HomeOpinióFirmes setmanarilebre.catDecàleg per a convertir-se en un ciutadà ecològicament respectuós aquest 2023

Decàleg per a convertir-se en un ciutadà ecològicament respectuós aquest 2023

La sortida d’un any vell per entrar en un any nou sempre és una excusa per a molts per a passar factura amb antics objectius a dur a terme i noves resolucions a incorporar, en definitiva, una oportunitat per a posar-se al dia amb el creixement personal.

A mesura que el món va convertint-se en un lloc cada vegada més complex, on els efectes del canvi climàtic han passat de les pàgines de les publicacions científiques a la realitat quotidiana en una qüestió de pocs anys, cal entendre que el creixement personal ha de passar necessàriament per un creixement en l’àmbit ecològic.

Estic convençut que les persones hem de fer un canvi de mentalitat de 180 graus i hem de redefinir conceptes com el sacrifici, el respecte, l’ètica o la responsabilitat i si afegim l’adjectiu “ecològic” al darrere de cadascuna d’aquestes paraules, el lector començarà a entendre quin camí estic disposat a recórrer en aquest article i a escala personal.

Al febrer vaig escriure en aquesta mateixa publicació un article on advertia de l’amenaça que suposa la crisi mediambiental per a la nostra supervivència. Els mesos que han passat des de llavors fins ara només han confirmat allò que ens temíem uns quants: superada la por de la pandèmia, ens hem abocat a un consum desmesurat i completament irresponsable que només ha aconseguit controlar mínimament la inflació i els efectes econòmics globals que ha provocat la invasió ucraïnesa a mans de Rússia.

No només hem oblidat en qüestió de mesos com usar una mascareta, com respectar les distàncies socials i com desinfectar-nos les mans amb freqüència sinó que, a més, hem oblidat que el planeta va començar a recuperar-se, alleugerit, de les nostres accions durant els mesos que ens vam veure obligats a tancar-nos a casa.

M’agradaria animar al lector a corregir aquest desequilibri i sumar-se a la causa ecològica de manera immediata perquè, en aquest cas, no hi ha accions massa petites. Amb aquest objectiu, aquí hi ha alguns exemples que, en cas de ser incorporats de manera permanent a partir del 2023, ben segur faran una diferència important no només a la vida de la gent que més té a perdre ara, sinó també a la dels nostres descendents el dia de demà:

1. Plantem arbres o plantes que ens ajudin a absorbir el diòxid de carboni que causa l’efecte hivernacle i, en conseqüència, l’escalfament global.

2. Esforcem-nos a utilitzar l’energia de manera ètica: instal·lem panells solars a casa i si hem de conduir un vehicle motoritzat per qüestions de mobilitat, que sigui elèctric. Diguem NO als combustibles fòssils.

3. Entenguem que l’aigua és un bé escàs i s’ha d’estalviar. Recollim l’aigua de la dutxa amb una galleda i reutilitzem-la al vàter.

4. Mengem bé. Limitem el consum de carn a una/dues vegades per setmana per salut i ecologia. Familiaritzem-nos amb les receptes que ens aportaran proteïna vegetal.

5. Consumim de manera responsable: pensem en el transport o l’embalatge (diguem NO al plàstic) que requeriran les nostres compres on-line. Prioritzem el comerç local i de proximitat. Comprem roba de segona mà.

6. Sacrifiquem la mentalitat de comprar un objecte nou si és possible reciclar-ne o reparar-ne un de vell.

7. Tinguem cura del reciclatge. Per exemple, una caixa de pizza tacada d’oli no ha d’anar al contenidor blau perquè arruïnarà el procés de reciclat de tot el cartó que contingui aquell contenidor. Demanem a les empreses esforços més grans per reciclar.

8. Acceptem que els fets científics no són qüestionables.

9. Respectem l’importància d’un comportament ecològic i sostenible diari.

10. Redescobrim el valor en la simplicitat de la vida.

Xabier Coluig
Xabier Coluig
Escriptor
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

2 + = 6

Últimes notícies