HomeCulturaEl ceramista jesusenc Joan Panisello guardonat amb la Creu de Sant Jordi

El ceramista jesusenc Joan Panisello guardonat amb la Creu de Sant Jordi

El govern de la Generalitat  de Catalunya ha anunciat avui les persones i entitats guardonades enguany amb la Creu de Sant Jordi, entre les quals hi ha el ceramista jesusenc Joan Panisello. Entre els premiats destaquen  la futbolista Àlexia Putellas, guardonada ahir amb la Pilota d’Or; el jugador de bàsquet Pau Gasol; l’empresària i promotora cultural Mariano Carulla; el dibuixant Francisco Ibáñez; l’escriptor Enric Larreula; el locutor i empresari Justo Molinero; la periodista Mònica Terribas; el grup els Pets i l’empresari Rafael Tous.Joan Panisello és nascut a Tortosa, l’any 1944 viu  i té el seu taller a Jesús.

Panisello amb vint-i-un anys va obtenir  la diplomatura de mestre d’Educació Primària (1965). Posterioment es va formar a l’Escola d’Arts i Oficis de Tortosa i a la de Tarragona així com en altres escoles de ceràmica de la Bisbal d’Empordà, Barcelona i Girona. L’any 1975 es graduà en arts aplicades i oficis artístics, especialitat ceràmica,  per l’Escola de la Llotja de Barcelona.[ Exerceix del 1998-2005 de professor de l’àrea Visual i Plàstica de l’IES Joaquim Bau. Per ordre cronològic es poden destacar sis períodes en l’obra de Panisello: figures concèntriques, simètriques; formes asimètriques; murals, plafons i figures bidimensionals; Rakú; Binomi arbre-home i La conquesta del Cosmos. L’any 1991 és premiat amb la Medalla d’Or al II Saló Internacional Gran Ducat de Luxemburg i Medalla de Plata del Gran Prix Internacional París. L’any 1992 se li atorga el reconeixement de «Tortosí de l’any 1991». El 2020 rep el premi Lo Grifonet, que atorga Òmnium Cultural a les Terres de l’Ebre. És membre de l’Acadèmia Internacional de Ceràmica des del 2013 .

La resta de guardonats amb la Creu de Sant Jordi són el paleògraf, filòleg i historiador Jésus Alturo; l’actriu i productora teatral Anna Rosa Cisquella; el fotògraf i escriptor Ernest Costa; la filòloga i bibliotecària Joana Escobedo; la pedagoga Isabel Etxebarria; l’activista social Manuel Heredia, conegut com Tío Manuel; la científica Mercè Izquierdo; la muntadora cinematogràfica Elena Jaumandreu; l’escriptor i il·lustrador Enric Larreula; les empresàries Anna Navarro i Anna N.Schlegel; el ceramista Joan Panisello; l’artista conceptual Àngels Ribé; l’esmaltador Francesc Vilasís; l’Associació Cultural Recreativa Unió Calafina; l’Associació de Voluntaris de Protecció Civil d’Argentona; el Col·legi d’Enginyers Tècnics Industrials de Barcelona; el Col·legi Oficial d’Arquitectes de Catalunya; el Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya; l’Escola de Grallers de Sitges; la Federació Catalana de Natació; la Fundació Catalana de l’Esplai, i la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 85 = 90

Últimes notícies