HomeSocietatLes centrals nuclears defensen que poden funcionar més enllà del 2030

Les centrals nuclears defensen que poden funcionar més enllà del 2030

L’Associació Nuclear Ascó Vandellòs II (ANAV) insistix que les tres nuclears catalanes estan preparades per a continuar operant més enllà de l’anunciat tancament per part del Govern espanyol, i poden superar els 40 anys de funcionament. Segons el Pla Nacional Integrat d’Energia i Clima (PNIEC), el tancament d’Ascó I arribarà el 2030, Ascó II el 2032 i Vandellòs II el 2035.

El director general d’ANAV, Paulo Domingues Santos ha assegurat que “no té cap dubte” que les centrals nuclears d’Ascó i Vandellòs “podrien operar més enllà dels 40 anys”. Tot i això, ha apuntat que “és una decisió del poder polític i de les nostres propietàries”. Santos ha insistit que els gestors de les nuclears catalanes operaran fins l’últim dia que els dixen fer-ho.

El directiu ha reconegut que ells continuen modernitzant les centrals i digitalitzant tots els processos per a poder allargar la seua vida útil, en espera que es revise, al març de l’any vinent, el PNIEC, i es decidirà si seguix endavant amb el calendari de tancament actual o s’acaba optant per fer una pròrroga en la vida de les centrals, com ja han fet altres països europeus davant la situació de crisi climàtica i de proveïments.

Segons ha reconegut Domingues Santos, 2026 serà un any “crític” per a les centrals d’Ascó i de Vandellòs II. Preveuen que el magatzem de combustible gastat de les dos plantes d’Ascó arribarà a la màxima capacitat, i que les piscines de Vandellòs II s’emplenaran totalment i no podran albergar més combustible gastat. Per això, els complexos nuclears posaran en marxa nous magatzems de residus individualitzats (MTI), tant a Ascó com a Vandellòs, que es començaran a construir a partir de l’any vinent.

Andreu Prunera
Andreu Prunera
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 28 = 37

Últimes notícies