleu, que ajudarà a datar el mausoleu que els arqueòlegs situen al segle IV després de Crist.

 

És la primera vegada que es localitza a Tortosa un mausoleu d’època romana que, segons l’arqueòleg, podria formar part de la necròpolis de la Dertosa romana. “Ens hem de cenyir al que tenim, però l’experiència ens diu que en les ciutats romanes, les necròpolis estaven situades fora muralla i a prop dels camins d’accés a les ciutats. És molt probable, per tant, que prop d’aquí -Balneari del Porcar- hi hagués un camí d’accés a la ciutat i que en esta zona hi puga haver més enterraments”.

 

“Cada vegada que fem obres és una oportunitat per descobrir una part de la història de la ciutat”, ha insistit l’alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, que ha posat en valor esta última troballa, en tractar-se d’un enterrament d’època romana. Després que les obres del Casa de les Tres Cultures hagen estat aturades durant mesos per la localització dels enterraments i que haja calgut fer un replanteig de l’obra -també per problemes amb els fonaments- les obres s’han pogut reprendre ja amb normalitat.

 

Leonor Bertomeu
Leonor Bertomeu
periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 66 = 70

Últimes notícies