HomeCulturaDeltebre Dansa celebra 20 anys consolidat com un espai de trobada intergeneracional...

Deltebre Dansa celebra 20 anys consolidat com un espai de trobada intergeneracional i internacional de gran valor artístic

Del 7 al 20 al de juliol se celebra la 20a edició del Festival Deltebre Dansa convertit en un referent internacional de la dansa, el circ i les arts escèniques.

Enguany amb motiu de la celebració dels 20 anys es farà una exposició que recopilarà fotografies i materials de vídeo d’aquests vint anys d’història del festival. S’inaugura el 30 de maig al Teatre La Llanterna de Móra d’Ebre i es podrà veure a Deltebre durant els dies del festival. L’exposició també farà parada a Tortosa.

Una de les altres novetats és l’audició exclusiva per als participants dels tallers professionals que es realitzarà el dissabte 19 de juliol amb la reconeguda coreògrafa britànica Jasmin Vardimon, per al Diploma de Desenvolupament Professional JV2. Els escollits podran rebre una formació en dansa de sis mesos amb la pròpia Vardimon al seu prestigiós centre a Ashford (Regne Unit), una oportunitat única perquè ballarins professionals es formin amb una de les figures més reconegudes de la dansa contemporània i el teatre físic.

També com a novetat, el diumenge 13 de juliol es realitzarà el ‘Showcase Deltebre Dansa: Emerging Voices Dance’, una mostra de peces de 10 minuts creades pels participants i preseleccionades per la direcció del festival. Aquestes obres seran considerades per a formar part de la programació de la propera edició del festival (2026) i/o per a una residència a l’Obrador, espai de creació de Deltebre.

Un dels pilars fonamentals del festival és la formació de professionals. La selecció del professorat per a aquesta edició respon a una clara voluntat de connectar l’excel·lència artística amb la realitat del món escènic actual. Una proposta pedagògica diversa i representativa de diferents maneres d’entendre el cos, el moviment i la creació, combinant figures consagrades amb veus emergents que aporten noves perspectives.

Seguint la línia pedagògica construïda al llarg d’aquests 20 anys de trajectòria, s’ha convidat de nou a grans figures que han solidificat aquesta identitat pròpia del festival, consolidant un espai de trobada intergeneracional i internacional de gran valor artístic. Aquesta varietat de mirades permet que els participants experimentin processos de treball enriquidors i obrin ponts cap a futurs professionals més amplis, diversos i compromesos.

Cada any, Deltebre Dansa reuneix participants de més de 50 nacionalitats. Artistes i públic viatgen fins al Delta no només per formar-se o gaudir d’espectacles, sinó per viure una experiència única, on natura, cultura i comunitat s’entrellacen de manera orgànica.

Des dels seus inicis més íntims fins a les edicions més multitudinàries, el públic ha estat un pilar essencial de Deltebre Dansa. Any rere any, ha crescut al costat del festival, acompanyant-lo amb entusiasme, respecte i una curiositat viva.

El que va començar com un públic local encuriosit, s’ha convertit en una comunitat fidel i apassionada, amb gran criteri i sensibilitat cap a les arts escèniques contemporànies. Aplaudeixen, s’emocionen, reflexionen, comparteixen. La seva presència i complicitat converteixen cada funció en una experiència viva, única i irrepetible. Sense aquest públic, el festival no tindria ànima.

Deltebre Dansa és un projecte fundat i organitzat per la companyia ROPA / Roberto Olivan Performing Arts i compta amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Ministerio de Cultura y Deporte i l’Ajuntament de Deltebre.

Avançament de programació 

Espectacles:

KOMPASS – Companyia Kampai

“Ja se està fent de nit quan la família es reuneix arran de la taula. S’escolten les manetes del rellotge i creix un arbre. El temps llisca per dintre de les finestres mal tancades i s’introdueix dins de la foto familiar. Cada nit, la imatge canvia i amb ella l’arbre, i les seves diferents postures.”

Kampai va néixer de l’impuls d’ajuntar-se diversos ballarins procedents de les danses urbanes amb una visió similar del moviment, la dansa i la música. Jugar, provar i compartir eren les seves principals tasques i motivacions per compartir temps, espai i, sobretot, molt moviment. D’aquesta manera tan espontània i natural va sorgir el col·lectiu creant petites peces de dansa per mostrar-les a diferents concursos de danses urbanes o en escenaris com el del Festival Hop al Sismògraf d’Olot. El segell de la companyia és la capacitat de representar el ritme amb una gran precisió i connexió mitjançant la dansa i el moviment, i que, precisament això, és el que fa que l’espectador, potser no molt familiaritzat amb la narrativa contemporània de la dansa, pugui connectar i vibrar amb el que està presenciant.

Actualment, Kampai està format pels ballarins: Iby, Pau Arnal, Kenya Sauer i Manel Cabeza, amb el suport d’Anna Conde en producció, amb base a Barcelona.

Mucha Muchacha – Mucha Muchacha

Mucha Muchacha reprèn alguns mites universals de la dansa per a reinterpretar-los i veure com es transformen: la Haka neozelandesa de les guerreres maoris, l’assassinat d’una verge a La Consagració de la Primavera o el tràngol col·lectiu del Bolero de Ravel. La peça es construeix a partir de la tensió entre dues forces: el tradicional i el contemporani. Una obra de dansa contemporània, una declaració d’intencions al voltant del moviment, la comunitat, la feminitat i la cerimònia.

Companyia fundada per Ana Botía, Marta Mármol, Belén Martí Lluch i Marina de Remedios en 2019. Com a jove companyia formada en dansa espanyola i flamenc, treballen des de la contemporaneïtat, estant en relació amb el context actual de les arts vives, dialogant i incorporant altres formes de llenguatge que potenciïn el contacte i la proximitat amb l’espectador, sempre amb un fort compromís amb la innovació escènica.

Desitgem endinsar-nos en la història, no per a fer-la nostra ni per a reproduir el que ja existeix, sinó per a utilitzar-la com a querosè, com a combustible d’una reflexió crítica i humana de la nostra realitat, podent així poder construir un corpus que ens alimenti i ens nodreixi, que ens connecti amb el primari i amb l’instintiu, però també amb la subtilesa i amb la raó; un projecte que obre noves realitats i imaginaris, generant així una experiència col·lectiva profunda i celebrant el futur.

Foto: Deltebre Dansa

Professors convidats:

Akram Khan & Tom Pollard. Akram, un dels artistes de dansa més visionaris d’avui, col·labora amb el cinturó negre de BJJ Tom Pollard i la ballarina i practicant de Feldenkrais Estela Merlos per explorar la intersecció entre el Brazilian Jiu-Jitsu, la dansa i el moviment instintiu. El seu taller convida els ballarins a submergir-se en el fluid diàleg entre les arts marcials i la dansa, desbloquejant nous enfocaments per a la col·laboració, la narració física i el flux creatiu.

Alleyne Dance. Fundada per les carismàtiques germanes bessones Kristina i Sadé Alleyne, aquesta companyia és coneguda per la seva fusió explosiva de dansa caribenya, Hip Hop, Kathak i contemporània. El seu estil distintiu combina precisió atlètica, riques textures i fluïdesa lírica — creant peces tan arriscades físicament com carregades d’emoció. El seu taller a Deltebre Dansa és un viatge físic d’alta intensitat, que combina un treball a terra complex, seqüències rítmiques i una improvisació poderosa.

Anton Lachky. Coreògraf, ballarí i cofundador de Les SlovaKs amb reconeixement internacional, ha portat el seu enfocament juganer i ple d’energia a escenaris i estudis d’Europa, Àsia i Amèrica. Al seu taller Puzzle Work, convida els ballarins a submergir-se en infinites combinacions de moviment — desbloquejant la creativitat mitjançant la reorganització lúdica, la velocitat, la textura i la intenció, i transformant les limitacions en possibilitats infinites.

David Zambrano & Milan Herich. El seu taller, Couple Dancing, és una proposta valenta de la dansa social — una fusió de salsa, Passing Through i Flying Low que trenca els rols tradicionals i abraça la connexió pura mitjançant el moviment.

Egina Alcaide. Formada a l’Índia i especialitzada en Hatha, Ashtanga i Yin Yoga, fusiona suavitat i força, guiant els ballarins perquè flueixin amb consciència i facilitat. Els convida a explorar la profunda connexió entre cos, respiració i ment — millorant l’equilibri, la claredat emocional i la presència en escena mitjançant postures, treball de respiració i meditació.

Fighting Monkey. Amb més de dues dècades de recerca innovadora en moviment, comunicació i adaptabilitat, la Linda i en Jozef han desenvolupat una pràctica que abraça la imprevisibilitat, la resiliència i la resposta creativa. El seu taller convida els ballarins a anar més enllà de les formes fixes i a cultivar una pràctica en evolució — una que es nodreix de la incertesa, el feedback i la creació constant de noves estratègies per afrontar un món, en canvi, permanent.

Horacio Macuacua. Ballarí, coreògraf i director artístic de la seva pròpia companyia, el mozambiquès Horacio Macuacua és conegut per trencar límits i reimaginar el moviment mateix. La seva obra fusiona complexitat i joc, foscor i llum — transformant cada composició en un viatge de reinvenció. Al seu taller convida els ballarins a endinsar-se en el desconegut, posant a prova els límits de la imaginació corporal i l’expressió física. És una experiència altament física, on la curiositat, la intensitat i la presència pesen més que la tècnica —generant un espai per a descobriments sorprenents i composicions espontànies.

Jasmin Vardimon. Coreògrafa i artista associada a Sadler’s Wells, és reconeguda arreu del món pel seu teatre dansat valent i visualment impactant, així com pel seu procés creatiu únic. Al seu taller, convida els ballarins a explorar el ric diàleg entre la dansa i el teatre — combinant fisicalitat, veu i emoció per desbloquejar la creativitat, la versatilitat i la individualitat en escena.

Lali Ayguadé. Reconeguda ballarina i coreògrafa, ha treballat amb Akram Khan, Hofesh Shechter, Baró d’Evel i molts més, i les seves creacions fusionen de manera impecable dansa, teatre i una imaginació desbordant. Al seu taller convida els ballarins a explorar com els peus arrenquen i guien tot el cos, desbloquejant fluïdesa, força i moviment continu. Aprenent a cedir al terra, els ballarins descobriran noves maneres de moure’s amb força i suavitat al mateix temps.

Lu Gómez. Formada amb mestres com David Zambrano, Rakesh Sukesh, Lali Ayguadé, Francisco Córdova, Sadé Alleyne, entre d’altres, la Lu és instructora certificada de Hatha Yoga i YinYoga, combinant els seus profunds coneixements en treball corporal, respiració i descans conscient en les seves sessions. “Back to Calm” és un espai per alliberar la tensió, restaurar els músculs i trobar una relaxació profunda mitjançant estiraments suaus, treball de respiració i postures yin. És una pausa vital enmig de la intensitat del festival — permetent als ballarins integrar tot el que han après i recarregar-se per al que està per venir.

Lucija Romanova. Ballarina versàtil, coreògrafa i força creativa, ha actuat i col·laborat arreu d’Europa. La seva feina crea ponts entre la precisió, la potència i el flux creatiu. Al seu taller, convida els ballarins a explorar la relació intricada entre el moviment, la mecànica corporal, la respiració i l’expressió creativa. Mitjançant principis com l’estratificació, la superposició i la càrrega, els participants refinaran la precisió mentre desbloquegen la fluïdesa i l’adaptabilitat — equilibrant força i lleugeresa en cada moviment.

Martin Kilvady. Amb més de 30 anys d’experiència en l’escena internacional com a intèrpret, creador i docent, presenta el seu estil únic Martins Dancing — una rica fusió d’ofici personal, eines creatives i eloqüència física. Convida els ballarins a entrar a la seva biblioteca creativa, compartint mètodes concrets per expandir la consciència, desbloquejar l’expressió personal i enriquir radicalment el vocabulari del moviment.

Maura Morales & Michio Woirgardt. Aquest duo guardonat aporta la seva fusió única de moviment i música en viu, combinant una fisicalitat visceral amb una narració musical poderosa. Al seu taller, els ballarins exploraran el llenguatge de moviment distintiu de Maura, submergint-se en dinàmiques, ritme i la profunda connexió entre moviment, música i intenció creativa.

Peter Jasko. Reconegut ballarí, coreògraf i professor, ha compartit el seu art a més de 46 països, combinant intuïció, tècnica i joc creatiu. Al seu taller, convida a submergir-se en la intel·ligència intuïtiva i la consciència creativa de si mateixos, utilitzant estructures lúdiques per explorar el llenguatge personal, la fluïdesa del moviment i l’espai entre la continuïtat i la disrupció.

Rakesh Sukesh. Ballarí versàtil, coreògraf i creador de l’Intact Method, fusiona Kalaripayattu, ioga, dansa contemporània i treball respiratori en una pràctica única que connecta tradició i innovació. Convida a explorar el moviment, la respiració i la consciència com a eines per potenciar la creativitat, la profunditat emocional i la presència en escena— desbloquejant nous nivells de flux físic i mental.

Thi Mai Nguyen. Ballarina, actriu i directora franco-vietnamita, ha actuat arreu del món amb Wim Vandekeybus, James Thiérrée, Damien Jalet, entre altres. Guardonada amb el Premi dels Crítics Maeterlinck, és coneguda pel seu enfocament únic, que fusiona intensitat física amb profunditat teatral — tant a l’escenari com a la pantalla. Al seu taller “I See You” explora com pots marcar la diferència només per la teva presència. Una invitació a explorar el moviment, la presència i l’autenticitat.

Wim Vandekeybus. Un dels focus centrals de la seva obra és el conflicte irreconciliable entre el cos i la ment, el sentiment i l’intel·lecte, l’home i la dona, la natura i la cultura, l’home i l’animal, el grup i l’individu, la il·lusió i la realitat.

Yasser D’Oquendo. Ex-ballarí de Danza Contemporánea de Cuba i Acosta Danza, aporta el seu mètode distintiu Rasta Dance —una fusió única de consciència corporal, treball a terra, improvisació i connexió cos-ment, desenvolupada a partir d’anys d’experiència actuant i ensenyant. Els ballarins exploraran un moviment orgànic i expressiu, desbloquejant noves possibilitats físiques i descobrint el seu propi llenguatge de moviment autèntic. La improvisació es converteix en una eina per aprofundir en la presència, la creativitat i la llibertat a l’escena.

Foto: Deltebre Dansa

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

Últimes notícies