HomeOpinióFirmes setmanarilebre.catCap a una igualtat efectiva

Cap a una igualtat efectiva

El proper dimecres 8 de març tornarem a celebrar el Dia Internacional de la Dona Treballadora, data que les Nacions Unides l’any 1977 van marcar com aquella en què reivindiquem el feminisme i denunciem el sexisme, i recordem la lluita que les dones fem cada dia per adquirir els mateixos drets que els homes dins del mercat laboral.

Però després de 38 anys, el setembre de 2015, les Nacions Unides van veure que no n’hi havia prou. Per això, en aprovar la resolució “Agenda 2030: Transformar el nostre món”, el full de ruta comú per fer front als reptes globals de la humanitat, un dels 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) el va dedicar a aquesta igualtat efectiva.

Així, l’”ODS 5. Aconseguir la igualtat de gènere i apoderar totes les dones i xiquetes”, mostra fites que ens duen cap a la igualtat entre els gèneres, no només com un dret humà fonamental, sinó la base necessària per aconseguir un món pacífic, pròsper i sostenible.

Les desigualtats de gènere que marquen la nostra societat són estructurals, són fruit d’un sistema heteropatriarcal que assigna rols socials diferents a homes i a dones. I aquestes desigualtats són transversals i intersequen amb altres múltiples discriminacions, com poden ser de classe social, d’ètnia, d’origen, d’identitat de gènere, d’orientació sexual, de religió…

Els rols de gènere assignats pel sistema econòmic capitalista generen una divisió sexual del treball i atribueixen el treball productiu als homes, treball socialment reconegut i remunerat, i deixen per a les dones el treball domèstic i de cures, treball que no té reconeixement simbòlic ni econòmic.

L’Índex d’igualtat de gènere a Catalunya l’any 2022 és de 73 punts sobre 100, cosa que mostra una millora de 13,6 punts respecte del 2005 i 0,7 punts respecte de l’any anterior, i situa Catalunya en vuitè lloc en igualtat de gènere a Europa. Però, tot i que a Catalunya, com al conjunt de la Unió Europea, la tendència és de disminució de les desigualtats, ens mostra que encara estem lluny d’assolir la plena igualtat entre dones i homes.

Cal un model de desenvolupament integral que posi com a centre la dignitat de la persona. Hem de posar èmfasi tant en la sensibilització com en la formació; donar a conèixer i denunciar les desigualtats i injustícies que es donen a tot arreu, tant en els països desenvolupats, com ho és Catalunya, com als països empobrits.

Vivim en una societat global, i per arribar a la igualtat efectiva no n’hi ha prou de treballar dins la nostra bombolla, en què encara estem lluny d’erradicar les violències masclistes. S’ha d’actuar a escala global. Només cal recordar l’assassinat de l’Arooj i l’Anisa al Pakistan ara farà un any com a exemple de diferents factors que incrementen la discriminació i les violències vers les dones, com són els costums culturals.

I com aconseguirem l’ODS 5? Facilitant la igualtat a les dones i les xiquetes en l’accés a l’educació, a l’atenció mèdica, a un treball decent, i a una representació en els processos d’adopció de decisions polítiques i econòmiques.

La formació de les dones en els diferents àmbits és la base per arribar a una igualtat real amb els homes, perquè la formació, en primer lloc, potencia l’autoestima i el reconeixement de la pròpia dignitat i dels seus drets. Amb aquesta sensibilització i formació hem de fer possible el respecte i la col·laboració entre home i dona, una formació centrada en la persona i que la faci protagonista del seu propi desenvolupament per arribar a una vida digna i poder trencar les injustícies. I no hem d’anar soles, sinó que hem de compartir la lluita amb la població masculina. Per això, l’educació des de la infantesa hi juga un paper fonamental.

Al sistema educatiu públic del nostre país ja s’ha incorporat la coeducació i la perspectiva de gènere en les activitats i projectes que es realitzen a les aules, buscant fer efectiva l’educació integral de les persones, trencant amb els estereotips de gènere i l’assignació de rols en funció del sexe i el gènere, i buscant superar les desigualtats i discriminacions i erradicar la violència.

Amb l’esperança posada en l’educació de les futures generacions i en les millores socials de cara a una igualtat efectiva dona-home, encaro la celebració del proper 8 de març.

Pilar Caballe
Pilar Caballe
directora dels Serveis Territorials de la Presidència a les Terres de l’Ebre i regidora del grup municipal d’Esquerra Tortosa
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

58 + = 59

Últimes notícies