L’artesania és la l’habilitat ancestral que tenim les persones de crear objectes amb les mans o amb l’ajuda de diferents estris. Les persones artesanes es diferencien de la indústria, perquè les peces artesanals tenen màgia: s’elaboren amb les mans, d’una en una, i això fa que cada objecte sigui únic.
Fins a la dècada de 1960, d’artesans en actiu se’n trobaven a tot arreu, en tots els camps: fusta, ferro, pell, vidre, fibres vegetals, terrissa, imatgeria, roba, etc. Però els processos d’industrialització i la societat de consum van introduir al nostre dia a dia nous materials i formes de producció seriades. Així que molts professionals de l’artesania van haver de deixar l’ofici per falta de demanda. L’entrada del plàstic, de la nevera i altres materials i màquines a les nostres llars, per exemple, va provocar que tanquessen portes molts terrissaires. Els ribells, els plats, les gerres, les olles i altres atuells van començar a fabricar-se en sèrie amb nous materials, com el plàstic o l’alumini.
A l’actualitat, els artesans fan un gran esforç per mantenir viu el seu ofici i guanyar-s’hi la vida, tot i que molts combinen l’artesania amb altres professions per poder subsistir.
Amb tot i això, també cal dir que els darrers anys l’artesania suscita interès i reconeixement social. Ha sortit del marc tradicional del taller i hi ha trobades, cursos, sessions d’aprenentatge i, no cal dir-ho, fires. Un exemple és la Fira de la Terrissa de la Galera, que enguany ha assolit la 27a edició. En aquesta fira, són els mateixos artesans qui venen les seues peces, encara que, malauradament, el terrissaire local fa uns anys que no hi participa.
L’artesania requereix una gran destresa manual a l’hora de construir les obres proposades. La producció ja no és un simple objecte, sinó una obra. L’artesania és l’art popular. És a dir, és art. I les peces artesanes són obres d’art.
Abans, l’ofici artesà s’aprenia de pares a fills, però a l’actualitat s’aprèn i es coneix també en cursos i demostracions.
Suposo que tots sabem apreciar una reixa de forja i diferenciar-la d’una reixa d’alumini, per exemple. A les Terres de l’Ebre tenim artesanes i artesans de molt nivell, que treballen dia a dia per oferir-nos peces úniques, amb molta qualitat.
Hi ha més artesania i bellesa al nostre voltant que no ens pensem. Sapiguem apreciar-la i admirar-la, sapiguem admirar i valorar l’ofici artesà, ja que guarda tot el saber ancestral de la humanitat i la civilització.
Si voleu saber-ne més i admirar tot el que es fa:
Federació d’Artesans d’Ofici de Catalunya
Associació d’Artesans de les Terres de l’Ebre
https://aarttebre.wordpress.com/
Terrisseria Cortiella (la Galera)