HomeSocietatCientífics i empresaris impulsen un manifest per a impulsar grans projectes de...

Científics i empresaris impulsen un manifest per a impulsar grans projectes de renovables

Científics, empresaris i activistes han unit les seues veus en un manifest a favor de la posada en marxa a Catalunya de grans projectes d’energia eòlica i solar com a camí per a accelerar la transició ecològica. Per als firmants, la magnitud de la “crisi climàtica” actual fa urgent emprendre la transició energètica de manera immediata i “a gran escala”. És per això que noms com el de l’explorador de National Geographic Enric Sala, i el del director executiu del consorci internacional Global Carbon Project, Pep Canadell, volen “superar el debat entre petites i grans instal·lacions” i apostar per un model energètic “híbrid”.

Malauradament, Catalunya és a la coa d’Europa i d’Espanya en sobirania energètica i energies renovables. Estem molt lluny de països de dimensió similar a la nostra, com Bèlgica o Dinamarca, que amb menys sol tenen 6.000 i 8.000 MW de capacitat de producció fotovoltaica instal·lats; aquí en tenim 455 MW”, alerta el document. En este sentit, es recorda que a l’Estat les energies verdes progressen “molt més ràpidament”, i ja al 2021 es va generar un 46,7% de l’electricitat amb fonts renovables.

Segons el manifest, el pes de les renovables a Catalunya és del 17,5%. “Malgrat este enorme endarreriment, el Govern de Catalunya s’ha compromès a fer possible una societat neutra en carboni, al 2050, i reduir el consum d’energia en un 41 % respecte del 2017, i obtenir un 97,5 % de tota l’energia de fonts renovables”, apunta el text. Els firmants avisen que per a arribar als objectius fixats farà falta multiplicar per 33 la capacitat actual de producció solar i eòlica al país.

Centrals fotovoltaiques i parcs eòlics —terrestres i marins— han de passar a formar part del nostre paisatge. Són imprescindibles per a garantir el subministrament d’energia a centres urbans, indústria o equipaments essencials. Només amb un aprofitament decidit del vent allà on més bufa i del sol allà on més irradia avançarem vers l’ineludible canvi que encarem com a civilització”, apunta el manifest.

Finalment, el document, signat també per noms que formen part de l’empresa, com la presidenta de la Cambra de Comerç de Barcelona, Mònica Roca, indica que la “magnitud de la crisi climàtica” és “massa gran” per a restringir la seua resposta, el desplegament de les energies renovables, a teulades i terrenys “marginals”. “El risc de col·lapse social i econòmic és massa greu per a no emprendre la transició energètica de manera immediata i a gran escala. És el nostre deure proveir-nos d’energia amb els recursos renovables a l’abast i dixar d’exportar els impactes de la producció d’energia a altres llocs. Tenim l’obligació de crear un sistema energètic zero emissions en temps rècord”, diu el comunicat.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

77 + = 84

Últimes notícies