HomeSocietatArgimon diu que l'oci nocturn s'haurà d'organitzar per fer tests d'antígens abans...

Argimon diu que l’oci nocturn s’haurà d’organitzar per fer tests d’antígens abans d’entrar als locals

TERRES DE L’EBRE // El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha afirmat que l’oci nocturn s’haurà d’organitzar per fer tests d’antígens abans d’entrar als locals. En declaracions a RAC1, ha dit que s’està treballant per “refinar” el pla sectorial que ha permès l’obertura de les discoteques i ha apuntat que ha de ser el propi sector el que s'”autoreguli“. Argimon ha concretat que Salut no pot organitzar el dispositiu i que haurà de ser el propi sector el que ho faci. El test ràpid s’hauria de fer just abans d’entrar, no dies abans, davant la capacitat infectiva de la variant Delta. D’altra banda, ha afirmat que el Procicat preveu aprovar la reincorporació progressiva a la presencialitat del personal de l’administració pública, que entraria en vigor dilluns.

El conseller ha expressat la seva preocupació davant del gran repunt de contagis que s’ha registrat els darrers dies, en que les xifres s’han multiplicat per deu. Ha situat que el problema no ha estat l’oci nocturn en concret sinó l’oci en general, ja que el creixement es va iniciar abans que obrissin les discoteques. Tot i això, ha defensat que cal treballar amb el sector de l’oci nocturn per tal que s’instaurin els tests d’antígens a les portes abans d’entrar als locals. Aquesta és una responsabilitat que ha dit haurà de recaure en el sector, amb qui ha afirmat que s’està treballant. 

Ha reconegut que la logística és “complicada” perquè el test l’ha de fer algú habilitat per fer-ho i actualment tothom està treballant. El conseller ha reconegut que no poden obligar però sí acordar que s’hagi de fer. D’altra banda, ha valorat que els tancaments decidits pels propis locals són una mostra d’aquesta autoregulació i ha assegurat no saber quan es donarien les millors condicions perquè tornessin a obrir. 

Sense vacunació, “tancats i barrats”

Argimon ha insistit que les xifres de nous contagis són molt altes i ha valorat que sense la vacunació ara caldria un confinament similar al  de la primera onada. “Estaríem tancats i barrats“, ha manifestat. Ha afegit però que el coneixement sobre el virus permetria fer coses diferents, com sortir a passejar amb els nens o permetre l’esport individual a l’aire lliure. 

Amb tot, ha demanat no banalitzar el virus perquè tot i que els contagis es concentren entre els joves ara, aquests també poden acabar a l’UCI o veure’s afectats pel covid persistent. La previsió del conseller és que la corba d’hospitalitzacions continuï sent plana, per l’efecte de la vacunació entre els més grans. Tot i això, estimen que hi poden haver uns 14 hospitalitzats més per dia en els propers dies. Com a nota positiva, ha explicat que les xifres de dimecres van ser “una mica millor” que les de dimarts.  

Només avança la reincorporació dels funcionaris

En aquets escenari, ha descartat cap nou relaxament de les restriccions, a excepció de la reincorporació a la presencialitat dels treballadors públics. En aquest sentit, ha explicat que el Procicat té previst aprovar una instrucció per “endreçar” el teletreball en aquest àmbit. 

La proposta de la Generalitat és un retorn a la presencialitat progressivament fins al setembre. La Secretaria d’Administració i Funció Pública té previst dictar una nova instrucció que reguli noves mesures organitzatives i de prevenció i seguretat. En concret, proposa dos dies de teletreball i tres de presencialitat. La instrucció s’aprovarà tan bon punt el Procicat hi doni el vistiplau i Argimon ha previst que entri en vigor el proper dilluns. 

Prop del 60% de pauta completa per doblegar la Delta

El conseller ha detallat també que tenien calculat que feia falta que un 52% de la població a partir de 16 anys tingués la pauta completa per començar a doblegar la variant Delta. Amb el nou escenari però ha reconegut que aquest percentatge s’haurà de recalcular i ha admès que hauria d’estar al voltant del 60%. La previsió és que aquesta variant suposi el 90% de les infeccions a Europa a finals d’agost.

En aquest sentit, ha insistit que la immunitat de grup s’assoliria a finals d’estiu i ha esperat que la tardor “comenci a ser normal“. Ha afegit també que, tot i la situació actual, aquest estiu serà millor que el de l’any passat. 

Demana a Espanya que pressioni sobre el certificat digital

Sobre el fet que els diagnosticats amb un test d’antígens no poden descarregar-se el certificat digital europeu per viatjar, ha recordat que qui és estat membre és Espanya i per això li estan demanant que pressioni per modificar-ho. El conseller ha dit que el fet que es demani una PCR és un requisit europeu i l’ha considerat “sorprenent” perquè els TA s’han estat fent arreu d’Europa. 

En una línia similar, ha assegurat no entendre perquè no s’acaba de tirar endavant la possibilitat que les farmàcies venguin aquests tests ràpids, més quan existeix un decret que ha estat ja en exposició pública. Argimon ha reiterat que això també és competència de l’Estat. 

Públic als estadis

Per últim, el conseller ha garantit que hi haurà públic als estadis quan comencin les lligues professionals al setembre. Ha afegit però que encara no es pot saber en quin percentatge es permetrà.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

2 + 3 =

Últimes notícies