HomeSocietatLa ministra Ribera garantix inversió per a facilitar l’encaix de la llei...

La ministra Ribera garantix inversió per a facilitar l’encaix de la llei que prohibix cremes agrícoles

La ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, es va comprometre este dimecres al Congrés dels Diputats, en resposta a una pregunta del parlamentari d’ERC Xavier Eritja, a “col·laborar” amb les Comunitats Autònomes per a facilitar l’encaix de la Llei de residus i sòls contaminats per a una economia circular, que prioritza el reciclatge de les restes vegetals de les podes mitjançant tractament biològic, sobretot per a fer-ne compost, i en prohibix la crema, com s’havia fet fins ara tradicionalment, si no és per motius fitosanitaris.

Ribera va admetre que hi poden haver pagesos o propietaris de petites explotacions, algunes de difícil accés per a les trituradores, que no sàpiguen “com resoldre” el que demana la llei, i va instar les Comunitats a treballar pel seu desenvolupament i per l’aplicació de les autoritzacions excepcionals i individualitzades que es preveuen, per exemple, en cas de risc de plagues per acumulació de restes.

De fet, Eritja va insistir que això és el que estan havent de fer ara els pagesos: acumular els residus, amb la qual cosa considera que l’efecte indesitjat pot ser un increment del risc d’incendis forestals.

ERC demana al Govern espanyol que revise este punt de la llei i done solucions urgents, que passarien, segons els republicans, per un període de moratòria o transitorietat que evite afegir pressió en un sector de la pagesia ja prou castigat. “Mesures d’este calat necessiten un temps”, va dir.

La ministra, al seu torn, va assegurar que hi ha en marxa un Pla de suport, dotat pressupostàriament, per a ajudar a finançar l’adquisició de màquines trituradores, i va apostar també per fer un esforç i “donar més informació i invertir més en mitjans materials, com ara punts de recollida de restes i instal·lacions de tractament”; en definitiva, va dir, “per a fer més fàcil” per a la pagesia el compliment de la normativa, alhora que es va mostrar oberta a renegociar i “trobar punts de trobada” amb els governs autonòmics i amb el sector agrari.

 

Protesta dels pagesos

El Consell de Direcció de l’Administració Territorial del Govern a les Terres de l’Ebre també va tractar esta setmana la qüestió i va traslladar el màxim suport a la pagesia, que tot just este dimecres va fer un acte de protesta davant de l’Edifici de les Delegacions a Tortosa, abocant restes vegetals a l’exterior. “Són lleis que es fan des de despatxos sense saber què passa fora del despatx”, va manifestar el pagès Joan Pellisa. “Des del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural estem treballant per a trobar solucions i fer costat a la nostra pagesia”, va assegurar el delegat, Albert Salvadó, que també va explicar que la llei tanca explícitament la possibilitat d’aplicar el model valencià, segons el qual es permeten cremes en municipis que havien aprovat amb anterioritat plans locals de crema plurianuals en l’àmbit de la prevenció d’incendis.

O.M.J
O.M.J
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 73 = 83

Últimes notícies