HomeFestesDes de la Guerra Civil que Tortosa no hauria reduït la Cinta...

Des de la Guerra Civil que Tortosa no hauria reduït la Cinta a un format mínim

Fa una vuitantena d’anys que la festivitat de la Cinta no es veia afectada per una causa major i se’n modificava el seu format. Segons indica el director de l’Arxiu Comarcal del Baix Ebre, Albert Curto, “amb les dades que tenim i s’han pogut consultar tot apuntaria que la darrera data que no es van poder fer les Festes de la Cinta seria l’any 1938, quan la ciutat de Tortosa estava totalment evacuada arran de la Guerra Civil”.

Així doncs, durant aquells anys bèl·lics, les festes de la patrona de la ciutat no s’haurien celebrat i l’any 1939 s’haurien fet en un format minimalista. “Des de llavors, és a dir, des de 1940 fins ara no hi ha hagut condicionants tan greus per a impedir les festes”, detalla Curto.  Aleshores les festes de la Cinta es van veure afectades per la Guerra Civil, i, ara, 80 anys després, tornen a celebrar-se en un format diferent i reduït arran d’una pandèmia mundial, que va arribar a l’estat el passat mes de febrer.

“Enguany, la realitat amb la qual ens toca viure este 2020 farà que les festes de la Cinta no puguen tindre lloc. Almenys no en el format al qual estàvem acostumats durant els últims anys: amb actes que fomenten la participació massiva de tota la ciutadania i gratuïts”, afirma l’alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé. Malgrat la situació de pandèmia, l’Ajuntament ha programat unes festes reduïdes d’este dijous i el diumenge 6 de setembre, amb els actes més simbòlics i populars per tal de poder celebrar la festivitat de la Mare de Déu de la Cinta, la patrona de la ciutat, encara que siga de manera testimonial.

“Sense cap mena de dubte, una Cinta 2020 d’allò més singular”, titlla el regidor de Festes Domingo Tomàs. Tot i que algunes de les activitats no tenen res a veure amb les festes majors convencionals, el regidor apunta que van en la línia de “mantenir la flama d’un costum arrelat i històric entorn de la patrona de la ciutat, impregnat d’infinitat de tradicions passades al llarg del temps i adaptades i sorgides de moments molt variats, dècades enrere”.

La Cinta 2020 va arrencar ahir amb el pregó, celebrat a l’absis, amb aforament limitat i que no va comptar amb la presentació de les pubilles i la proclamació de la Reina de Festes. El pregó per a esta Cinta singular va anar a càrrec dels periodistes Sílvia Tejedor i Ximo Rambla, presentadors durant anys de l’acte que dona el tret de sortida a les festes i de l’ofrena. Un pregó carregat d’emoció que va tractar diversos temes, entre ells, la premsa local, així com van fer un repàs històric dels inicis d’esta festivitat i dels pregoners que han anat passant al llarg dels anys. El discurs també va fer una menció especial a Montse Esteve, la presidenta dels Amics i Amigues de la Unesco de Tortosa, que va morir el passat 31 de març a causa de la Covid-19.

“Algunes activitats de la Cinta 2020 van en la línia de mantenir la flama d’un costum arrelat i històric entorn la nostra patrona”

En esta edició també hi té lloc el dolç, i divendres s’ha repartit el panoli en nou punts diferents situats a tots els barris de la ciutat. Esta tarda a la tarda hi haurà dos sessions del tradicional concert de festes de la Banda Municipal de Música de Tortosa, a les quals s’ha de reservar entrada, tot i que és gratuït, per a poder accedir-hi.

Dissabte arrencarà animat amb la tradicional Ban cavalcada, que enguany ha modificat el seu format per a adaptar-se a la situació actual. És per això que els gegants i cucaferes, així com els grups de música tradicional i popular, sortiran des de diferents barris i des del centre de la ciutat per tal de dispersar l’acte i evitar aglomeracions.

A la tarda, tindrà lloc l’ofrena, també adaptada, en què l’Ajuntament posarà a disposició de les entitats i la ciutadania nou equipaments municipals perquè es puguen dur aliments i material escolar. A més, també hi haurà la plantada dels dracs i bèsties en diferents espais.

Diumenge, el dia de la Cinta se celebraran quatre misses a la Catedral amb aforament limitat. Cal fer menció de Mabel Marcos, que serà la primera majordoma de la Reial Arxiconfraria de la Cinta, i també la primera dona que ocupa este càrrec a la història de l’entitat.

Este mateix dia també tindrà present la música d’arrel, amb els concerts dels Quicos al Museu de Tortosa per a acomiadar la Cinta 2020. Una festivitat que es clourà amb la mascletada nocturna de focs artificials, que serà visible des dels terrats de les cases i des dels carrers de diferents punts de la ciutat.

El regidor de Festes també ha picat l’ullet al jovent tortosí, en uns temps en què “alguns han focalitzat en el nostre jovent accions no massa correctes” i ha agraït a les pubilles haver acceptat “exemplarment que enguany no podrien representar les respectives entitats”, així com als penyistes per “renunciar” i “suspendre per iniciativa pròpia el circuit de penyes de la Cinta”.

 

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 21 = 28

Últimes notícies