HomeUrbanismeLa Via Verda del Carrilet de la Cava es prolonga fins al...

La Via Verda del Carrilet de la Cava es prolonga fins al Pont Penjant d’Amposta

La comissió de govern (ERC-PSC) del Consell Comarcal del Baix Ebre ha aprovat inicialment el projecte de connexió de la Via Verda del Carrilet de la Cava amb el Pont Penjant d’Amposta. Esta iniciativa, que es troba en fase d’exposició pública, té un pressupost de contracta de 535.194 euros i un termini d’execució de gairebé tres mesos. Consistix a prolongar uns dos quilòmetres la Via Verda del Carrilet de la Cava, aprofitant l’antic traçat del camí de Sirga per la vora del riu Ebre, fins a arribar a l’altura del Pont Penjant on se preveu la construcció d’una rampa d’accés.

El projecte està finançat pels fons Next Generation i forma part del pla de sostenibilitat turística de la Reserva de la Biosfera, impulsat a través del Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre (COPATE). El termini d’exposició pública acaba el 13 de juny i un cop feta l’aprovació definitiva les obres se licitaran al juliol.

Per executar esta obra no caldrà fer cap tipus d’expropiació perquè només s’ocupen terrenys d’utilitat pública”, ha destacat el president del Consell Comarcal del Baix Ebre, Antoni Gilabert (ERC). L’actuació afecta només al terme municipal de l’Aldea i sols estarà subjecta a l’obtenció de la llicència municipal d’obres per part de l’Ajuntament.

La intervenció en el primer tram, uns 500 metres, se considera senzilla perquè existix ja un vial, però en el restant caldrà adequar el camí de Sirga existent i fer els corresponents treballs mediambientals. En esta última part se preveu una actuació similar a la realitzada per Acuamed a la riba dreta de l’Ebre entre Amposta i la desembocadura en què també es va regenerar el bosc de ribera.

El nou projecte impulsat per la institució comarcal té una rellevància notable perquè permetrà unir les principals vies cicloturístiques de les Terres de l’Ebre, les actuals i les futures. La Via Verda de la Val de Zafán està unida a través de Tortosa amb la Via Verda del Carrilet i ara amb la prolongació prevista pel Consell Comarcal s’unirà amb el camí fluvial que discorre pel marge dret de l’Ebre entre Amposta i la desembocadura. Esta connexió crearà un recorregut continu i accessible que permetrà als cicloturistes explorar amb facilitat els paisatges únics del delta de l’Ebre, des dels seus camps d’arròs fins als aiguamolls plens de fauna.

A la vegada, en un futur, esta connexió amb el Pont Penjant facilitarà l’enllaç amb la prolongació de la Via Verda de la Val de Zafán que executa la Diputació de Tarragona, pel marge dret de l’Ebre, entre Roquetes i la Ràpita, perquè aprofitarà part del traçat ferroviari desmantellat de la línia Barcelona-València.

La integració d’este nou traçat amb la xarxa Eurovelo 8, que recorre tota la costa mediterrània europea, és una altra peça clau del projecte”, ha explicat Gilabert. Eurovelo 8, que unix les ciutats d’Atenes i Cadis, és una ruta cicloturística d’abast internacional que atrau ciclistes de tot el món interessats a explorar els països del Mediterrani des de la bicicleta. “Amb esta connexió, les Terres de l’Ebre es posicionen com un punt estratègic dins d’esta xarxa, potenciant la seua visibilitat i atractiu”, ha afegit Gilabert.

D’altra banda, el president de la institució comarcal ha explicat que juntament amb els alcaldes de l’Aldea i de Deltebre, Xavier Royo i Lluís Soler, respectivament, han plantejat a la Diputació de Tarragona que assumisca la continuació de la Via Verda del Carrilet de la Cava fins a la desembocadura pel marge esquerre del riu.

Antoni Gilabert defensa que la millora i ampliació de les infraestructures cicloturistes a la regió de l’Ebre fomenta un turisme sostenible i respectuós amb el medi ambient. “El cicloturisme, a diferència d’altres formes de turisme, permet gaudir del patrimoni natural i cultural de les Terres de l’Ebre sense provocar un impacte negatiu. Això és especialment important en una zona tan sensible com el delta de l’Ebre, on la preservació de l’ecosistema és una prioritat”, ha remarcat el president comarcal.

L’impacte econòmic que han generat fins ara els camins cicloturístics, especialment la Via Verda de la Val de Zafán, ha sigut tan evident (servei de lloguer de bicicletes, restaurants i allotjaments, entre d’altres) que les institucions continuen ampliant, en la mesura que poden obtindre suport econòmic, les infraestructures cicloturístiques a la regió de l’Ebre.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

Últimes notícies