El Bisbat de Tortosa va fer una inversió extraordinària d’1.923.814 euros en obres i millores a les parròquies de la diòcesi l’any 2018, la xifra més elevada dels darrers anys. Esta quantitat es reflectix al resultat econòmic de l’any 2018 a la diòcesi de Tortosa que el Bisbat ha presentat coincidint amb la jornada de Germanor que se celebra este pròxim diumenge, 10 de novembre.
Esta xifra d’1,9 milions d’euros s’ha invertit en diferents parròquies de la diòcesi, tant a la província de Castelló com a les Terres de l’Ebre, i destaca, per exemple, l’adquisició d’un solar a Peníscola per a l’edificació d’un nou temple. En el cas de les Terres de l’Ebre s’han fet millores a les parròquies de Sant Andreu Apòstol de la Fatarella, l’ermita de la Mare de Déu de l’Aldea, l’Assumpció de Maria de Gandesa o la Nativitat de Maria de Garcia. En la part del Bisbat de la província de Castelló s’ha fet actuacions a les parròquies, Cinctorres, Benicarló, Canet lo Roig, Peníscola i Morella.
“El superàvit de l’exercici econòmic del 2017 ens va animar a posar-nos a fer obres i actuacions importants perquè les parròquies puguen estar millor”, ha explicat l’ecònom diocesà del Bisbat de Tortosa, Víctor Cardona. L’exercici econòmic del 2018 s’ha tancat amb un superàvit del Bisbat de 894.744 euros que s’ha compensat amb el dèficit generat en el resultat econòmic de les parròquies que van tancar amb un dèficit econòmic de 838.015,80 euros. El resultat final després de compensar els dos resultats ha estat d’un lleuger superàvit de 56.000 euros. La principal font d’ingressos del Bisbat continuen sent l’aportació per assignació tributària (1.819.247,93 euros) i les aportacions dels fidels (713.595,78).
Projectes de futur
Cardona assegura que entre els objectius del Bisbat continua estant la millora de les parròquies i entre els projectes de futur que s’emprendran el 2020 destaca la primera fase de la restauració de la catedral de Tortosa, i l’inici de les obres de consolidació i restauració de l’església d’Alfara de Carles, a punt del col·lapse, així com el campanar de Rasquera que presenta també un problema estructural. Cardona s’ha compromès també a actuar a la casa abadia de Santa Bàrbara. Cardona ha insistit que la prioritat del Bisbat és “poder mantindre les esglésies obertes i donar el servei religiós”. Això passa per mantindre els sacerdots, els temples, les cases parroquials i el pagament dels quilometratges als capellans que s’han de desplaçar per a atendre diferents
parròquies.
Intervenció urgent a Alfara de Carles
Una de les situacions que més preocupa al Bisbat és la situació de l’església de Sant Agustí d’Alfara de Carles. El temple està tancat des del maig i només s’obre per a la missa dels diumenges i a la part del cor, ja que la resta corre risc d’ensorrament. Segons ha explicat Cardona, el Bisbat farà una inversió de mig milió d’euros en diferents fases per a consolidar l’església i reparar la teulada. Segons ha explicat este temple, després de la Guerra Civil es va arrancar la teulada, amb arcs inclosos i es va substituir per un sostre de fibrociment. Amb el pas dels anys el temple ha començat a partir-se en dos i ha provocat un important problema estructural. El Bisbat ja té redactat el projecte de millora que preveu en primer lloc reparar la teulada i consolidar l’estructura del temple. Les obres podrien començar el pròxim mes de gener.
Vint-i-un projectes socials
Més enllà de les dades econòmiques el Bisbat ha volgut destacar la seua tasca caritativa i assistencial. Càritas Diocesana va atendre les necessitats de més de 3.100 famílies. També s’ha destacat la tasca assistencial de la residència Diocesana Sant Miquel Arcàngel de Tortosa i el projecte solidari Compartint Taula, que va servir 2.066 àpats gratuïts.