HomeSense categoriaDeltebre desplega un Pla de polítiques de dones amb 286 accions a...

Deltebre desplega un Pla de polítiques de dones amb 286 accions a fer fins al 2022

Deltebre ja té a punt el Pla local de polítiques de dones, un document elaborat per la professora i doctora en pedagogia, Rosa Queral, que presenta una exhaustiva diagnosi de la situació actual de les dones al municipi i que proposa 286 accions a realitzar fins a l’any 2022.

L’objectiu és avançar i facilitar la igualtat de gènere al municipi on les dones representen prop de la meitat (49,56%) de la població.

Esta equitat en l’estructura de la població no es veu reflectida, però, en molts dels àmbits del municipi, com és el cas, per exemple, del nomenclàtor. A Deltebre hi ha actualment 187 carrers dels quals només dos porten nom de dones (1,06%), enfront del 44,38% de carrers que porten noms d’home. De fet, hi ha més noms dedicats a flora i fauna que no pas a dones. “Les dones també hem contribuït al desenvolupament del poble, però ens trobem que hi ha carrers dedicats a mestres, però no a les mestres dones, hi ha carrers dedicats a metges, però no a les llevadores que van ajudar a nàixer moltes generacions d’este poble. Ens hem de posar les piles i començar a canviar estes coses”, va reclamar Rosa Queral en l’acte de presentació del Pla el passat dijous 22 de novembre. De fet, el pla insta a avançar en este sentit amb la creació d’una comissió del nomenclàtor que analitze els noms actuals dels carrers i impulse el canvi de nom d’alguns, tant per al de dones que siguen conegudes universalment com de dones de Deltebre.

 

 

Ajudar les dones que viuen soles

Una de les realitats que també reflectix el Pla de polítiques de dones és que a Deltebre hi ha 227 famílies monoparentals, de les quals 184 estan formades per dones que viuen soles amb els seus fills i 43 per homes. “És una dada que s’ha de tindre en compte. Si les dones tenen menys salari i, a més, estan soles i han de tirar endavant amb els fills, doncs és possible que hi haja un risc de pobresa”, lamenta Queral.

Per a fer front a esta situació, el Pla proposa desenvolupar el programa No esteu soles per a investigar quina és la situació de les famílies monoparentals amb fills i filles i ajudar-les en cas que ho puguen necessitar. 

Una altra dada preocupant per a Queral és que a Deltebre hi ha una prevalença de persones afectades per depressió de 163 habitants per cada mil, pràcticament el doble que la mitjana catalana i ebrenca. “Des de la perspectiva de gènere ens preocupa esta dada perquè la majoria de persones amb depressió són dones”, explica Queral, a la vegada que lamenta que molts dels casos es tracten amb psicofàrmacs. El Pla preveu la creació de tallers dirigits a dones que consumisquen tranquil·litzants i antidepressius i crear un espai d’intercanvi d’experiències per a tractar la depressió, ja que “moltes vegades la gent que està deprimida necessita poder parlar”, diu Queral. El Pla també vol estudiar la situació de les dones grans que viuen soles i impulsar programes d’acompanyament.
 

Reconèixer el treball de les dones

El pla preveu atacar també qüestions com els estereotips de gènere, impulsar el tracte igualitari entre homes i dones, l’ús del llenguatge no sexista, impulsar la coeducació a l’escola o fins i tot la creació d’una Escola d’Iniciació al Feminisme per a oferir formació en temes de dones, gènere i feminismes. Més enllà, però, el Pla també vol reconèixer el treball de les dones que durant anys ha estat silenciat o que no s’ha valorat. En este sentit hi ha diverses accions per a posar en valor el treball de les dones: Deltebre en flor i el Museu de la Vida Domèstica. 

La tradició de plantar flors i guarnir balcons, patis i jardins “ha estat un art i una tradició de les dones del nostre poble que hauríem de lluir”, reivindica Queral, que proposa la creació de Deltebre en Flor, un esdeveniment que permetria realitzar un itinerari per carrers i cases guarnides amb plantes i flors i atraure visitants de fora. 

En el Pla també es proposa fer visibles les tasques familiars, domèstiques i de cura i donar-hi valor i, entre les accions que es proposen hi ha conservar estris, petits electrodomèstics, coses antigues relacionades amb la vida domèstica i els treballs de les dones per tal de poder crear en un futur un Museu de les Dones o Museu de la Vida Domèstica. Paral·lelament el Pla treballarà la corresponsabilitat d’homes i dones en les tasques familiars, domèstiques i de cura.

 

 

Si vols, el teu cognom primer!

Una de les accions del Pla de polítiques de dones de Deltebre se centra també a donar a conèixer la nova llei que permet que els fills i filles puguen dur primer el cognom de la mare. “Esta nova normativa pràcticament no s’usa per a esta realitat que ens ve donada i moltes vegades som les mateixes dones les que hi renunciem”, diu Queral, que lamenta que “les dones no tenim cognoms, portem els dels iaios paterns o materns, i les mares i les iaies només tenen nom de pila. Potser algú ho pot canviar i fer que les famílies siguen matrilineals o patrilineals. Almenys que es plantege perquè la llei ho permet”. Així el pla proposa l’acció Si vols, el teu cognom primer! i organitzarà sessions informatives sobre els cognoms de Deltebre i editarà cartells i informació sobre el dret de les mares a posar el seu cognom a les filles i fills.

Totes les accions plantejades al Pla de polítiques de dones estan dividides en sis eixos diferents que tenen com a finalitat projectar la presència de la figura de la dona en tots els àmbits municipals, ja siga a l’espai públic, com també en les disciplines artístiques, culturals o esportives. Les accions han estat valorades i prioritzades per les associacions i col·lectius de dones del municipi i s’hauran
d’anar implementant fins al 2022. 

En la presentació pública del Pla, l’alcalde de Deltebre, Lluís Soler, va recordar que “el pressupost 2019 preveu un augment de la dotació econòmica destinada a l’inici de l’aplicació de les accions establertes per tal que este pla no es quede al calaix”. 

Leonor Bertomeu
Leonor Bertomeu
periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

4 + 2 =

Últimes notícies