HomePolíticaCrítiques al Govern per la compra a un preu “escandalós” de 48...

Crítiques al Govern per la compra a un preu “escandalós” de 48 oliveres monumentals a dos vivers de l’Ebre

El Govern ha comprat, a contrarellotge, 48 oliveres monumentals de dos vivers situats a Alcanar i Amposta per un valor de 650.000 euros, comptant-hi l’adquisició, el trasllat i la replantació. Des del moment que es va aprovar la Llei de protecció d’oliveres monumentals, estos exemplars, d’edats estimades entre 500 i 1.200 anys, havien quedat immobilitzats als gardens, ja arrancats i plantats en cossis. Des d’aquell moment, es va establir que la Generalitat tenia un termini de dos anys per a recuperar-les, un temps que ja ha expirat.

“Si l’Administració no les hagués comprat, els vivers les haurien pogut vendre a particulars”, explica Jesús Gómez, director d’Agricultura a les Terres de l’Ebre en declaracions al setmanari l’ebre.

En els pròxims dies s’acordarà com es distribuiran pels diferents municipis de la comarca. “Els ajuntaments del Montsià que ho vulguen proposaran un espai per a plantar-les. Validarem que estiguen en un entorn natural ben preservat i intentarem evitar que servisquen d’oliveres figurín, com podria ser situar-les al mig d’una rotonda”, recalca Gómez.

Tanmateix, esta compra no ha estat exempta de crítiques. L’entitat Salvem lo Montsià considera esta acció com “un greuge” a la pagesia i al conjunt de la ciutadania, a causa de “l’escandalosa xifra” per la qual s’han comprat les 48 oliveres monumentals, que suposa més de 13.000 euros de mitjana per olivera. “Fa més de dos anys va sortir la llei de protecció de les oliveres, que bloquejava la venda dels arbres i preveia ajudes per als pagesos i per a fer viable un cultiu que cada vegada és més insostenible. Ens sembla un insult per als pagesos que ara es compren estes oliveres quan encara no s’ha fet el reglament de la llei, i únicament se’n beneficien estos dos vivers”, denuncia Guillem Ribes, portaveu de l’entitat, que critica que durant molts anys el negoci dels vivers era comprar finques a preu de secà -a un preu molt baix- i després vendre’n els arbres a preus desorbitats.

Tot i que des de l’associació consideren que “està bé que s’hagen comprat”, valoren que esta acció no era tan prioritària com ajudar els pagesos, i que “no se n’hauria hagut de pagar este preu”, sinó negociar molt més a la baixa. “Per a nosaltres els arbres que ja han estan arrancats ja no se salven. Han comprat unes peces de museu que es museïtzaran. L’important és que es puguen cultivar i preservar les finques. No estem d’acord amb este model”, conclou Ribes. Per la seua banda, Gómez defensa que es va fer un peritatge independent i es van valorar amb este preu.

El delegat del Govern a l’Ebre, Albert Salvadó, també ha defensat que les oliveres monumentals adquirides tenen el seu origen a la mateixa comarca. El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural assumirà el cost de transport i maquinària. “Després de l’aprovació de la Llei de protecció, conservació i posada en valor de les oliveres i els oliverars monumentals, seguim vetllant per este patrimoni paisatgístic i cultural tan important”, va concloure Salvadó després del Consell de Direcció de dimarts.

Paula Pedrero
Paula Pedrero
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

39 + = 41

Últimes notícies