HomeSocietatCàritas alerta que l’impacte de la covid sobre els més vulnerables no...

Càritas alerta que l’impacte de la covid sobre els més vulnerables no només se manté sinó que creix

Càritas Diocesana de Tortosa ha alertat, durant la presentació de la seua memòria d’activitat del 2023, que es manté i puntualment encara creix l’impacte que va tindre la pandèmia sobre les famílies i persones més vulnerables. Ho fa molt gràfic el creixement de persones ateses durant l’any passat (9.506) -per a ajudar a prop de 4.000 famílies- en relació a les que es van atendre l’últim any anterior a la covid. L’increment és del
21 % i, en la mateixa línia, se van fer un 16 % més d’intervencions (57.910) que el 2019 i es van desplegar ajuts econòmics per valor de 753.600 euros, el 60 % més que quatre anys enrere. També hi ha noves tendències deparades per les crisis encavalcades d’este inici de segle: el 2010 la majoria d’usuaris de Càritas eren dones, i el 2023, per poc, ja són hòmens. El 22 % de les persones ateses van ser menors de 17 anys.

Càritas està implicada en un total de 27 projectes solidaris i l’any passat va mobilitzar 2.386.019 euros per a atendre a les persones més necessitades, prop d’un 10 % més que el 2019. En una compareixença davant els mitjans, el director de Càritas, Dídac Rodríguez, i el secretari general, Agustí Adell, van desgranar les dades de l’últim exercici i van expressar els esforços redoblats per a desplegar “els principis de justícia social i solidaritat, en defensa de la dignitat dels més vulnerables i exclosos”.

Segons Adell, Càritas té activitat a 35 parròquies de la Diòcesi, on se sosté amb el compromís de 656 voluntaris i de personal contractat que permet arribar al 85 % de les poblacions de més de 1.000 habitants del Bisbat de Tortosa.

Però la remor de crisi gairebé permanent no afecta només a la pujada de persones en situació de risc sinó també a la baixada de donatius experimentada el 2023 en relació amb el 2022. Els donatius en espècies se van reduir un 14 %; els donatius de particulars, un 3 %; els donatius d’empreses, un 18 %; les col·lectes i donatius parroquials, un 21 % i els recursos rebuts d’altres organismes de l’església, un 26 %. En canvi, les herències i llegats -gent que abans de morir preveu donar el seu patrimoni a la institució eclesial- va pujar un
447 %. Els responsables de Càritas consideren este últim punt com a circumstancial, però, en canvi, atribuïxen la reducció dels donatius al context general d’incertesa econòmica. “Tot i les reduccions, sentim que hi ha una gran fidelització dels donants i en sentim el suport”, va tancar Adell.

El Bisbe de Tortosa, Sergi Gordo, va fer una crida a “no caure en el desànim, perquè com diu el papa Francesc, l’esperança és audaç”. “Les xifres no són fredes perquè al darrere hi ha rostres”, va afegir.

El cas, però, és que el 2023 també va ser l’últim any del fons europeu per a les persones en situació de vulnerabilitat, que comprava aliments a gran escala i ho repartia entre organitzacions. Ara, la responsabilitat recau més directament en els estats i, segons va explicar Adell, en el cas espanyol posarà el focus en les famílies amb nens a través de targetes moneder. A Catalunya ho gestiona Creu Roja, però Adell no va amagar una certa preocupació pel procés de transició.

Del conjunt d’accions realitzades, Càritas destaca la consolidació del projecte ‘Jo com tu’ de targetes solidàries. El 2019 s’hi van destinar 8.520 € per a 26 beneficiaris, i ara la xifra ja és de 105.014 euros per a 284 persones. Càritas impulsa i controla molts altres projectes com ara el suport a persones amb addiccions o que han estat privades de llibertat; la reutilització de mobles, taller de cosir, recollida de roba, hort solidari; repartiment d’aliments i menjador social. Els programes d’infants i adolescents i d’empoderament de famílies busquen que les persones en risc d’exclusió puguen trobar el seu camí i seguir-lo de manera autònoma.

O.M.J
O.M.J
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 19 = 21

Últimes notícies