Enguany fa 125 que el Museu de Tortosa va obrir les portes per primera vegada. L’origen del Museu de Tortosa està estretament relacionat amb la transformació urbana de la ciutat: a final del segle XIX, amb l’enderrocament de les muralles, la urbanització dels eixamples, i la descoberta d’abundants elements arqueològics. L’any 1900, va ser inaugurat a les antigues escoles de la Mercè, on actualment tenim un altre dels espais culturals de la ciutat: la Biblioteca Marcel·lí Domingo. Joan Abril, que havia estat arquitecte municipal, en va ser l’impulsor en recopilar les troballes arqueològiques i formar una col·lecció inicialment a títol particular. Les aportacions ciutadanes al fons del museu van permetre ampliar-lo i diversificar-lo. Deu anys més tard, es va traslladar a l’antiga església de Sant Domènec, on va compartir espai amb l’Arxiu Històric de la Ciutat fins a l’any 1997, moment en què l’arxiu es va traslladar a l’edifici dels Reials Col·legis. Sant Domènec va seguir acollint el fons del Museu Municipal, però va acabar tancant les portes al públic.
Amb el nou segle, l’any 2003 va obrir-se una nova etapa. El nou projecte es va posar en marxa amb l’elaboració d’un inventari exhaustiu del fons, l’adequació de la sala de reserva i el trasllat de tot el fons a l’Antic Escorxador. En aquest punt, i com un gest per fer visible el futur del recinte modernista, es va convidar l’artista Leonardo Escoda a intervenir en aquest espai i fruit del seu treball es va inaugurar la mostra “In situ”, que va ocupar diversos pavellons del recinte.
Posteriorment, concretament l’abril del 2007, es va encetar una programació d’exposicions temporals amb la inauguració de la sala Antoni Garcia, dedicada al tortosí que va ser deportat a Mauthausen. Finalment, va ser el 2012 que es van obrir les portes de la sala d’exposició permanent, i definitivament l’antic escorxador es va consolidar com la nova seu del Museu de Tortosa.
Ha passat el temps, i el Museu continua creixent i desenvolupant el seu projecte amb molta força. A final de l’any passat vam inaugurar l’ampliació de la superfície expositiva amb la mostra “Entre dos segles: artistes tortosins en temps de canvi”. Una proposta expositiva que ha posat en valor tres artistes tortosins que van aconseguir una rellevància internacional, Antoni Casanova, Francesc Gimeno i Agustí Querol, i ha comptat amb la cessió d’obres del Museu Nacional de Catalunya, del Museu del Prado i de diferents col·leccionistes privats. Ha tingut una molt bona rebuda de públic, així com també és molt destacable la gran afluència de visitants a la darrera exposició temporal “Frederic Mauri. Un traç rebel 1963-1978”, que precisament per aquest motiu es va prorrogar més enllà del previst inicialment.
Enguany ens sumem un cop més a la celebració del Dia Internacional dels Museus, i creiem que aquesta gran festa dels museus és la millor data per celebrar el 125è aniversari del Museu de Tortosa. En aquest sentit, convidem la ciutadania a participar en les activitats programades, totes gratuïtes i adreçades a tots els públics, entre les quals destaca la inauguració de l’exposició “Jo no pinto bous. Sinestèsia de Leonardo Escoda”. Una mostra que presenta una aproximació al discurs pictòric i a la mirada poètica de Leonardo Escoda i al seu posicionament artístic contemporani i que forma part també del projecte ‘Mira Leonardo’, amb què diverses institucions i entitats homenatgem l’artista i fem valdre el seu llegat artístic i cultural. Així, vint anys després de l’exposició “In situ”, Leonardo Escoda retorna al recinte modernista de l’escorxador, ara convertit en el Museu de Tortosa.
Reivindiquem el Museu de Tortosa no només com un espai de conservació, sinó també com un centre cultural dinàmic, que promou la creativitat, fomenta la innovació i impulsa l’economia local. Precisament, amb l’objectiu d’obrir el Museu a la ciutadania ara fa just un any vam decidir mantenir obertes totes les portes al recinte modernista, per convertir-lo en un espai on sigui agradable passejar, un espai també per la gent del barri de Remolins i, evidentment, amb la voluntat d’apropar l’activitat cultural del centre a la ciutadania. I continuarem treballant per potenciar el Museu de Tortosa, per reivindicar-lo com una eina de difusió del ric patrimoni de la ciutat i com un espai des d’on seguim escrivint la història de la nostra ciutat.
Us animem a descobrir el Museu de Tortosa i sumar-vos a la celebració del Dia Internacional dels Museus.