HomeEconomiaDos ebrencs impulsen un projecte amb gossos per a detectar nius de...

Dos ebrencs impulsen un projecte amb gossos per a detectar nius de tortuga babaua

TERRES DE L’EBRE // El tortosí Robert Llorente i el roquetenc Joan Altadill, de l’empresa Detectatrufa -l’escola de gossos trufers-, han engegat un projecte que consistix en la biodetecció canina centrada en la localització i identificació de nius de tortuga babaua (Caretta caretta). Es tracta d’ensinistrar gossos perquè localitzen i identifiquen els nius que estes tortugues ponen a les platges, durant l’estiu. 

Segons explica un dels impulsors del projecte, el tortosí Robert Llorente “la finalitat d’este projecte és que més tortugues babaua arriben a l’edat adulta”. Llorente és educador de gossos i professor del màster d’Etologia de la Universitat Autònoma de Barcelona, i Altadill és tècnic en conservació del medi natural i ensinistrador caní.

Així, tots dos han engegat este projecte amb l’objectiu que l’empresa contribuïsca a la conservació del medi ambient, tant de la fauna com de la flora. “En este primer projecte per a la conservació del medi ambient, hem educat els gossos perquè localitzen i detecten ous de nius de tortuga babaua, que des de fa uns anys cap aquí utilitza les platges del Mediterrani per a fer les postes”, conta.

Arran que tots dos van començar a informar-se que hi havia alguns gossos que ho feien als Estats Units i a Colòmbia, però no a Europa, per això van decidir apropar este projecte aquí al territori. 

Fins ara, han estat les mateixes persones que observaven alguna tortuga abandonant una platja, les que detectaven els seus nius. “De vegades, els nius són fàcils visualment de localitzar, perquè les tortugues acostumen a dixar un rastre. A nosaltres ens han d’avisar quan el vent o la pujada de la marea ha esborrat el rastre de les tortugues, però, siga per la geolocalització que porten o perquè algú n’ha vist alguna, tenen la certesa que ha d’haver-hi algun niu a prop”, detalla Llorente.  

No tots els gossos són vàlids per a este projecte, per la qual cosa l’elecció dels individus que en formaran part és un dels passos importants per als seus impulsors. “Tots els gossos tenen l’olfacte suficient per a identificar substàncies, siguen les que siguen: bitllets, drogues o ous de tortuga, però no tots tenen una bona predisposició al treball o un bon físic per a fer operacions en real”, diu l’educador de gossos, que afegix “hi ha molta feina darrere. S’han d’entrenar els olfactes, a guiar-los, saber quan poden fer un bon marcatge, entre d’altres”. Ara mateix, l’equip compta amb dos gossos, de 3 anys, que poden activar-se en el moment que hi haja indicis que una tortuga babaua ha fet la posta dels ous en alguna platja, i dos cadells més, de 6 mesos d’edat, que es troben en plena formació. 

Els dos gossos operatius fa més de sis mesos que treballen en este projecte, tot i que prèviament s’encarregaven de la detecció d’altres substàncies. Durant estos mesos han estat treballant a les platges, un lloc on s’acumulen diverses distraccions: la mar, les gavines, i especialment, l’aire. Segons Llorente, “l’aire és molt important quan el gos treballa a la platja, ja que les olors es dispersen molt de pressa, per això és complicat que es concentren perquè localitzen els ous de tortuga, que acostumen a estar a uns 20 o 30 cm enterrats a la sorra”. 

L’equip, format pels dos guies i els quatre gossos, pot activar-se tant a les platges de Catalunya com del País Valencià, ja que treballen conjuntament amb la fundació CRAM (el Centre de Recuperació d’Animals Marins), aquí al territori català, i amb l’ONG Xaloc, a València, que són els qui se’n fan càrrec un cop localitzat el niu. De fet, fa dos setmanes l’equip va rebre el primer avís d’un albirament d’una tortuga a Calafell, tot i que quan l’equip va arribar, ja havien localitzat el niu, amb 147 ous.

L’any passat, a Catalunya, van localitzar-se cinc nius de tortugues careta -un d’ells a la platja del Trabucador, que contenia més d’un centenar d’ous.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

56 + = 65

Últimes notícies