HomeSocietatComencen a fer tractaments fitosanitaris amb drons als arrossars del delta de...

Comencen a fer tractaments fitosanitaris amb drons als arrossars del delta de l’Ebre

Els drons han comen莽at a sobrevolar els camps d’arrossars del delta de l’Ebre per fer tractaments fitosanitaris amb fungicides. L’empresa EbreDrone va obtenir aquest agost la primera autoritzaci贸 del Servei de Sanitat Vegetal del Departament d’Acci贸 Clim脿tica, Alimentaci贸 i Agenda Rural per fer els tractaments, despr茅s de m茅s de dos anys fent assajos als cultius. La ‘startup’ ebrenca es vol posicionar com una alternativa m茅s respectuosa i amb menys petjada de CO鈧 davant el posicionament de la Uni贸 Europea que vol limitar la fumigaci贸 amb avionetes. Per aix貌, la companyia ampostina treballa per aconseguir que els drons siguin considerats mitjans terrestres i per obtenir noves autoritzacions que li permetin aplicar herbicides i insecticides.

A les portes de l’inici de la campanya de la sega i a l’espera dels primers resultats, els responsables d’EbreDrone es mostren molt satisfets amb els tractaments de fungicida fets als arrossars des d’aquest agost, quan van obtenir la primera llic猫ncia excepcional per fumigar els conreus del delta. “Enguany estem molt contents perqu猫 hem pogut comprovar com els pagesos dels dos hemideltes han integrat aquesta tecnologia per fer aplicacions a猫ries“, assegura Hadar Ayxendri, responsable de l’empresa. De fet, han arribat a m茅s productors gr脿cies als convenis signats amb empreses com la Cooperativa Arrossaires del Delta de l’Ebre, Ebre Iteaf, Agrodelta, Servitec i Agrotec.

Aix铆, molts arrossaires ja han comen莽at a fer les primeres fumigacions amb drons, sense haver de rec贸rrer al treball manual, de menys precisi贸, com s贸n els fets amb tractors o motxilla. “Els avantatges dels drons s’han de poder generalitzar a altres cultius; volem que aquesta tecnologia sigui efica莽 i segura i que s’apliqui de forma massiva als nostres pagesos“, afirma Ayxendri.

Per aix貌, els reptes de l’empresa ebrenca passen, ara, per aconseguir que els drons siguin considerats mitjans terrestres, en lloc d’aeris, per tal de reduir la paperassa burocr脿tica a l’hora de sol路licitar llic猫ncies i per fer-los compatibles amb les normatives europees. “Hem treballat amb les administracions, amb centres de recerca, universitats i empreses mundials i hem aconseguit que els tractaments amb drons siguin tan segurs com un de terrestre“, destaca Ayxendri. Per aquesta ra贸, treballen per aconseguir noves autoritzacions per fer tota mena de tractaments, com ara herbicides o insecticides.

“M茅s precisi贸, m茅s seguretat i m茅s econ貌mic”

Segons el responsable t猫cnic d’Ebredrone, Pau Jornet, els avantatges d’incorporar la tecnologia dron als camps s贸n m煤ltiples, ja que es tracta d’una tecnologia “totalment neta i 100% el猫ctrica“. A m茅s, explica, que el fet que l’aparell voli baix ajuda a localitzar la zona on es vol fumigar i aix貌 permet que el tractament s’apliqui amb m茅s precisi贸 i que la deriva sigui zero. Tamb茅, assenyala, que es disminueix l’exposici贸 qu铆mica perqu猫 l’operador es troba allunyat dels productes.

Un altre dels avantatges d’aquesta tecnologia respecte als tractaments m茅s tradicionals 茅s que s’opera de forma autom脿tica. “Tot va mil路limetrat i matem脿tic, es planifiquen les rutes als camps i el dron hi treballa de forma aut貌noma, fent passades en horitzontal i transversals i sense cap error hum脿“, afegeix Jornet.

En Manuel Izarraga 茅s un dels agricultors que ha utilitzat enguany els serveis de l’empresa EbreDrone. Ell afirma que fumigar amb drons li ha resultat molt m茅s benefici贸s perqu猫 ha evitat les roderes i malmetre el s貌l, ja que no li ha calgut entrar el tractor a la finca. A m茅s, tamb茅 subratlla que li suposa un estalvi econ貌mic. “Tiren el l铆quid que necessita cada quadre, no en sobra i no et cal tenir una garrafa tot l’any, per tant, 茅s m茅s barat que fer els tractaments amb tractors“, tanca el pag猫s.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introdu茂u el vostre comentari.
Introdu茂u aqu铆 el vostre nom

+ 28 = 34

脷ltimes not铆cies