HomePolíticaDeltebre aprova el pressupost més alt de la seua història, de 20,6...

Deltebre aprova el pressupost més alt de la seua història, de 20,6 milions d’euros

El Ple de l’Ajuntament de Deltebre aprovava este passat dimecres, 10 de novembre, el pressupost del 2022, que serà el més alt de la seua història, ja que assolirà la xifra de 20.686.672 euros. “És una xifra mai vista al pressupost de Deltebre”, ha assegurat l’alcalde Lluís Soler, que ha recordat que els comptes del 2022 seran un 23% superiors al del 2021, en concret sumen 3.936.672 euros més. Soler, ha insistit que esta xifra s’ha pogut assolir “gràcies a la gestió acurada dels darrers anys” per a posar ordre als comptes municipals, i és per això que ha insistit que el pressupost del 2022 serà un 60% més elevat que el de l’any 2015, quan Enlairem Deltebre va arribar al Govern municipal.

 

Inversió rècord en imatge de poble

El del 2022 serà també “el pressupost de més inversió directa i indirecta” al municipi de Deltebre, i s’hi prioritzarà, sobretot, i des del Govern municipal, les inversions en imatge de poble i en l’arranjament i urbanització de carrers. Concretament s’abocaran 4 milions d’euros del pressupost per a un pla de xoc de la via pública, que inclou la pavimentació i urbanització de carrers, la millora de l’accessibilitat – amb l’adequació de voreres per a eliminar les barreres arquitectòniques, i el canvi a LED de l’enllumenat públic, i la compleció dels trams pendents del passeig Fluvial.

Entre els carrers que hi ha previst arranjar el 2022 hi ha l’avinguda de La Pau. D’acord amb el pla de mandat fixat, Soler ha destacat que “es vol pavimentar tots els carrers de Deltebre durant un període de tres anys i este 2022. En el marc dels 45 anys de Deltebre, iniciarem una actuació que és àmpliament demandada per la ciutadania i que d’anar més enllà dels pegats habituals”.

A banda d’esta inversió, també cal destacar l’inici de la construcció del passeig del Carrilet, una actuació d’1.750.000 euros per al 2022, que comportarà el soterrament de la primera fase del Préstamo entre la rotonda d’accés a l’avinguda Goles de l’Ebre i la rotonda del Camp Nou, i permetrà habilitar un carril bici i generar una nova trama urbana a la façana nord del municipi, a banda de la millora del sistema hidràulic i les inundacions. És un projecte que s’ha presentat a diverses convocatòries d’inversions amb l’objectiu que puga rebre finançament d’altres administracions. Si no és així, l’alcalde s’ha compromès a iniciar el projecte amb recursos propis.

Paral·lelament, també s’efectuarà una àmplia inversió, que supera els 700.000 euros, per a l’arranjament de camins rurals i, quant a equipaments, es recuperarà el bar del Centre Esportiu del Delta per a, així, seguir amb la consolidació d’este equipament com a espai de referència.

El Govern municipal ha tornat a projectar als pressupostos del 2022 la recuperació de la vida social i dels actes culturals i d’oci. Així, es preveu tornar a celebrar esdeveniments com el Carnaval, la fira gastronòmica Mescla, DeltaFira, la Triatló o el Deltebre Dansa.

 

Congelació de tributs i amortització del deute

Al ple d’este dimecres es va aportar també les ordenances fiscals per a l’any 2022, que preveu la congelació dels tributs municipals. Així, l’alcalde ha recordat que esta xifra rècord del pressupost municipal de 20,6 milions d’euros s’ha pogut assolir malgrat esta congelació de tributs i la reducció constant del deute en els darrers anys. En concret en el pressupost d’enguany es contempla una amortització d’1.100.000 euros dels préstecs ICO sol·licitats entre els anys 2012 i 2013, quan l’Ajuntament de Deltebre no podia fer front al pagament dels seus proveïdors.

Paral·lelament, també es preveu un préstec de 4.776.065 euros al pressupost per a executar inversions, tot i que esperen no haver-lo d’executar en la seva totalitat, en funció del romanent de tresoreria i de les subvencions que es puguen anar rebent. De moment, els pressupostos contemplen una xifra provinent de subvencions de 2.000.000 d’euros. El Govern municipal ha recordat, també, que durant el mandat d’Enlairem Deltebre s’ha reduït el deute més de la meitat, dels 9.393.948 d’euros de l’any 2014 als 3.341.544 euros del tancament d’enguany.

 

Vot en contra d’ERC i PSC

Este pressupost de màxims presentat pel Govern municipal ha rebut el vot contrari dels dos grups de l’oposició, ERC i PSC, que han qualificat els comptes “d’electoralistes”. Els republicans ja havien avançat que “s’havien acabat el xecs en blanc”, i per això van presentar fins a 25 propostes per a incloure al pressupost del 2022 i que incloïen un pacte per a l’ocupació i el talent jove, un pacte urbà d’imatge de poble per eliminar-ne les barreres arquitectòniques i un pla d’asfaltat de carrers. Unes propostes que no van obtindre resposta fins a la celebració del ple.

De fet, el portaveu d’Enlairem Deltebre, Andreu Curto, va acusar els republicans de “no haver fet res per a negociar estes propostes”, que van ser totes rebutjades perquè, segons el Govern municipal, o bé són accions que estan en execució, que ja estan incloses al pressupost o que són poc concretes. ERC va reiterar que no compartien “les prioritats del Govern”, i van expressar dubtes sobre el projecte del passeig del Carrilet. Pel que fa al PSC, el portaveu Aleix Ferré va insistir que el seu grup hi votarà en contra mentre es mantinga al pressupost l’aplicació de contribucions especials per a l’arranjament de carrers, i també es va mostrar contrari a la continuïtat del programa d’ajuts Eurodelta, ja que considera que hi ha casos en què se n’està fent un mal ús.

Leonor Bertomeu
Leonor Bertomeu
periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

3 + 3 =

Últimes notícies