ESPORTS // El passat mes de gener es van complir 25 anys de la fundació de l’Associació Esportiva Xino Xano de Deltebre, que va nàixer com una iniciativa d’un grup d’entusiastes aficionats al piragüisme de la població, amb el principal objectiu de promocionar les activitats aquàtiques al riu Ebre, principalment el piragüisme, modalitat en la qual es van convertir en tot un referent a Catalunya i arreu del territori espanyol. Durant el mandat de Martí Calvo, els seus palistes van competir a nivell estatal amb resultats bastant rellevants, fins al punt de comptar amb alguns dels seus components, escollits per part de la Federació Espanyola de Piragüisme, per a entrar a centres de tecnificació estatals. Han estat dos dècades d’excel·lents resultats, amb una nova etapa on s’intenta de nou el ressorgiment del piragüisme, però on els principals èxits han arribat amb les competicions de muletes, principal activitat que es porta a terme en l’actualitat al club de Deltebre.
El 8 de gener de 1996 i amb el nom d’Associació Esportiva Xino Xano, es va fundar a Deltebre un club que va nàixer amb el principal objectiu de promoure els esports d’aigua al riu Ebre, sobretot el piragüisme d’aigües tranquil·les, esport amb el qual van aconseguir molt aviat èxits importats.
Els orígens
Tot va començar amb un grup d’entusiastes aficionats de Deltebre al piraguïsme, que realitzaven en algunes ocasions algun descens pel riu Ebre.
Per tenir les claus i poder accedir a les instal·lacions municipals on es guardaven les piragües i el material corresponent, van haver de registrar-se com a entitat, com els va recomanar el regidor d’Esports de l’Ajuntament de Deltebre, Ramon Calvo, durant el cicle de mandat com a alcalde de
Joan Bertomeu. Ramon Calvo va donar suport al grup d’aficionats en què es trobaven Josep Bertomeu “Polet”, el primer que va figurar com a president, encara que amb el club constituït, el seu primer mandatari va ser Martí Calvo, un dels principals artífexs i responsables del creixement del club, que a més des del 2008 va formar part del comitè de caiac de mar de la Federació Catalana de Piragüisme. Va ser l’ànima i gran impulsor del club deltebrenc en una etapa d’èxits i constant creixement a nivell esportiu i social.
La junta directiva presidida per Martí Calvo va començar a organitzar activitats per a promoure i donar a conèixer el piragüisme, i l’última setmana de setembre del 1998 van organitzar la primera edició de la Mitja Marató de Deltebre a l’Illa de Gràcia, amb un recorregut d’uns 10 quilòmetres aproximadament, que va comptar amb la participació de 61 piragüistes de clubs catalans i valencians, en les categories cadet, juvenil, sènior i veterans en K-1 i K-2, amb victòria del destacat palista del Sicoris Club de Lleida, Damià Vindel.
Abans es va disputar una regata de 2.000 metres per a alevins i de 4.000 per a infantils, la quinta del programa 2000 de la Federació Catalana de Piragüisme, amb el meritori segon lloc de Narcís Fabra i de l’AE Xino Xano només superat pel CN Banyoles.
Les competicions es van consolidar, disputant-se cada any. La Mitja Marató l’any 2001 va passar a denominar-se Memorial Ramon Calvo, per a recordar la figura d’una de les persones més actives de Deltebre, i que va influir en la constitució i inicis del club. A partir del 2011, la regata de K-4 es va denominar Trofeu Roset, patrocinada per Angules i Mariscos Roset, i les regates anaven acompanyades de la competició per promeses del programa de la Federació.
Des de l’any 1996 i com a cloenda de la temporada, s’organitzava al mes d’octubre l’anomenada “Ruta de l’Estraperlo”, de caràcter turisticoesportiu, en record d’una pràctica habitual al delta de l’Ebre en temps de la postguerra, amb sortida des del port de l’Ampolla, de 32 quilòmetres, 18 per mar i 14 pel riu amb avituallament a la desembocadura de l’Ebre, amb arribada i dinar a les instal·lacions del Xino Xano. Una activitat envoltada d’un ambient familiar i de molta companyonia.
També van estar presents en les edicions de la Cursa del Llop, en els trams corresponents al piragüisme, i col·laborant en el triatló de Deltebre fent de cap de cursa de la modalitat de natació i orientant els atletes dins de l’aigua.
Instal·lacions modèliques
Les instal·lacions estan situades al passeig Reïnosa s/n de Deltebre, i el 21 de maig del 2012, es va inaugurar el Centre de Tecnificació Esportiva de Piragua, construït al Club Nàutic de Deltebre. La inauguració va anar a càrrec de l’alcalde Gervasi Aspa, acompanyat del president de l’Associació Esportiva Xino Xano, Martí Calvo, el secretari de l’entitat Miquel Àngel Bertomeu, i Jaume Mor de la Federació Catalana de Piragüisme. Les obres efectuades per l’empresa Becsa van suposar una inversió de 660.978 euros.
Les noves instal·lacions es divideixen en dos volums: un per als vestidors, el gimnàs i la sala de màquines, i un segon on s’ubica el magatzem de piragües, el de muletes, el taller, un despatx i una aula per a una trentena de persones. En total les noves instal·lacions ocupen una superfície de 613,08 m2. En aquells moments el club ja comptava amb uns 200 socis i uns 60 esportistes federats.
Esportistes d’elit
Les noves instal·lacions van representar el revulsiu necessari, i un premi a l’esforç i treball realitzat per la junta directiva de l’AE Xino Xano, presidida per l’incombustible Martí Calvo. Els resultats no van tardar a produir-se.
Alguns dels seus components van arribar a destacar a nivell estatal i inclús internacional.
Joan Ardit Vélez va ser campió d’Europa júnior de piragüisme en K4 a la ciutat hongaresa de Szeged i campió d’Espanya júnior en 500 i 1.000 metres en C-2, i quart en la prova de 200 metres de la classe C-4 al Mundial de Halifax, al Canadà. Plata i bronze al Campionat d’Europa de Piragüisme en Pista Sub-23 i Júnior, celebrat a Poznan, a Polònia, en les proves de K2 i K4.
Marc Fluixà Franch, campió dels Jocs Nàutics de l’Atlàntic amb la selecció catalana de piragüisme en la modalitat de K-1 júnior. L’any 2010, juntament amb Pep Pujol, va obtenir el segon lloc en la Mitja Marató Internacional de Banyoles en la modalitat de K-2.
Maurici Tomàs Camarasa es va proclamar en dos ocasions campió d’Espanya infantil a la Copa Promoció de Piragüisme 2008 en K1.
L’any 2008 es va celebrar al saló de Plens de l’Ajuntament de Deltebre un acte d’homenatge als piragüistes Joan Ardit Vélez, Maurici Tomàs i Marc Fluixà, en reconeixement als seus mèrits esportius. A l’acte, se’ls va fer entrega d’una placa de reconeixement.
Posteriorment van seguir arribant els títols. Destaquen el 2014 les dos medalles aconseguides per l’infantil Guillem González al Campionat d’Espanya disputat a la població gallega de Verducido, amb el bronze en K-1, i en K-2, formant parella amb Vladislava Lozurenko.
El 2013 va ser un any amb molts d’èxits, i l’Ajuntament de Deltebre va fer una recepció el mes d’agost als atletes de l’Associació Esportiva Xino Xano per tal de reconèixer els resultats aconseguits al llarg de la temporada. Concretament, es va distingir els atletes: Andreu Mor, David Bertomeu, Guillem Gonzàlez, Vlad Lazurenko, Albert Navarro, Eric Ribes, Josue Monros, Víctor Mendiola i Laura Garcín. En el cas d’Andreu Mor i David Bertomeu durant el curs van estar al Centre de Tecnificació Esportiva de Trasona (Astúries). Els atletes van ser rebuts per l’alcalde de Deltebre, José Emilio Bertomeu, el regidor d’Esports, Jordi Torres, el tercer tinent d’alcalde, Joan Alginet i la regidora de Promoció Econòmica, Sònia Bertomeu. Els palistes del Xino Xano foren acompanyats pel president Martí Calvo i membres de la junta, a més de l’entrenador i molts pares i familiars que també els van donar suport al llarg de les competicions.
Nova secció de muletes
L’any 2005 es va posar en marxa la Secció de Muleta gràcies a les subvencions obtingudes, que van permetre l’adquisició de la primera muleta anomenada “La Furienta”. L’any 2007 en van adquirir una altra anomenada “La Saboga”, participant el 2006 a la Lliga de l’Ebre, que van guanyar l’any 2007, amb presència també a la Lliga Catalana, i organitzant cada any una de les proves de la Lliga de Muletes de l’Ebre al mes d’agost i una altra de les puntuables per a la Lliga Catalana de Llagut.
Martí Calvo va ser president del club durant més de vint anys, amb només un parèntesi al principi de la dècada del 2000, quan Ricard Franch es va fer càrrec termporalment de l’entitat, coincidint amb la malaltia del seu germà Ramon d’esclerosi lateral amiotròfica (ELA). Després de la seua mort, Martí va tornar a agafar les regnes del club, al qual va dixar el 2018. Després de moltes gestions per a aconseguir l’ajut institucional per a comptar amb un entrenador permanent de piragüisme, i sense obtenir la desitjada col·laboració, va decidir dixar la presidència. Es posava punt i final a més de dos dècades de gran dedicació i treball al servei del club.
Etapa actual
Josep Maria Queral, que havia entrat a formar part de la junta directiva com a responsable de la secció de muletes quan es va crear, es va fer càrrec de la presidència, en la qual es manté en l’actualitat.
Malauradament el piragüisme ha perdut protagonisme, i s’han dixat de celebrar totes les activitats relacionades amb estes embarcacions, encara que l’actual junta directiva intenta reactivar i promocionar de nou la modalitat. Ara el rem, sobretot amb les competicions de muletes, acaparen la majoria de l’activitat del club. El bon treball realitzat per Meritxell Alonso com a responsable de la preparació ha proporcionat bastants èxits en els darrers anys, sobretot el 2019, quan al Canal Olímpic de Castelldefels l’embarcació de la categoria de veteranes femenina es van proclamar campiones de Catalunya de Batel i els nois del sènior masculí van ocupar un meritori quart lloc, en què va destacar també que l’AE Xino Xano va finalitzar com el segon millor club de Catalunya en esta modalitat de Batel.