HomeMedi AmbientEl canal principal del Xerta-Sénia no penetrarà al Montsià, on es distribuirà...

El canal principal del Xerta-Sénia no penetrarà al Montsià, on es distribuirà l’aigua amb canonades

La reunió de la Comissió Bilateral entre l’Estat espanyol i la Generalitat de Catalunya del 18 de febrer va permetre tancar un acord per a la cessió de la titularitat del canal Xerta-Sénia a la Generalitat, la qual cosa, interpreta el delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, Albert Salvadó, garantix políticament que no serà una eina per a materialitzar cap transvasament d’aigua cap al sud. Si tècnicament ja ho era, segons els defensors de les bondats del projecte, pel fet de tindre un format telescòpic, ara la Generalitat hi afegirà, quan es concrete l’acord de cessió, una altra garantia pràctica, anunciada dimarts passat, després del consell de direcció territorial, tant pel delegat mateix com pel director territorial d’Acció Climàtica, Jesús Gómez.

El canal principal del regadiu, el vas de formigó de nova construcció, d’uns 22 quilòmetres, que resseguix el traçat del fracassat canal del fallit projecte de finals dels 70, no tindrà continuïtat. De fet, ni tan sols entrarà al Montsià. S’acabarà, com ara, al terme de Roquetes, i les zones de reg de la comarca veïna, sobretot, oliveres, i on de fet hi ha concentrada la major part de la demanda i de les adhesions dels pagesos, s’abastiran amb tubs en què l’aigua es bombejarà fins a basses de regulació a partir de les quals s’irrigaran les diferents zones. Això implica que al regadiu Xerta-Sénia li donarà servei “el canal Xerta-Roquetes”, com van rebatejar Salvadó i Gómez.

El primer va celebrar l’acord de la Bilateral perquè “dona tranquil·litat a tota la gent de les Terres de l’Ebre, ja que ara mateix no es preveu una Generalitat transvasista”. El segon va garantir que les obres per a dur l’aigua a les finques de la fase 1 començaran en breu, i que les de les fases 2 i 3 es trauran a licitació abans que s’acabe l’any. L’inici de les obres a la fase 1 s’ha endarrerit, segons Gómez, per les dificultats per a redactar el conveni general entre la Comunitat General de Regants del Xerta-Sénia, el Departament d’Acció Climàtica i la pública Infraestructures de la Generalitat. “Ara, el marc ja estarà fixat i amb la resta de fases no caldrà repetir-ho”, va aclarir.

Estes tres zones, que inclouen unes 3.000 hectàrees de conreu -menys d’un 20 % de la superfície total prevista, de 16.000 hectàrees- sí que penjaran de l’estructura del canal principal, però les següents ja s’alimentaran amb una nova xarxa de canonades de conducció, i a partir de les basses s’habilitaran les xarxes de distribució. Gómez va assegurar que l’antiga infraestructura del canal Xerta-Càlig, a partir del punt on s’acaba el nou vas encara dins del terme municipal de Roquetes, quedarà en desús.

Projecte de renovables

El Xerta-Sénia, que durant molts anys va ser un projecte fantasma, amb una inversió milionària per part de successius governs de la Generalitat -més de 90 milions d’euros injectats- i gairebé sense demanda, va recuperar la viabilitat fa dos o tres anys, amb l’adhesió progressiva de pagesos, fruit de la campanya de promoció del Govern mateix i de les cooperatives, davant d’un escenari de canvi climàtic i de la possibilitat de fer molt més rendibles els conreus.

Ara, tot i la redefinició tècnica del projecte, renunciant a allargar el canal de formigó, Gómez assegura que la magnitud de la taca de reg prevista és la mateixa: unes 16.000 hectàrees de regadiu amb un cabal de concessió de 72 hectòmetres cúbics anuals.
En tot cas, el traspàs a la Generalitat sí que reimpulsarà el projecte de renovables de la Comunitat de Regants, que preveu cobrir el canal principal amb plaques fotovoltaiques que, complementant un aerogenerador -el projecte va ser tombat per la Ponència de Renovables territorial, però la Comunitat no hi renuncia-, permetrien l’autoconsum energètic per a impulsar l’aigua des de l’estació de bombament de Xerta, a prop del riu, on un edifici alberga quatre bombes de 2500 kW de potència cadascuna que permeten elevar 5.000 litres d’aigua per segon del nivell del riu a 150 metres d’alçada.

A més a més, la Comunitat també vol aprofitar el traçat del canal i el cobriment per a portar fibra òptica a les finques, per a afavorir la implantació de tecnologia de regadiu. Fins ara, la CHE havia posat traves a la instal·lació de panells fotovoltaics al canal, però ara el Govern assegura que ho facilitarà. El Xerta-Sénia, que als 91 milions invertits entre 2007 i 2012 hi suma ara els 50 consignats per la Generalitat per a posar-lo en funcionament, s’apropa cada vegada més a una realitat. La fase 1, a Xerta i Aldover, hauria de posar a disposició aigua per a regar l’estiu del 2023.

O.M.J
O.M.J
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 20 = 21

Últimes notícies