EDICIÓ PAPER // Cada vegada són més les veus que reclamen la implementació d’un sistema de dragues al delta de l’Ebre per a combatre la regressió. Esta setmana s’hi ha sumat públicament la Taula de Consens -que reunix ajuntaments i comunitats de regants- que ha demanat la priorització d’un sistema de dragues al Delta per a dur a terme una de les accions que prioritza el Pla Delta: la recuperació de platges a partir de l’aportació de sorres.
Des de la Taula de Consens advertixen que després de l’embat del temporal Glòria i dels successius temporals de llevant que ha patit la costa del Delta durant la primavera, cal una actuació decidida de recuperació de les platges. “Les actuacions que s’- han fet fins ara han estat d’eficàcia limitada, pel moment en què s’han hagut de portar a terme, donada l’emergència de les actuacions, i també per l’origen i la manera de l’aportació de sorres. Sabem que a partir de adquisició o contractació d’un servei de dragues, les actuacions haguessen sigut molt més eficaces”, explica Rafa Sánchez, tècnic de la Taula de Consens. Segons Sánchez, l’aportació de sorres és una mesura “eficaç” que es pot aplicar “de manera immediata per a evitar la regressió i afectacions ambientals” i per això, des de la Taula de Consens, demanen a l’Estat i la Generalitat la implementació d’un sistema de dragues de manera urgent. En cas que no s’actue de manera immediata advertixen que la situació a la tardor “pot ser encara molt pitjor” i recorden que el moment més adient per a fer estes actuacions de regeneració de les platges és de maig a octubre. Segons la Taula de Consens caldria fer aportacions de sorra a pràcticament tot el litoral deltaic.
Nou trencament de la barra del Trabucador
Actualment entre els punts més debilitats per la regressió hi ha la barra del Trabucador. Precisament entre les veus que han reclamat una reacció més decidida i urgent al Delta, a través d’un sistema de dragues hi ha l’Ajuntament de Sant Carles de la Ràpita. Recorden que la barra del Trabucador es troba en un estat crític des del trencament que va patir amb el temporal Glòria i que s’ha agreujat amb els darrers temporals de primavera i divendres passat -8 de maig- es va viure un nou episodi, ja que la barra va patir un nou trencament amb l’agreujant que va dixar 32 treballadors de les Salines de la Trinitat aïllats a la Punta de la Banya i que van haver de ser rescatats per Salvament Marítim. Després d’este últim episodi, l’alcalde de la Ràpita i membre de la Taula de Consens del Delta, Josep Caparrós, ha demanat a la Generalitat de Catalunya i al govern de l’Estat que finalitzen les actuacions d’urgència previstes amb aportacions extraordinàries de sorra amb una draga. “Fa molt temps que ho estem reclamant: és imprescindible que les administracions competents actuen al Delta. És necessari finalitzar les actuacions d’emergència pels danys del temporal Glòria però, sobretot, s’han de fer actuacions estructurals”, ha dit Caparrós.
També l’alcalde d’Amposta, Adam Tomàs, s’ha mostrat partidari d’instal·lar un sistema de dragatge permanent al Delta: “És una mesura que s’ha acordat a la Taula de consens i que es fa servir a molts llocs que patixen el mateix problema”. Tomàs ha recordat, en una entrevista a Amposta Ràdio, que l’aportació d’arena és només una de diferents accions que proposa el Pla Delta entre les qual hi ha la recuperació dels sediments dels pantans i garantir el cabal del riu Ebre. “Però si no hi ha aportacions extraordinàries de sorra no ens recuperarem cada vegada que hi ha una llevantada. La prova la tenim al Trabucador, s’està intentant recuperar abocant arena en camions i s’ha vist que és impossible, es torna a trencar cada vegada. Si no es fa amb una draga fixa i que recupera de manera ràpida l’arena perduda no ens en sortirem”.
Entre les veus que en els darrers dies s’ha sumat a la petició d’un sistema de dragatge per al Delta hi ha la de la delegació del Govern Territorial a les Terres de l’Ebre. El delegat Xavier Pallarès ha reiterat que la draga pot ser una bona mesura, d’un banda “per a recuperar tota la línia de costa del Delta de l’Ebre molt fràgil en estos moments”, i de l’altra, “perquè tenim l’empresa Infosa a les Salines de la Trinitat de la Punta de la Banya, que ha de poder retornar a la feina, ja que d’ella en depenen més de 60 famílies del nostre territori”. L’empresa Infosa, que ha invertit enguany més de 400.000 € per a restablir el camí del Trabucador, també ha fet una crida a l’administració per a solucionar el problema de la regressió mitjançant una aportació d’arena a través de dragues.
Reunió de la Comissió Mixta
La Taula de Consens demana al Ministeri que dote i planifique pressupostàriament la implementació d’un sistema de dragues al Delta i al Departament de Territori que autoritze les actuacions per la via d’urgència. A més, la taula de consens ha emplaçat l’Estat i la Generalitat a crear la Comissió Mixta que es va demanar el passat 3 de març. Tot i no tindre encara resposta, la Taula ha donat deu dies a les dues administracions perquè nomenen un interlocutor que puga participar en la pròxima reunió, convocada per al 27 de maig.