HomeFestesAscó torna a celebrar la seua tradicional festa de Sant Antoni amb...

Ascó torna a celebrar la seua tradicional festa de Sant Antoni amb una agenda plena d’actes

El següent cap de setmana, concretament del 19 al 22 de gener, arriben les esperadíssimes festes de Sant Antoni a Ascó, unes festes que conserven la tradició, que passa de generació en generació, i que són molt ben rebudes per tots els seus ciutadans. L’any 2010 se li va atorgar el reconeixement de Festa Patrimonial d’interès Nacional per part de la Generalitat de Catalunya. “És una festa que reunix moltes activitats i moltes característiques que la fan ser única, especial i diferent de la resta. El fet de mantenir la foguera a la plaça, la tradicional jota, les carreres de cavalls, rucs i matxos va ser el detonant perquè ens donessen este reconeixement”, declara el regidor de festes Josep Maria Raduà. A més a més, afegix que és una festa que se sent molt del poble i que la gent hi col·labora i participa amb molt d’entusiasme, i això encara la fa ser més especial i es fa estimar tant per tots els seus ciutadans.

Un altre dels elements que fan especial esta festa és la conservació de càrrecs antics, com, per exemple, la figura del Majoral, persona encarregada d’organitzar la festa, juntament amb el mossèn. El càrrec dura tres anys, i després d’un trienni passen a ocupar el lloc tres nous majorals; i d’esta forma la festa és organitzada cada tres anys per persones diferents, fet que fa “que cada any els majorals s’aboquen i visquen la festa intensament. No hi ha mai un cansament a l’hora d’organitzar la festa, perquè els càrrecs són molt curts; per tant, sempre hi ha cares noves al capdavant”, afirma el regidor. Este últim trienni ha estat caracteritzat per ser el primer que compta amb la presència de les dones dintre del càrrec, i és que els majorals sempre són homes, però fa dos anys, els tres que van ser escollits van decidir compartir el càrrec amb tres dones del seu poble, perquè “volien que el càrrec de majoral tingues representació femenina i fer una reivindicació de la dona”, explica Eva Fernández, una de les majorales del trienni 2021-2022-2023, juntament amb Xavier Sans Serra, Albert Plaza Grau, Miquel Biarnés Masip, Yessica Jurado i Gemma Jornet.

Foto: Arxiu

Normalment, els preparatius d’esta festa es comencen a organitzar a l’estiu i es dixen enllestits tots els espectacles que configuraran els quatre dies de festa. A mesura que es va aproximant la data de la celebració, es comencen a polir els últims detalls. Els majorals únicament s’encarreguen d’organitzar les festes d’hivern, però això ja els comporta estar quasi tot l’any capficats en la festa que se celebra al gener.

Enguany, es tornarà a celebrar tal com la gent la coneixia, amb totes les seues tradicions i activitats, que la fan ser única. El 2021 no es va poder celebrar a causa de la pandèmia i, l’any següent, es va fer amb moltes restriccions i mesures de seguretat, cosa que impossibilitava fer la festa com es recordava. “Hi ha tres actes que són molt característics d’esta festa i que la gent diria que són els més xaladors, començant per les nits de foguera, atès que hi ha un caliu especial entre tots, ja que ens ajuntem per a ballar la jota, sopar i fer gresca. Però sense dubte, també et dirien que les festes són les carreres de cavalls, matxos i rucs, i que se celebren sobretot al carrer dels Clots, on és tradicional i típic anar-les a veure, ja que els animals passen tan a prop teu que gairebé es poden tocar”, afegix la majorala. El diumenge dia 22, i en tancar les festes de Sant Antoni, s’anunciarà qui ocuparà el càrrec de majoral en els pròxims tres anys i se li farà entrega del barretí.

Com a memòria històrica, es té constància de l’afecte cap a sant Antoni des de fa molts anys, s’han arribat a trobar document amb data del 1739 on ja s’apreciava esta devoció cap al sant, tot i que no hi ha cap document que faça constar que ja se celebrava la festa com es coneix avui en dia. “Tenim coneixement que la festa porta anys celebrant-se a través de la memòria oral, però no hi ha cap document que ho acredite. Els meus iaios, que ara tindrien 115 anys, ja coneixien i celebraven la festa tal com ho fem ara, amb la seua tradicional jota, les fogueres i les populars carreres de matxos; per tant, són més de 100 anys d’història”, destaca Josep Maria Raduà.

Este any, des de l’Ajuntament han apostat per projectar i difondre la festa cap a l’exterior i perquè siga coneguda fora al poble. Per a poder donar a conèixer la festa, s’ha apostat per la pintura i la literatura. La primera acció realitzada ha estat pintar un mural al carrer dels Clots sobre les carreres de cavalls, matxos i rucs, a càrrec de l’artista Roc BlackBloc. Era una iniciativa pensada perquè durant tot l’any es recordés la festa de Sant Antoni als ciutadans i també per a ensenyar-la a la gent que ve de fora. El mural es va fer durant el mes de juliol, a l’estiu, i serà inaugurat durant estes festes de gener. L’altra acció que s’ha fet ha anat a càrrec de la popular escriptora i il·lustradora de llibres Pilarín Bayés, que ha incorporat un nou llibre a la seua col·lecció, titulat Petita història sobre la festa de Sant Antoni d’Ascó, i que sortirà a la venda el pròxim dimarts per un preu de 5 euros.
Els ciutadans d’Ascó preparen els últims detalls per a dixar-ho tot enllestits per a unes festes que “sens dubte tenen un caliu molt especial i diferent de la resta. És una festa que es viu d’una forma molt intensa, a més a més, és molt acollidora i tothom que ve s’ho passa d’allò més bé”, conclou el regidor de Festes, Josep Maria Raduà.

Festa patrimonial d’interès nacional

Carmel Biarnés situa l’origen del ball de la jota d’Ascó a l’època morisca, perquè als Ordinaments de la vila d’Ascó de 1520 ja s’hi esmenta la dansa. El Clavari i els Majorals, que apareixen referenciats en 1739, protagonitzen la festa com a organitzadors i perpetuadors d’esta. La festa, que esdevé única en el conjunt dels pobles de les comarques de Tarragona, té tot un seguit de trets característics que la fan singular, com són la pervivència de les figures del Clavari i els Majorals, encarregats de l’organització; la plega, amb la recollida de llenya per tot el poble; els tradicionals Tres Tombs, amb la benedicció dels animals i el pa beneït; les tradicionals i populars curses de cavalls, rucs i matxos, les úniques de la Ribera d’Ebre que mai han dixat de realitzar-se; l’encesa de la foguera a la plaça, que crema durant tres dies mentre es balla la jota d’Ascó, amb música i dansa pròpies. L’any 2010 se li va atorgar la distinció de Festa patrimonial d’interès nacional per part de la Generalitat de Catalunya.

Aida Cid
Aida Cid
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

7 + 2 =

Últimes notícies