La rapitenca Cinta Pascual, presidenta de l’Associació Catalana de Recursos Assistencials (ACRA), va dir dissabte a la nit al programa FAQS (Preguntes Freqüents) de TV3 que el sector residencial de gent gran s’ha sentit abandonat durant un mes, i què el sistema sanitari “havia fallat“. Pascual va recordar que feia temps que alertaven del que podia passar: “el 12 de febrer vam enviar un document a Salut advertim de la situació que es vivia a Itàlia. En el nostre cas estem atenent prop de 60.000 persones d’alta vulnerabilitat, i si la Covid 19 entrava a casa nostra sabiem que es convertiria en un drama”.
Un dels grans problemes en els s’han trobat el sector de residències és haver estat durant tant de temps treballant sense equips de protecció individual (EPI): “com es pot endendre que 35.000 persones que estan a primera línea estiguessin treballant en aquelles condicions -es pregunta Pascual- . Tenim 978 residències a tot Catalunya amb el 75% de residents de més de 80 anys i personal que acompanya als avis als llits, que els donen de menjar i altres atencions personals. I ara tenim 5.807 professionals afectats per la Covid-19,als que durant molt temps ni tant sols se els hi feia la prova. Les seves mans són vitals per cuidar als nostre avis. Per no tenir EPIS els nostres professionals han caigut en xifres tres vegades més que els professionals del sector sanitari”. Pascual al marge dels EPIS ha traslladat altres problemàtiques com per exemple no haver tingut durant un temps accés al mercat patint inclús confinaments d’algunes partides al no ser considerats personal prioritari.
Un altre aspecte dolorós han estat les xifres generals que s’han vingut donant i com s’ha tingut que reconduir la situació: ” tenir que tancar les portes de les residències de gent gran és un xoc emocional molt gran per residents, professionals i familiars. Durant temps moltes famílies no han pogut ni saber si el seu parent havia mort o no per coronavirus perquè no se li feia la prova. A mi durant vàries setmanes no em quadraven les xifres de defuncions. indirectament es culpava de tot a la Covid-19 i per als professionals era un patiment”. Per a Cinta Pascual, encara que dolorosa, la conclusió és molt clara: “El sistema sanitari ha fallat i no ha esta atenent durant vàries setmanes al sector de les residències de gent gran com calia. Vam denamar medicalitzar els centres amb metges, oxígen, etc,perquè si per una persona gran, més vulnerable que la resta, no lluitem en les mateixes condicions mai es podrà sortir. Ara si tenim EPIS i es fan les proves oportunes. Si el coronavirus afecta més a la gent gran la tindrem que protegir més”.
Per a la presidenta d’ACRA i directora general de l’ ONADA Serveis amb una gran presència de residències de gent gran a les Terres de l’Ebre i d’altres punts del pais, el que es necessita és fer entendre que ells ara mateix representen un col.lectiu social i no sanitari, i no es pot oblidar que tenen un component emocional i vocacional molt gran, i veure les dades que s’estaven donant resultava molt dur: “La gent està confusa del que fem a una residència fins al dia que les necessita i les utilitza. Estem organitzats com activitat social, però fa 15 anys que reivindiquem, com passsa en alguns paisos nòrdics, que es reconegui aquesta part assistencial però també una part sanintària i hotelera. I aquesta part sanitària no l’hem tingut mai, i no ha funcionat bé“.