Els trasplantaments de ronyó procedents de donants vius ha augmentat moltíssim a les Terres de l’Ebre, segons que remarca la doctora Teresa Compte, cap de servei de la Unitat d’Atenció Nefrològica de l’Hospital de la Santa Creu, en una entrevista que publiquem en esta edició. I este fet és una molt bona notícia. En xifres, el 2023, un total de 17 malalts van rebre un ronyó, dels quals 7 procedien de donants vius. Enguany, les xifres encara són millors, en gairebé sis mesos ja se n’han fet 11, dels quals cinc eren de donants vius.
Cal recordar que el trasplantament de ronyó és una de les intervencions mèdiques que ha transformat més vides, permetent a moltes persones recuperar la salut i la qualitat de vida. No obstant això, la demanda de ronyons per a trasplantaments supera amb escreix l’oferta disponible, dixant a milers de pacients en llista d’espera, sovint durant anys, amb l’esperança d’una segona oportunitat. Amb els avenços en la medicina i la cirurgia, la majoria dels donants viuen una vida normal amb un sol ronyó, sense patir problemes de salut a llarg termini. La recuperació postoperatòria, tot i ser un procés que requerix atenció, és generalment ràpida i permet al donant reprendre les seues activitats quotidianes en un termini relativament curt.
El 2023 a Catalunya es van fer 187 trasplantaments de ronyó procedents de donants vius, un fet la convertix en líder mundial.
Donar un ronyó en vida és un acte de valentia i d’humanitat que oferix una oportunitat inestimable per a salvar vides.