HomeCulturaEl call jueu de Tortosa s'impregna de la llum de Hanukkah per...

El call jueu de Tortosa s’impregna de la llum de Hanukkah per rememorar el llegat hebreu a la ciutat

El call jueu de Tortosa s’ha impregnat de llums aquest dissabte coincidint amb la celebració de Hanukkah, una tradició vinculada a la comunitat jueva. El personatge de la Blanca, la Jueva de Tortosa, ha protagonitzat ‘Recordant Hanukkah’, una visita teatralitzada i un concert sobre la vida i expulsió dels jueus ara fa cinc-cents anys. Segons el director de turisme de Tortosa, Oriol Segarra, l’espectacle reivindica el llegat hebreu de la ciutat i un dels calls més importants del país. Un centenar de persones han assistit a la vuitena edició de l’espectacle, que enguany ha recuperat el format original previ a la pandèmia i ha incorporat una nova peça musical interpretada pel personatge d’una arqueòloga tortosina que busca els seus orígens.

Hanukkah, també coneguda com ‘la festa de les llums’, és una festivitat jueva que es regeix pel calendari lunar i que dura vuit dies. Segons explica la tradició, són els mateixos que es va mantenir encès amb molt poc oli un ‘menorà’, un canelobre de set braços, en un temple de Jerusalem durant la guerra contra els grecs. A Tortosa es conserva un fragment d’un canelobre d’aquest estil, que serveix com a punt de partida de l’espectacle ‘Recuperant Hanukkah’.

L’inici de l’espectacle ha coincidit amb la posta de sol i l’aparició de la Blanca, la Jueva de Tortosa. La intèrpret Pili Cugat ha donat vida a una jove jueva que torna a la ciutat per retrobar-se amb la seva família l’hivern de 1495, tres anys després de l’expulsió de la comunitat de la península ibèrica. En un recorregut de poc més d’una hora, Cugat ha rememorat anècdotes quotidianes de la comunitat jueva amb un passeig pels punts més emblemàtics del barri antic de la capital del Baix Ebre.

Com a novetat, enguany l’espectacle ‘Recordant Hanukkah’ ha incorporat una peça musical interpretada per un nou personatge fictici, a càrrec de Pilar Ferrando, que es converteix en una arqueòloga tortosina que busca els seus orígens. La proposta s’ha dividit entre els carrers del call jueu i el Museu de Tortosa, on s’ha unit la música del guitarrista Carlos Lupprian.

Vuit anys reivindicant el llegat jueu

Segons el director de turisme de Tortosa, Oriol Segarra, l’objectiu de l’espectacle és el de reivindicar el llegat hebreu a Tortosa, una fita que s’ha mantingut al llarg de vuit anys, inclosos els de la pandèmia. En aquesta ocasió, ‘Recordant Hanukkah’ ha recuperat el format original i ha abandonat els aforaments limitats a causa de les restriccions després de dos anys condicionats per la situació sanitària.

Les entrades gratuïtes per al passi d’enguany es van esgotar ara fa dos dies, un fet que l’organització apunta que és una “satisfacció” i que demostra que l’espectacle està “consolidat“. Per Segarra, aquesta és una oportunitat per donar a conèixer el call jueu tortosí, del qual se’n conserva la trama medieval. Entre les troballes que sí que han arribat als nostres temps destaca un fragment d’àmfora que data d’entre el segle IV i VI trobat al jaciment de la Cota 0, on s’hi pot veure dibuixat un canelobre de set braços que s’utilitza en rituals de la comunitat jueva.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

52 + = 53

Últimes notícies