Més de 27.000 alumnes d’educació infantil, primària i secundària obligatòria, i de batxillerat i cicles formatius de grau mitjà i superior han començat esta setmana el nou curs escolar 2024-25 a les Terres de l’Ebre. Els primers ho van fer dilluns i els qui estudien ensenyaments no obligatoris, dijous.
A les Terres de l’Ebre, dos de cada deu estudiants, una xifra similar a la del curs passat, s’han de desplaçar de municipi per a poder assistir a classe bé siga en transport escolar o en privat. Entre els alumnes que s’han de desplaçar el principal percentatge correspon a estudiants d’ESO, adolescents que no tenen institut al seu municipi.
Segons les dades de matriculació provisionals facilitades pel Departament d’Educació de la Generalitat, este curs a la regió de l’Ebre han començat les classes 27.532 alumnes, 298 més en relació a les dades de l’inici del curs 2023-24, a causa de l’increment d’estudiants a l’educació secundària i a la formació professional. Pel que fa al professorat, hi ha 2.724 docents, fet que suposa també un increment respecte del curs anterior. Al primer cicle d’infantil s’implanta de nou la gratuïtat de l’infantil 2.
D’altra banda, amb l’inici del nou curs ha entrat en vigor per a tots els centres les instruccions per a l’ús dels telèfons mòbils que dixen fora este dispositiu de les aules a primària i ESO, amb l’objectiu de potenciar la convivència als centres i minimitzar els aspectes disruptius que provoquen estos dispositius.
Amb motiu de l’inici del curs, el nou delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, Joan Castor Gonell Agramunt, i la directora dels Serveis Territorials d’Educació, Montse Perelló Margalef, juntament amb l’alcalde Jordi Jordan Farnós i el regidor d’Educació Víctor Grau Ferrer, han visitat l’escola Ferreries de Tortosa on aviat s’enllestirà l’accés amb dos ascensors situats als extrems de la passarel·la sobre la C-12.
Esta era una obra llargament reivindicada per la comunitat educativa i per l’associació de veïns, una actuació que ha executat la Generalitat amb una inversió de 415.000 euros. Una vegada finalitzats els treballs, la Generalitat i l’Ajuntament signaran un conveni de cessió, tant dels ascensors com de la passarel·la, que també es millorarà, i passaran a ser municipals. L’Ajuntament se farà càrrec del manteniment dels ascensors.
Pel que fa a l’educació postobligatòria, destaca de nou l’augment de l’oferta d’estudis. Hi haurà quatre nous cicles formatius: dos de grau superior, d’Administració de Sistemes Informàtics en Xarxa (Institut Julio Antonio de Móra d’Ebre) i de Sistemes Electrotècnics i Automatitzats (Institut Montsià d’Amposta), un de grau mitjà, d’Elaboració de Productes Alimentaris (Institut Montsià d’Amposta) i un de grau bàsic, de Serveis Comercials (Institut Cristòfol Despuig de Tortosa). Un curs amb tots els cicles formatius que presenten nous currículums en aplicació de la Llei d’FP de 2022.
Reivindicacions sindicals
Coincidint amb l’inici del nou curs, el sindicat USTEC a les Terres de l’Ebre ha reclamat la dignificació del professorat i la millora de la qualitat educativa. Segons el sindicat majoritari al sector de l’educació, això passa per una millora salarial del personal docent i de suport a l’alumnat. Consideren que des de les retallades, el professorat ha perdut poder adquisitiu i ha augmentat la càrrega de treball per les elevades ràtios d’alumne per aula i la burocratització de les tasques als centres educatius.
Per la seua banda, el Departament d’Educació i Formació Professional ha informat que este curs se posarà en marxa un pla de desburocratització per tal de reduir “la càrrega burocràtica” del sistema educatiu, en què s’oferix suport i acompanyament a les direccions de centres pel curs 2024-25.