HomeOpinióFirmes setmanarilebre.catArt i exili a Figueres i La Jonquera

Art i exili a Figueres i La Jonquera

Per continuar commemorant els 80 anys de l’exili republicà espanyol (1939-2019) –i en gran manera del català-, el Museu de l’Empordà (Figueres) i el Museu Memorial de l’Exili (la Jonquera) han obert dues grans exposicions paral·leles –entre el gener i el juny d’aquest any- amb el títol d’Art i Exili, tractant de posar en relleu alguns Artistes de l’exili català del 1939.

Les dues mostres han quedat recollides, explicades i editades en un extens i treballat Catàleg-llibre (traduït a tres llengües, castellà, francès i anglès), editat per l’Ajuntament de Figueres i el Museu Memorial de l’Exili, de La Jonquera, amb la col·laboració del Museu de l’Empordà, el Departament de Cultura i la Diputació de Girona. La direcció ha anat a càrrec d’Eduard Bech Vila, director del Museu de l’Empordà, i d’Alfons Quera Carré, director del Museu Memorial de l’Exili, i el comissariat de l’exposició ha estat degut a l’historiador figuerenc Enric Pujol Casademont, professor del Departament d’Història Moderna i Contemporània de la UAB i bregat en llibres, articles i estudis sobre la República, la guerra i l’exili en terres gironines.

Amb textos del mateix Enric Pujol, d’Enzo Traverso i Maria Lluïsa Faxedas, aquests autors posen en context històric els grans exilis polítics europeus dels anys 30 i 40 del segle XX, primer a l’interior d’Europa i després al Nou Món americà. Van ser a milers els desplaçats (refugiats, exiliats, “transterrats”, digueu-ne com vulgueu) que van anar d’uns llocs a uns altres, en una diàspora que semblava no tenir fi i que va suposar per a molts d’ells, una gran majoria, els més desafortunats, penalitats de tota mena, com camps de treball, de reclusió, presons, persecucions, fins a arribar als camps de la mort d’Alemanya, Àustria i Polònia. I també del nord d’Àfrica.

A partir de les donacions de material gràfic (dibuixos, pintures) i documental que efectuaren fa anys Abelard Fàbrega i Joana Just (exiliats a Mèxic) al Museu de l’Empordà, i del Fons del dibuixant Josep Narro (català també establert a Mèxic, el 1952) al Museu de l’Exili a La Jonquera, s’ha pogut realitzar, en dues localitats tan marcades pel pas dels exiliats, aquesta magna exposició que recorda, rescata i revalora, en aquest cas, la vida i obra d’alguns dels nostres artistes més significats que documentaren en dibuix, pintura i gravat l’extrema vivència de la derrota i la humiliació, inicialment als camps del sud de França, i tot seguit (setembre del 39) la persecució nazi.

Aquells artistes van ser –homes i dones que ja havien iniciat el seu art en plena República- Josep Bartolí, Josep Narro, Francesc Domingo, Roser Bru, Carme Cortés, Francesc Moreno Capdevila, Pompeu Audivert, Pere Calders, Avel·lí Artís-Gener Tísner, Francesc Camps-Ribera, Marcel·lí Porta, Enric Climent i Toni Sbert Callao.

D’entre ells, tinc bon record de les converses, des dels anys 70, amb Josep Bartolí, Pere Calders i Artís-Gener, gent magnífica, lliures i alliberats de les imposicions ideològiques, d’extrema dreta o d’esquerra, contra les quals van haver de lluitar en la seva joventut abans, durant i després de la Guerra Civil per enllaçar tot seguit –com si encara no n’haguessin tingut prou- amb la Segona Guerra Mundial, que molts d’ells ja es van mirar de lluny, des de Mèxic, Estats Units o d’alguns països sud-americans.
Intens llibre per al record, però també per al compromís actual, quan exilis similars, per desgràcia, continuen estant ben present

Xavier Garcia
Xavier Garcia
Escriptor
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

9 + 1 =

Últimes notícies